черепно-мозъчна-травма

Първа помощ при черепно-мозъчна травма – #1 ръководство от парамедик

Прочетена: 442 пъти

черепно-мозъчна-травма

Акценти в статията

Първа помощ при черепно-мозъчна травма

На ден получавам най-различни запитвания от разтревожени родители във връзка с техните деца. Когато малчуганите боледуват, мама и тате се страхуват най-много малките да не получат температурен гърч или още по-страшното за тях – да не паднат някъде. Но в общи линии падане от леглото, по улицата, на стълбите и на много други места с твърда повърхност, която довежда до удар на главата и оток на мястото, са си голяма тревога за родителите. Затова скъпи родители, тази тема за черепно-мозъчна травма е и за вас. 

Дните са хубави, децата играят щастливи по детските площадки и често се случва да паднат. Особено ако са проходили съвсем наскоро и са пълни с енергия и искат да опитат от всичко за отрицателно време. Изключително важно е при всяко падане на дете и възрастен да се подозира и удар на главата, която в медицинската литература се отбелязва като черепно-мозъчна травма, особено ако не сте видели с очите си самия инцидент. 

Какво да правя при черепно-мозъчна травма?

Запомнете първо какво да НЕ правите при наличие на черепно-мозъчна травма – след злополука от такъв вид не бързайте да вдигате детето или възрастния и да им давате вода, както инстинктът на много хора винаги им подсказва. Това е грешно поведение.

Ако детето е паднало от катерушка, люлка или се е спънало, вие нямате подробна информация за това какво се случва. Вие сте хората, които трябва да направят оглед на ситуацията. Тук започва първата помощ за деца и възрастни

Първа помощ при травма

Понякога след падане сърдечната дейност внезапно спира. Започнете незабавно с кардиопулмонална ресусцитация, за която може да прочетете повече тук. 

Стъпка 1 при черепно-мозъчна травма

черепно-мозъчна травма, травма на главата, глава, мозък, кръвоизлив, хеморагия, рана, комоцио, мозъчно сътресение, повръщане, световъртеж, шум в ушите, светобоязън, дразнене от светлина, дразнене от шумДокато отивате към мястото на инцидента, наблюдавайте дали пострадалият движи ръцете, краката и главата си. Това е важно, защото ако не ги движи при тежки падания, ще подозираме травма на гръбначния стълб и мозъка. В този случай не местите пациента по никакъв начин. 

Преместването на пациент с черепно-мозъчна травма може да предизвика необратими последствия, ако има счупване в областта на гръбначния стълб – фрактура на гръбначния стълб, като парализа например. Човекът може да прекара остатъка от живота си в инвалиден стол.

Преместването на пострадалия и имобилизацията при вероятна черепно-мозъчна травма се прави с обездвижване и спинална права дъска, на която полагаме по специален начин пострадалите. Има си строго написан протокол, който следваме, за да не се усложни травмата. Използваме така наречените head blocksимобилизатори за глава и шия, които поддържат стабилна главата на тази дъска и така се транспортира дете и възрастен до болницата по напълно безопасен начин. 

Специално обръщение към всички шофьори, виждащи линейка с включен звук и светлинен сигнал, но каращи много бавно

Тук ще направя вметка и към шофьорите: скъпи водачи, ако видите линейка на сирени и светлини да се движи бавно, знайте, че причината за това е в пътната обстановка и принуж

дава шофьорите на линейки да карат бавно. Не се ядосвайте, не натискайте клаксона многократно, защото това няма да промени положението, но няма да се радвате, ако някой прави същото, 

докато вие или ваш близък, приятел или роднина е с травма в линейката и вероятна травма на гръбначния стълб. Няма да искате травмата да се размести,

 заради рискове на пътя и несъобразителни шофьори, нали? Затова НЕ БЪДЕТЕ ТАКЪВ шофьор и вие!

Моля бъдете толерантни. 

Стъпка 2 при черепно-мозъчна травма

черепно-мозъчна травма, травма на главата, глава, мозък, кръвоизлив, хеморагия, рана, комоцио, мозъчно сътресение, повръщане, световъртеж, шум в ушите, светобоязън, дразнене от светлина, дразнене от шумОгледайте очите, ушите и носа. Очите за това дали ви фокусира и се вглежда във вас, дали ви търси. Ако няма реакция на зениците и очите, от носа или ушите тече кръв или безцветна течност, незабавно потърсете спешна помощ и не правете абсолютно нищо, освен да поставите ръце успоредно на главата и с вашите длани да обхванете отдолу двете рамене, така че да имобилизирате главата и шията до пристигане на медицински екип!

Никакво местене, никакво дърпане на главата или обръщане на главата встрани! Никакво вадене на езика! Това е много опасно състояние, а тази безцветна течност от ушите е гръбначно-мозъчна течност, която се нарича  ликвор. В този случай, за съжаление, пострадалият е в много тежко състояние.

Ако има обилно кървене от главата при черепно-мозъчна травма, не я местете при никакви обстоятелства. Спрете кръвта като притискате раната, ако я виждате. Ако не я виждате или пациентът не може да движи крайниците си и имате данни за тежка травма, не правете абсолютно нищо.

Стъпка 3 при черепно-мозъчна травма

Уверили сте се, че всичко е наред. Пострадалият диша, движи крайниците си, следи ви с очи. Сега е време да задавате въпроси, за да проверите състоянието на мозъка. „Как се казваш? Коя година е? Спомняш ли си какво се случи? Можеш ли да ми подадеш ръка?“.

При децата често липсва отговор при наличие на черепно-мозъчна травма, защото са изплашени и плачат, допрете вашите показалци до техните ръчички. Вижте дали ги хващат, проверете и крачетата, дали при докосване на стъпалата ги отдръпват или при пощипване на крачето, то дава рефлекс. Това са индикации дали мозъкът е добре. Ако всичко е наред, ще ви се отговаря ясно и точно. Ако децата захващат ръцете ви и имат рефлекс за отдръпване на крачетата при гъдел или допир, неврологичният статус е добър.

В случай, че пострадалият не може да ви отговори на въпросите, а децата нямат рефлекс по крайник – ръка, крак – потърсете незабавно лекарска помощ и не се опитвайте да го местите!

Стъпка 4 при черепно-мозъчна травма

черепно-мозъчна травма, травма на главата, глава, мозък, кръвоизлив, хеморагия, рана, комоцио, мозъчно сътресение, повръщане, световъртеж, шум в ушите, светобоязън, дразнене от светлина, дразнене от шумВреме е да изправим пострадалия. Много внимателно, подайте ръка и му помогнете сам да се изправи. Стойте го него! Възможно е да му прилошее и да се свлече на земята. Ако това се случи, омекотете удара, пазете главата и помогнете да се приземи безопасно. След това обърнете пострадалия в странично стабилно положение и се обадете на спешна помощ. 

Детето може да вземете в ръце, но имайте предвид, че може да повърне. Дръжте го леко приведено с опора на вашето рамо или седнало във вас. При деца и възрастни е възможно да се развие обилно повръщане, когато има индикации за черепно-мозъчна травма и е показател за вероятен мозъчен кръвоизлив, затова последващите ви действия трябва да бъдат изключително внимателни и до пристигане на медицински екип – трябва да се уверите, че шията няма травма и да я имобилизирате.

Да предположим, че до тук всичко е било нормално, нямало е никаква индикация за лошо падане.

Прибирате се вкъщи и възрастният или детето започват да изпитват някои от следните особено характерни симптоми за тежка черепно-мозъчна травма: 

  • Започват да повръщат.
  • Не може да пази равновесие и поява на световъртеж.
  • Отнесени, замаяни и объркани са, отказват храна и вода.
  • Поява на сънливост, лесно заспиване, а сънят продължава над 12 часа.
  • Дразнене от светлина и шум или причиняват сериозен дискомфорт и главоболие – светобоязън.
  • Силна болка в областта на главата.

 

Тези данни всички показват, че вероятно се касае за сериозна черепно-мозъчна травма и е необходимо да се направи компютърно-томографско изследване на главата – скенер, за да се изключи наличието на мозъчен кръвоизлив. Ако такъв няма, то се касае за мозъчно сътресение – комоцио, оток на мозъка или най-общо казано – дискоординационен синдром.

Необходимо е да се потърси лекарска помощ незабавно, за да се види степента на увреда, да се назначат необходимите изследвания и да се предпише терапия или да се хоспитализира за лечение и наблюдение в болнично лечебно заведение. 

В по-тежки случаи на черепно-мозъчна травма пострадалият може да има:

  • Висока температура
  • Задух
  • Учестен пулс
  • Учестено дишане

Вероятно се касае за вътрешно кървене и в следствие на падането има руптура – „разкъсване“ на орган. Травмите на вътрешни органи са следващите по честота след появата на черепно-мозъчна травма. Отново, незабавно потърсете спешна медицинска помощ

Ако има леко ожулване по главата при черепно-мозъчна травма, капилярно или венозно кръвотечение, хубаво е да се проведе първа помощ с промивка, компрес и превръзка, в зависимост от степента на увреждане, размер и дълбочина на раната.

Общо казано, почистете раната на главата с кислородна вода, особено ако теренът е бил силно замърсен с пясък, чакъл и др. Промийте раната няколко пъти. Използвайте ръкавици и стерилни марли, промивайте и забърсвайте с цел отстраняване на механичните елементи в раната. Това го правете, докато не видите, че раната е чиста без да има наличие на пясък, чакъл или трева в нея.

След промиването с кислородна вода, обработете с воден разтвор на йод. Поставете стерилна марля и увийте около марлята с бинт. Лепенки на главата не се слагат, ако пациентът има коса. Ако ли няма, може да се сложи покривна стерилна превръзка с лепенка, без да се налага превръзката да има някакъв специален притискащ или пристягащ ефект. 

Помислете и дали скоро е правена ваксина или реимунизация против тетанус. Ако не е правена ваксина, до 72 часа трябва да се свържете с личния си лекар и да се консултирате с него и за това. Дори в днешно време с наличието на тетаничен токсин, все още има смъртни случаи от тетанус, а причината за тях е отказ или ненавременно ваксиниране против заболяването – извън рамките на тези 72 часа.

Ако раната е дълбока и кърви обилно, се налага обработка от медицинско лице и при нужда се преценя дали ще има необходимост да се зашие. Притискайте силно раната до пристигането в болнично заведение.

Ако има подуване – оток, без наличие на отворена рана, може да поставите компрес с риванол, охлаждаща торбичка с гел непряко – увита в кърпа, или охлаждащи лепенки както при деца, така и при възрастни. Охлаждащата торбичка се държи 3 минути и се маха за 3 минути и така няколко пъти. 

Причината за това е, че може да доведете до развитието на локална хипотермия – измръзване, на мястото и раната да се оцвети в черен цвят. Това е опасно, тъй като тъканта може да некротизира. Поради тази причина понякога в следствие на измръзване се прилага и ампутация на крайник. Лед не се слага пряко никога на травма, за да се предпази кожата от увреждане. През това време следете за индикации, подсказващи сътресение на мозъка или вътрешно кървене, описани по-горе в статията. 

В практиката много често се случва разтревожени родители да настояват да се направи рентгенография или скенер на глава на дете без никакви индикации за черепно-мозъчна травма. Последващият отказ на медик предизвиква бурни реакции от страна на родителите. Те са неудовлетворени от това.

Скъпи родители, не се тревожете. Ако детето няма индикации за черепно-мозъчна травма, вредата, която ще нанесат рентгеновият апарат или скенерът, ще бъде по-голяма от падането. В медицината има една закономерност и тя гласи: “Преди всичко не вреди”. Никой лекар няма да подложи дете на облъчване без индикации за черепно-мозъчна травма, не защото не иска да удовлетвори молбата ви, а за да не се нанася ненужна щета чрез облъчването. 

Не обвинявайте лекарите, че не спазват вашите инструкции. Аз, като вече завършил парамедик, се учих и знам, благодарение на техните знания и опит. Те няма да нанесат умишлена вреда и ще откажат изследването, ако няма симптоми за травма на главата на вашето дете.

Интересно видео за черепно-мозъчна травма и поведението при падания и удари на главата и шиятатук!

Автор: Гергана Койчева

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка област, висок процент на преживяемост при повечето инфекции, които

Прочетете »