хранителни разстройства

5 опасности на 3 вида хранителни разстройства

Прочетена: 163 пъти

Хранителни разстройства – едни изключително сериозни психични заболявания, характеризиращи се с необичайно хранително поведение и изкривено отношение към храната и телесното тегло. Те могат да засегнат хора от всякаква възраст, пол и произход и могат да доведат до тежки физически и емоционални последици за здравето. Важно е да осъзнаете опасностите, които крият всички хранителни разстройства и да потърсите помощ, ако вие или някой ваш познат се бори с такова заболяване, за да противодействате своевременно.

Кои са най-честите хранителни разстройства в психиатрията?

Най-често срещаните видове хранителни разстройства, с които човек може да се сблъска, са анорексия нервоза, булимия нервоза и разстройство, свързано с преяждане.

Анорексия нервоза

Анорексия нервоза се характеризира с екстремна загуба на тегло, страх от напълняване и изкривен образ на тялото в човешкото съзнание. Пациентите с това заболяване често ограничават хранителния си прием до минимум, което води до тежка малнутриция и редукция на телесното тегло. От своя страна тези усложнения могат да доведат до тежки, както физически, така и психически проблеми.

булимия нервоза

Булимия нервоза включва епизоди на преяждане, последвани от очистващи мероприятия, като повръщане или прекомерни физически упражнения с цел изразходване на приетите калории – тежки физически упражнения с тежести, както и тежки и дълги кардио тренировки.

преяждане, синдром

Разстройството на преяждане и консумация на големи количества храна се характеризира с повтарящи се епизоди на преяждане без очистващи мероприятия в последствие. Често пациентите с този проблем наддават телесно тегло за кратко време, а това, както знаем, води до тежки усложнения, като хипертонична болест на сърцето, висок холестерол, затлъстяване, метаболитен синдром и още ред други разстройства и болести.

Опасностите от тези хранителни разстройства

Опасностите от хранителни разстройства са многобройни и могат да включват усложнения на физическото здраве като недохранване, електролитен дисбаланс, стомашно-чревни проблеми и увреждане на сърцето и бъбреците. Те също могат да доведат до емоционални и социални проблеми, включително депресия, тревожност, изолация и обтегнати взаимоотношения в семейството и социалния кръг, както и професионалния такъв.

Важно е да потърсите помощ, ако вие или някой ваш познат се бори с хранително разстройство. Лечението на хранителни разстройства обикновено включва комбинация от медицински грижи, терапия и консултации относно хранене. Екип от медицински специалисти, включително лекари, психолози и диетолози, могат да работят заедно, за да разработят индивидуализиран план за лечение въз основа на специфичните нужди на всеки отделен пациент.

Също така е важно да потърсите подкрепа от близките до вас хора, за да избягват да правят коментари относно телесното тегло или формата на тялото на конкретен пациент, които биха могли да предизвикат или влошат тежестта на психиатричната болест.

Хранителните разстройства са сложни психични заболявания, които изискват постоянни грижи и подкрепа за ефективно контролиране и лечение. С правилното лечение и подкрепа, възстановяването е напълно възможно и достижимо.

Вижте “Анорексия & Булимия – Заедно срещу болестта” във фейсбук. Присъединете се, за да потърсите помощ за вас или вашите близки, приятели и роднини.

Автор: д-р Цанко Стефанов