Ленено семе

Хранителната сила на ленено семе: 4+ здравословните ползи

Прочетена: 179 пъти

В стремежа си към все по-здравословен начин на живот, включването на храни, които са богати на полезни хранителни вещества в хранителния ни режим, е от ключово значение. Ленено семе, с впечатляващия си хранителен профил, започна да привлича значително внимание върху себе си през последните години. Изградено от изключително важни хранителни вещества и мощни свойства за укрепване на общото здравословно състояние, лененото семе се превръща в суперзвезда сред суперхраните. В тази статия ще разгледаме многобройните ползи от консумацията на ленено семе и как то може да подобри здравословното състояние на организма ви всеки ден.

Ленено семе е богат източник на омега-3 мастни киселини

Ленено семе е известно с високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, особено на алфа-линоленова киселина – ALA. Омега-3 мастните киселини играят жизненоважна роля за поддържане на отлично здраве на сърцето, намаляване на възпалителния отговор в организма и подпомагане на дейността и функционалността на централната нервна система.

ленено семе, лъжица ленено семеВключвайки ленено семе в хранителния си режим, можете да се насладите на следните ползи:

  • Намален риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, като остър миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето и други;
  • Понижено кръвно налягане и подобрени нива на холестерол;
  • Подобрена когнитивна функция и потенциално намаляване на риска от развитие на невродегенеративни заболявания; като болестта на Алцхаймер, респективно и ранно развитие на деменция;

Ленено семе е универсален източник на полезни хранителни фибри в менюто ви

Лененото семе е отличен източник на разтворими и неразтворими хранителни фибри. Фибрите са от съществено значение за поддържане на здрава храносмилателна система, както и на баланс в чревната микрофлора, съответно превенция на множество заболявания на стомашно-чревния тракт, както и развитие на запек или диария.

Включвайки ленено семе в хранителния си режим, ще може да се насладите на следните предимства:

  • Подобрено храносмилане и предотвратяване развитието на запек;
  • Повишено усещане за ситост и намален апетит, което спомага в битката с излишните килограми телесна маса;
  • Стабилизиране нивата на кръвна захар и намаляване на риска от развитие на диабет тип 2;

ленено семе, домашен хлябЛенено семе и ролята му при поддържане на правилен хормонален баланс

Лененото семе съдържа естествени компоненти, наречени лигнани, които притежават някои свойства да балансират производството на хормони в организма ви. Консумацията на лигнани от ленено семе има някои от следните позитиви:

  • Облекчаване на симптомите на менопауза при дами в определена възраст, като появата на топли и студени вълни, и нощно изпотяване;
  • Защита от развитие на ракови заболявания свързани с някакъв хормонален дисбаланс, включително рак на гърдата, рак на простатата и рак на яйчниците;
  • Регулиране на менструалния цикъл и облекчаване на симптомите на предменструалния синдромПМС;

Ленено семе – източник на антиоксиданти и основен помощник при контрола на възпалителния отговор в тялото

Ленено семе може да приеме съвсем спокойно наградата и почетното първо място що се отнася до наличието на мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които се дължат на богатото му съдържание на лигнани, омега-3 мастни киселини и други фитохимикали. Консумацията на ленено семе може да допринесе за:

  • Намаляване на оксидативния стрес и защита от развитието на хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, различни видове рак, както и диабет;
  • Облекчаване на клиничната картина при някои хронични възпалителни заболявания, като ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата;
  • Подобрява състоянието на кожата чрез влизането му в пряка битка с наличните свободни радикали;

ленено семе, семенаПо какъв начин може да инкорпорирате ленено семе в хранителния си режим?

Сега, след като вече сме обсъдили всички невероятни здравословни ползи от редовната консумация на ленено семе, може би се появява въпросът: Как да го приемам, кога да го приемам, по какъв начин мога да имплементирам този продукт в хранителния си режим? Предоставям на вашето внимание някои прости и вкусни идеи, с които да получите възможност да се насладите на полезните свойства на ленено семе.

  1. Смляно на прах ленено семе: Смилайте лененото семе на фин прах с помощта на блендер. Може да го добавите го към смути, кисело мляко, овесени ядки или различен вид печени изделия за подобряване на хранителната стойност. Например – съвсем спокойно може да добавите ленено семе към домашно изпечения си хляб, а самият хранителен продукт е особено ефикасен, ако се добави към рецепта за домашен кето-хляб;
  2. Ленено масло към обедната или вечерна салатка – добавете малко количество от невероятния хранителен продукт към вашата салата, варени или печени зеленчуци на скара, както и добавете ленено семе като основен компонент на вашия домашно приготвен дресинг за невероятно вкусна пролетно-лятна салатка;
  3. А вие знаете ли други интересни начини да приложим ленено семе в хранителния си режим? Моля, споделете ги с нас в коментарите.

Включването на ленено семе в хранителното меню не трябва да бъде проблем за вас, а трябва да се превърне в приятно преживяване, доставящо наслада и невероятен вкус към храната ви, а както вече видяхме – потенциалните ползи за отлично здраве на организма ви са огромни.

Таблица с основните компоненти за ленено семе в по-сбит формат, за по-лесно споделяне с аудиторията.

Хранителни съставки:Здравословните ползи, които получавате:
Омега-3-мастни киселиниПонижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, подобрява кръвното налягане и подобрява нивата на холестерол;
Подобрява когнитивната функция, предпазва от развитие на деменция и друг вид когнитивни нарушения;
Хранителни фибриПодобрява храносмилателната функция и дейност на стомашно-чревния тракт, предпазва от развитие на запек, метеоризъм и диария, подобрява чувството на ситтост и намалява апетита, помага в битката с излишните килограми;
Подобрява нивата на кръвна захар и редуцира риска от развитие на диабет тип 2;
Поддържане на хормонален балансПодобрява симптомите на ранна менопауза, като топли и студени вълни, изпотявания, също така предпазва от развитието на ракови заболявания, свързани с хормонален дисбаланс;
Подобрява функцията на женската полова система, подобрява и регулира менструалните цикли, както и подобрява симптомите при предменструален синдром – ПМС;
Антиоксидантни и противовъзпалителни свойстваПодобрява защитата на организма срещу развитие на хронични заболявания, както и редуцира оксидативния стрес, предпазва от развие на инфаркт на миокарда, диабет тип 2, ракови заболявания, инсулт и други;
Подобрява и намалява възпалителния отговор в тялото при хронични възпалителни заболявания – като ревматоиден артрит, както и хронични възпалителни заболявания на червата, каквато е, например, болестта на Крон;
Подобрява общото здравословно състояние на кожата чрез пряка битка със свободните радикали, подобрява състоянието и здравината на кожата;

Може да прочетете още за:

  1. Ползи и вреди от консумацията на диня – 7 от най-честите
  2. Диабетна нефропатия: 5 групи храни
  3. 10+ храни с нисък гликемичен индекс за всички!
  4. Колко пъти пиете вода дневно? 3 свойства на водата
  5. 5 опасности на 3 вида хранителни разстройства

Автор: д-р Цанко Стефанов