хранителни добавки, лекарствена листовка

Хранителни добавки – коментар по темата

Прочетена: 236 пъти

Хранителни добавки – какво трябва да знаем за тях?

През последните десетилетия фирми-производители отбелязаха небивал бум на здравословните стоки и продукти за благоденствието под формата на хранителни добавки, които в последствие нашумяха изключително много. Те се предписват и препоръчват от лекари, но тъй като не се водят лекарствени препарати, клиентът може да отиде в аптеката (или в интернет) и съвсем спокойно да си ги купи. След като са толкова достъпни, би трябвало да са напълно безопасни и безобидни, нали? Това ще коментираме в тази статия.

По определение тези хранителни добавки включват витамини, минерали, пробиотици, билки и аминокиселини. Откриваме ги в множество форми – като таблетки и капсули, разтворими прахчета, течности, както и като здравословни барчета. По отношение на причината хората да вземат хранителни добавки, е изяснено, че някои разчитат на суплементите, за да запълнят хранителните пропуски в диетата си.

Други хранителни добавки допълват вече добре изграден диетичен режим с още витамини и минерали, надявайки се да предотвратят някое скрито заболяване или да постигнат конкретни цели за здравето си. Има спорни доказателства за това обаче дали познатите ни вече хранителни добавки са наистина толкова ефективни, колкото рекламателите им искат да ни накарат да повярваме.

Ще ни помогне ли сутрешна таблетка витамин D да изградим и поддържаме здрав мускулно-костен апарат? Ще ни спаси ли от поредната грипна епидемия конска доза витамин С? А капсулата с рибено масло ще предпази ли съдовете ни от плаки?

Понеже пазарът е мащабен и има толкова голямо разнообразие от хранителни добавки (от витамин А до цинк и какво ли още не между тях), които имат за цел да работят срещу спектър от здравословни състояния, за по-голямо улеснение ще ги обединим в три категории:

  1. Такива, които осигуряват обща подкрепа за здравето – включваме тук минерални, мултивитаминови формули, пробиотици и т.н. Някои хора ги използват всекидневно, за да запълнят дупките в една не толкова чудна диета (или режим на сън или фитнес план). Те не са насочени към превенция на конкретни заболявания, а по-скоро целят да подобрят ежедневното физическо и психическо благосъстояние на консуматора.
  2. Такива, които са насочени към справяне със специфични здравословни проблеми – клиентът може да реши да си вземе добавка с определена здравословна цел. Той може да иска да увеличи приема си на калций и витамин D, за да подобри здравето на костите. Или пък хората, при които с възрастта се стига до макулна дегенерация, могат да решат да започнат прием на комбинация от витамини С и Е, цинк, мед, лутеин и зеаксантин (известен още като AREDS), за да забавят влошаването на зрителната си функция.
  3. Такива, които целят предотвратяване на заболяване или друга вреда – за да не се стига до справяне с вече съществуващ проблем, те ги приемат с превантивна мярка. Например, бременните жени приемат хранителни добавки с фолат или фолиева киселина, за да намалят риска от някои дефекти в развитието на плода.

Тоест, разбираме, че на щандовете ще открием безброй хранителни добавки, които могат да донесат потенциално големи ползи за също толкова безброй проблеми с физическото и психическото ни здраве. И тук идва едно голямо „НО“.

Според нашето проучване, ефективността на съществуващите хранителни добавки излезе неубедителна. Проведени и описани в литературата са огромен брой наблюдателни изследвания, сравнени с контролирани опити. Но броят и качеството им са доста неравнопоставени – много голяма част от тях са само наблюдателни, което означава, че изследователите не са използвали контролни групи. Няма как това да не направи констатациите леко изкривени.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Контролираните рандомизирани проучвания често извеждат резултати за известни хранителни добавки, които са съвсем различни от тези на наблюдателните методи. Някои хранителни добавки, които са се превърнали в почти знаменитости заради постоянната реклама, която им се осигурява (като магнезий и калий), са обект на много изследвания, затова за тях можем да открием значително повече стабилни данни, които да анализираме.

Други хранителни добавки (също перспективни) не разполагат с кой знае колко много проучвания, които ги подкрепят, така че все още има доста въпросителни относно тяхната полза. Ще се съгласим, че всички ние бихме могли да се възползваме от продължаващото изследване на ефектите на добавките, за да знаем има ли смисъл и изобщо безопасно ли е тяхното приемане.

Да си получим нужните хранителни вещества от здравословна, добре балансирана диета може да бъде много по-ефективно, отколкото от изкуственото им приемане чрез хранителни добавки. Да не говорим, че то е по-вкусно и даже по-евтино. Но го има и моментът, че определени групи хора не могат да си набавят микросите, от които се нуждаят, само чрез храната поради различни причини. Така че вече обсъжданите хранителни добавки може да са от огромно значение за тях.

Някои диетични ограничения (веган диети) могат да доведат до дефицит на хранителни вещества. В други случаи, неспособността за пълно усвояване на B12 от храната с напредване на възрастта (което може да се дължи на ниски нива на стомашна киселина) или повишените нужди от витамини и минерали, които се наблюдават при хиперметаболитни състояния като рак, също може да касаят случаите.

Каквато и да е причината, на помощ можем да повикаме добре познатите ни хранителни добавки, за да запълнят тези пропуски. Те също могат да бъдат истински полезни при лечението на дефицит на витамин D, който е супер често срещан, а витамин D не се среща в много храни.

хранителни добавки, лекарства, нежелани лекарствени реакцииПри хора със затлъстяване и някои други заболявания, недостигът на този витамин е чест спътник на протичането. Освен ако не получавате достатъчно слънце и сте в перфектна здравословно форма, имате голям шанс да развиете ниски нива на витамин D или даже пълен дефицит. Някои лекарства (като противозачатъчни, метформин при диабет и статини при висок холестерол) също са познати на науката с това, че изчерпват хранителните вещества в организма. Това затруднява получаването на оптимални количества микроси само чрез диетата.

В друг случай фактори на начина на живот играят негативна роля в недостига на важни нутриенти. Може би пътувате много, работите дълги часове или живеете на място без достъп до голямо разнообразие от храни. Може би имате проблеми със зъбите или храносмилателната система и не сте в състояние да дъвчете и смилате определени храни – тогава, да, със сигурност се нуждаете от друг метод за получаване на хранителни вещества.

Бременността изисква повишен прием на полезни вещества, а някои медицински състояния (диабет тип 2 и свързания с него дефицит на витамин В12 и магнезий) също увеличават шансовете за развитие на недостиг на хранителни вещества.

Нека се има предвид, че както всяко вещество, което влиза в контакт с организма ви (вътрешно или външно), познатите хранителни добавки идват с възможност за нежелана отрицателна реакция – като алергия, странични ефекти или взаимодействия с други лекарства, които приемате.

В Щатите например, FDA (Агенцията по храните и лекарствата) не регулира пазара на хранителни добавки по същия начин като лекарствата – вместо това го прави по начин, подобен на храната. Тоест, тя няма правомощията да оценява безопасността или ефективността на дадена добавка. Тази отговорност е оставена на производителите им. Именно те трябва да гарантират на потребителите си, че добавките им са безопасни, преди да ги пуснат на пазара. Тук обаче слагаме още едно голямо „НО“.

В много голяма част от известните хранителни добавки основното хранително вещество е джинджифил, куркума или ехинацея. Те обикновено се считат за безопасни за употреба от повечето хора, когато се приемат правилно. Правителството в Америка ги е обявило за „общопризнато безопасни“.  Но могат да възникнат проблеми.

Всъщност, може би ще ви шокираме като ви кажем, че годишно има средно около 23 000 посещения в спешното отделение поради нежелани събития, свързани с хранителни добавки. Най-честите странични ефекти включват стомашно разстройство, диария, главоболие и гадене. И не че тези са напълно безобидни, но някои други могат да са си направо сериозни – увреждане на черния дроб или проблеми с развитието на плода, а трети дори животозастрашаващи.

Алергиите могат да се проявят като сърбеж, подуване, обриви и дори анафилаксия, което е опасно състояние и изисква моментална медицинска помощ. Някои хора пък са на мнение, че ако малкото е добро, многото трябва да е супер. Няма нищо по-грешно от това. С приема на хранителни добавки не бива да се прекалява, тъй като превишаването на максималните им препоръчителни количества може да доведе до сериозни дългосрочни или необратими проблеми.

Едва ли някой ще допусне, че определени добавки не играят добре в тандем с други лекарства – възможни са усложнения със съществуващи медицински състояния. И съответно приемът на добавка, която не отговаря добре на показанията при някои заболявания, може да причини сериозни проблеми, както и да взаимодейства зле с други лекарства или хранителни добавки.

Какво да направя, за да съм сигурен, че известните хранителни добавки не ми вредят?

Препоръчваме следното:

  • Попитайте лекаря си – той затова е там. Търсете от него уверение, че избраните хранителни добавки, които обмисляте да си вземете, са подходящи и безопасни конкретно за вас. Медицинското мнение е важно, тъй като пак споменаваме, че някои хранителни суплементи не взаимодействат добре с лекарства. Примери:
  •  Жълтият кантарион повлиява контрола върху забременяването и бременността, лечението на ХИВ, сърдечните заболявания, депресията и трансплантацията на органи.
  • Гинко билобата, женшенът и витамините Е и К имат кръворазреждащи свойства и могат да причинят усложнения, ако вече сте на антикоагулантна или антиагрегантна терапия (аспирин, синтром и др.).
  • Антиоксидантните добавки влияят на някои форми на химиотерапия при онкоболните пациенти.
  • Знае се също, че лудото биле, червената боровинка и грейпфрутът повлияват ефектите на някои лекарства.
хранителни добавки, лекарствени взаимодействия, странични ефекти
Лиценз Creative Commons

Също така имайте предвид, че повечето изследвания за безопасността на познатите ни хранителни добавки не включват бременни, кърмачки или деца. Ако пък ще лягате под ножа, може да се наложи да спрете приема на хранителни добавки доста преди операцията.

  • Бъдете разумен потребител – ако искате качествени продукти, ще трябва да полагате и добра грижа за тях. От ваша страна това означава една неочаквано добра комбинация от здрав разум плюс солидно проучване на добавката и производителя й. Потенциалната безопасност (или съответно опасност) и ефективност на добавката може да бъде преценена след като сте се въоръжили с необходимата информация. Пак съвети: 
  • Търсете в некомерсиални източници – правителствени или академични уебсайтове! Нормално е продавачите на хранителни добавки да имат своите финансови пристрастия – те искат вие да купувате техните илачи и отвари. И макар че те едва ли се опитват целенасочено да навредят на клиентелата си, все пак не би бил учудващ фактът, че те са обърнали изцяло положително внимание на всеки аспект от своите продукти.
  • Не вярвайте на преувеличените рекламни изявления – ако нещо ви звучи твърде добре, за да е истина, то най-вероятно е така. Бягайте далеч от продукти, които са прехвалени в лечението на здравословни проблеми, за които традиционната медицина не е намерила лек, изгаряне на мазнини или други съмнителни твърдения.
  • Имайте предвид, че определенията „натурален“, „органичен“ и „билков“ не са синоними на „безопасен“. Това, че дадена добавка е извлечена от земята, а не е произведена в лаборатория, далеч не означава, че е абсолютно безвредна за абсолютно всички по абсолютно всяко време. 

В добавка ви препоръчваме да четете етикета на опаковката и да се пазите от странни добавени съставки или промъкнати замърсители, за които не знаете нищо. 


  1. Майчинство и спорт
  2. Как редовните физически упражнения предпазват от остаряване?
  3. Средиземноморска диета VS Диабет и висока захар
  4. Начинаещи в йога – 12 съвета
  5. Упражнения със собствена тежест – защо са толкова важни?

Автор: Александър Манчев