хронична болка и злоупотреба с алкохол

Хронична болка – влошава се при злоупотреба с алкохол

Прочетена: 359 пъти

Връзката между злоупотребата с алкохол и влошената хронична болка

Злоупотребата с алкохол е широко разпространен проблем, който засяга милиони хора по света. Освен добре познатите здравни и социални последици от злоупотребата с алкохол, по-малко известен факт е връзката между злоупотребата с алкохол и влошаването на хроничната болка.

Проучванията показват, че по-голямата част от хората с разстройство, свързано със завишена употребата на алкохол, изпитват постоянна болка, а изследванията хвърлят светлина върху основните механизми. В тази статия разглеждаме връзката между алкохола и развитието на болков синдром, ефектите на хроничната употреба на алкохол върху нервната система и резултатите от неотдавнашно проучване, което разкрива нов поглед върху предизвиканите от алкохола болкови състояния във вашето тяло.

Сложната връзка между злоупотребата с алкохол и хроничната болка

Алкохолът отдавна е признат за своя болкоуспокояващ ефект, като много хора съобщават за употребата му като средство за облекчаване на дискомфорта. Изследванията показват, че алкохолът може да облекчи хипералгезията – повишена чувствителност към болка, дори и при неинтоксикиращи дози. Взаимодействието, обаче, между злоупотребата с алкохол и влошаващата се хронична болка, обаче, е многостранно, тъй като самата болка може да провокира хората да консумират по-голямо количество алкохол. Тази сложност затруднява разшифроването на точните биологични механизми, отговорни за предизвиканата от алкохола влошена хронична болка.

хронична болка, болка в коленете, злоупотреба с алкохолНевропатична хронична болка вследствие на злоупотреба с алкохол

За да придобие представа за причините за алкохолно-индуцираната невропатична болка и свързаната с алкохолна абстиненция алодиния, екип от изследователи от Scripps Research провежда новаторско проучване с помощта на модел изграден върху опитни мишки.

Изследването включва три основни групи мишки: независими от алкохола, без достъп до вода и алкохол, както и алкохолно зависими мишки, които са подложени на постоянни изпарения на етанол в работната среда, последвани от периоди на спиране на етаноловото излагане. За да проследят правилно как се влошава точно болковият синдром при третата група мишки, изследователите прилагат някои по-специални методи.

Активиране на имунния отговор

Резултатите от изследването разкриват, че при зависимите от алкохол мишки се наблюдава значително повишаване на желанието за алкохолна консумация в сравнените с другите две групи. По време на прекъснатата консумация на алкохол при зависимата група се наблюдава алодиния, която изчезва напълно при повторно излагане на изпарения с етанол. Изненадващото тук е, че дори някои мишки, които практически са независими от алкохол, са показали признаци на болка при минимално излагане на алкохолни изпарения.

Изследователите откриват повишени нива на специфични протеини, свързани с имунния отговор, в тъканта на гръбначния мозък на мишки със завишен болков синдром, свързани най-вече с алкохолна абстиненция, и невропатна болка, предизвикана от алкохол. Това доказва активирането на така наречената микроглиякомплекс от имунни клетки, отговорни за възпалителния отговор в тъканите на нервната система.

хронична болка, злоупотреба с алкохолПрактическо значение от проучването и бъдещи последици за хора с хронична болка и злоупотреба с алкохол

Създаването на предклиничен модел за влошаваща се хронична болка, която е пряко или косвено свързана с прекъсната алкохолна консумация при зависими пациенти, както и невропатична болка, предизвикана от злоупотреба с алкохол, открива нови изследователски траектории при разбирането на патологичните изменения при тези по вид заболявания, свързани с появата на хронична болка.

Злоупотребата с алкохол често е свързана с влошена хронична болка в кръста, хронична болка в гърба, хронична болка в коленете, болки в таза и краката, както и влошена хронична болка в дясно под ребрата.

Проучването доказва на учените, че алкохолната зависимост не е предпоставка за изостряне на хроничната болка и дори умерената консумация на алкохол може да доведе до развитие на болка, без реална патология, която да допринесе за този симптом. Идентифицирането на различни активиращи механизми на възпалителния отговор в организма, от друга страна, предоставя възможност за по-целенасочени проучвания и, съответно, изработването на по-точни целеви терапевтични схеми.

В бъдеще може да бъде възможно диференцирането на хроничните болкови състояния и, съответното, адекватна и своевременна промяна в терапевтичния подход.


Прочетете още за:

  1. Токсичната Лейди: Мистериозната смърт на Глория Рамирес
  2. Лекарствени взаимодействия – 5+ опасни комбинации
  3. Рак на кожата или меланома – рисковете на горещото слънце #1
  4. Сепсис – 6 стъпки за бързо лечение!
  5. Световен Ден на здравето 2023

 


Автор: д-р Цанко Стефанов

Източник: Medical News Today