брауни за диабетици

Хранене при диабет – #1 здравословно брауни за диабетици!

Прочетена: 363 пъти

брауни за диабетици

Акценти в статията

Хранене при диабет – здравословно брауни от Александър Манчев

Наречете го просто “шеф Манчев” и повече не го хвалете. Защото младият студент по медицина и любител кулинар предоставя тази уникална рецепта за здравословно брауни, което, обаче, е подходящо за прием и от диабетици.

След като вече публикувахме статия за това колко важна е двигателната активност при диабет, в настоящето материалче ще си говорим за някои рецепти, които от екипа тук считаме, че биха били полезни за хората, диагностицирани с това заболяване. До голяма степен диабетът носи ограничения – предимно що се касае до консумацията на вкусничките, но бая вредни сладки изделия. И именно заради това решихме да споделим с вас тази здравословна рецепта за брауни, с което всеки диабетик може да задоволява нуждите си от сладки изделия.

Глюкозата, като главен осмотичен дразнител, причинява вреда не само на болните от диабет тип 1 или 2, но дори и на здравите хора. Затова тези съвети са за всички вас, които искате да редуцирате приема си на бяла захар и да се храните една идея по-здравословно, но все пак да не се лишавате от нещо сладичко за душата. И сега да поговорим за уникалното авторско брауни на Алекс.

Какво е здравословното брауни за диабетици на “шеф” Манчев?

То по начин на приготвяне не се различава кой знае колко от обикновеното, но има една особеност при избора на продуктите, които да замесите. Ключовата дума е замяна!

Почти всичко в една стандартна рецепта за брауни може да бъде заместено с неговата по-добра алтернатива. Затова ви молим да ни се доверите и да се снабдите с:

брауни за диабетици от Алекс Манчев

  • 2 бурканчета (или консерви) готов сварен нахут. Възможно е и да си сварите у дома, ако искате да сте в абсолютен такт със здравословния подход. 
  • 150 гр. тъмен шоколад. За диабетиците нека той е строго без захар, а за тези от вас, които нямат проблем с хипергликемия, обикновен черен ще бъде достатъчен.
  • Стевия. Без значение дали ще си вземете такава на прах или на таблетки, важното е да я изчислите равняваща се на 5 супени лъжици бяла захар. Друг подсладител по ваш вкус също би свършил работа.
  • 3 с.л. кафява нерафинирана захар (опционално и само за недиабетиците).
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. зехтин за готвене
  • 3 с.л. пшенични фибри (може да се заменят с брашно от кафяв ориз, овесено брашно, лимецово брашно или в краен случай типово).

Може би вече се питате за какво ще ни е този нахут в случая. Всъщност него ще го отделите настрана за нещо друго, като например да си направите хумус, който е една апетитна арабска разядка. За да получите хумус е нужно само да смесите нахута в блендера с щедра лъжица тахан, пресен лимонов сок, чесън, калиева сол, екстра върджин зехтин, щипка куркума за цвят и ето ви една перфектна и лека добавка към сутрешната филия препечен черен хляб или към вечерята, където ще сервирате със сочни маслини.

Богат на протеини, сложни въглехидрати, антиоксиданти и естествени антибиотици, хумусът е вашето решение за снак преди HIIT тренировката, за да ви гарантира бавно усвояване на макросите по време на натоварването и да избегнете хипогликемичните епизоди. 

За целите на десерта, обаче, ще е нужно да използвате водата, в която той е бил накиснат (или сварен, ако сте си го приготвяли вкъщи). През 2014-та година един търсачески ум в готварските среди е открил, че ако нахутената вода се разбие с миксер на висока скорост, ще се превърне в бял сняг, както белтъците от яйцата. Пробвайте, ако не вярвате.

Буквално слагате водата в купа и започвате да я бъркате с миксер, докато се запени, а накрая се получат остри върхове от пяна. Когато това се случи, добавете подсладителя, който сте предпочели или кафявата нерафинирана захар и разбийте за още няколко секунди. Междувременно сложете 100 гр.  от тъмния шоколад заедно с готварския зехтин да се разтопят на гореща баня или в микровълновата, ако не ви се чака, но изваждайте на всеки 10-15 секунди и разбърквайте енергично, за да не изгорят.

брауни при диабетСмесете ги с разбития пухкав сняг и объркайте цялата смес няколко пъти. Накрая добавете бакпулвера и брашното, което сте избрали. Разбъркайте цялото тесто, докато се получи хомогенна смес. Останалите 50 гр. шоколад накълцайте на дребни парченца и по ваш избор може да поръсите върху сложената в тавичка смес или да объркате вътре в нея.

Понеже този тип брауни се получават по-тънки и не бухват, тъй като са без глутен, желателно е да използвате по-малка форма за печене, например правоъгълна за кекс. Намажете я с мазнина и поръсете с малко брашно или какао на прах, за да предотвратите залепване на десерта. Сложете във фурната като не забравяте, че вътрешността на вашето брауни трябва да остане леко лепкава и в никакъв случай тестяна като блат за торта. За целта го дръжте за максимум 15-20 минути на около 170-180 ℃. Оставете го да изстине и след това нарежете на ромбчета.

Кои са възможните недостатъци на тази рецепта за брауни?

Различните подсладители имат особен послевкус, а липсата на глутеновата молекула ще повлия на повдигането и дебелината на десертчето. Цената на диетичните шоколади също не е по джоба на всеки.

А кои са предимствата на тази рецепта за брауни за диабетици?

Черният шоколад и какаото са с доказани антиоксидантни свойства, а използването на заместители на захарта и брашното осигурява един неустремен спайк на кръвната глюкоза. Вашето брауни не налага използването на животински продукти, а зехтинът е идеален пречиствател на кръвоносните съдове и регулира нивата на холестерола и триглицеридите.

Две парченца от шоколадовата вкусотия може перфектно да се използват като здравословна и сладка ударна доза калории преди, по време или след силова тренировка.

Бон апети!

П.С: Забравих да попитам – случайно да сте вегани? Ако да, то имаме предложение за вас – вижте тук!

Автор: Александър Манчев

 

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка област, висок процент на преживяемост при повечето инфекции, които

Прочетете »