Храни с нисък гликемичен индекс – защо са ни необходими?
Избирането на хранителен режим, който да бъде богат на плодове и зеленчуци, има множество ползи за здравето, включително намален риск от развитие на хронични болести, като сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак. Но знаете ли, че гликемичният индекс на плодовете и зеленчуците, които избирате да консумирате, също може да повлияе на вашето здраве по драстичен начин? Затова в тази статия ще попиша за различни видове храни с нисък гликемичен индекс.
Гликемичният индекс е мярка, с която се отбелязва повишаването нивата на кръвна захар при консумацията на определени храни, които са богати на въглехидрати и най-вече глюкоза. Храните с висок гликемичен индекс се усвояват бързо и предизвикват бързо покачване на нивата на кръвната ви захар, докато, от друга страна, храни с нисък гликемичен индекс се усвояват по-бавно и предизвикват постепенно и бавно покачване на нивата на кръвната захар, което има огромни ползи при контрола над нивата на отделен инсулин и респективно влиза в пряка битка с излишните килограми.
Изборът на плодове и зеленчуци и други храни с нисък гликемичен индекс може да предложа някои ползи за вашето здраве
- Подобрен контрол на кръвната захар: Консумацията на храни с нисък гликемичен индекс може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, което ги прави полезен диетичен избор за хора с диабет или в риск от развитие на диабет. Плодовете и зеленчуците с нисък ГИ също могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност, което е важно за метаболизма на глюкозата.
- Контрол на телесното тегло: Храни с нисък гликемичен индекс могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време, което може да помогне за регулиране на теглото. Консумацията на плодове и зеленчуци с нисък ГИ като част от балансирана диета може да ви помогне да консумирате по-малко калории, като същевременно се чувствате удовлетворени.
- Подобрено здраве на храносмилателната ви система: Много плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс също са с високо съдържание на фибри, което може да подобри здравето на храносмилането чрез насърчаване на редовните движения на червата, намаляване на запека и подпомагане на растежа на здрави чревни бактерии.
- Контрол над възпалителния отговор в тялото: Изследванията показват, че диета, богата на плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс, може да намали възпалителните процеси в тялото.
Списък на плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс
Зеленчуци с нисък гликемичен индекс:
- Аспержи
- Броколи
- Зеле
- Карфиол
- Целина
- Краставица
- Патладжан
- Зелен боб
- Маруля
- Гъби
- Чушки
- Спанак
- Домати
- Тиквички
Плодове с нисък гликемичен индекс:
- Ябълки – предимно зелените ябълки
- Горски плодове (боровинки, малини, ягоди, къпини)
- Череши
- Грейпфрут
- Киви
- Портокали
- Праскови
- Сливи
Хранете се здравословно, живейте си живота, поддържайте отлично телесно тегло и се наслаждавайте!
Автор: д-р Цанко Стефанов