Акценти в статията
Холестерол – най-важното за този толкова важен елемент
В статия отпреди няколко седмици, нашият незаменим кадър в екипа, парамедик Койчева, ни обясни подробно за бързите стъпки, които се предприемат при случай на инфаркт на миокарда. Това, което, обаче, също е важно да се знае, е, че инфарктът може да бъде едно напълно предотвратимо състояние. Изисква се просто да имаме лична отговорност към здравето си и малко познания за рисковете, от които да стоим надалеч. Затова тук ще поговорим за един от главните виновници за появата на запушен коронарен съд, което неизбежно в един момент ще доведе до исхемичен инфаркт. Нека ви представим по-обстойно негово величество холестеролът.
Неговото споменаване задължително идва с една негативна конотация, сякаш че да имаш холестерол непременно те обрича на смърт, атеросклероза и съдови инциденти. Той, обаче, представлява една задължителна компонента от клетъчните мембрани на животните (включая човека). Там той изпълнява изключително важната роля да поддържа структурата на обвивката на клетките, както и да бъде гъвкаво флуиден по отношение на температурните промени, които биха могли да настъпят – иначе казано, той държи клетките твърди, когато трябва да ги предпази от омекване, и меки, когато някой агент заплашва да ги втвърди прекалено много и те да изгубят флексибилността си.
Холестеролът се среща в организма в няколко различни форми, всяка от които има значение за здравето, защото един път той трябва да бъде вместен в определени стойности, за да не повишава риска от заболяване, а друг път – да бъде над определени стойности, този път с цел да ни предпази от такова. Объркахме ли ви? Нека започнем по ред на нещата. Като за начало…
Какво представлява холестеролът?
Холестеролът е восъчно вещество, подобно на мазнина, което се намира във всички клетки в тялото ни. То, тялото ни, се нуждае от малко количества, за да произвежда хормони, витамин D и вещества, които да ни помагат да смиламе храната. Особено интересното е, че организмът сам е способен да произвежда цялото количество, от което се нуждае, но както вече беше загатнато, холестеролът може да се намери и в храни от животински произход, като яйчни жълтъци, месо и сирене.
При наличие на твърде много холестерол в кръвта и натрупване на негов излишък там, той може да се комбинира с други вещества, за да образува плака. Плаката пък се залепва по стените на артериите. Това натрупване на плака е известно като атеросклероза, за която също сме писали подробно. А пък това, от своя страна, може да доведе до коронарна артериална болест, при която коронарните артерии се стесняват или дори остават блокирани.
Другите състояния на холестерол в организма
Обратно към това, че холестеролът се среща под няколко състояния в организма. Навярно все пак сте чували или сте виждали на собствените си кръвни изследвания (които ние ви съветваме да правите поне веднъж годишно), че под графата „Холестерол“ има едни сложни съкращения, които нищо не ви говорят.
Бележат ги като HDL, LDL и VLDL, а от уста на уста хората съвсем народно си ги определят като „добър“ или „лош“.
Каква е разликата, ще попитате вие? Разликата е там, че HDL, LDL и VLDL са липопротеини. Тоест те представляват една чудновата комбинация от мазнини (липиди) и протеини (белтъци).
Липидите, за да се придвижват в кръвта, трябва да бъдат прикрепени към протеините, защото природата не ги е създала да циркулират самостоятелно. Различните видове липопротеини имат различни цели:
- HDL е съкращение за липопротеини с висока плътност. Понякога се нарича добър, защото работата му е да пренася холестерола от други части на тялото обратно в черния дроб, а именно той е органът, който се грижи за отстраняване на прекомерното му количество от организма. От там и логиката на това, че е хубаво да имаме малко повече от него, защото той извежда по-лошия си брат навън.
- LDL пък е съкращение за липопротеини с ниска плътност. Нарича се лош (същинският лош брат), защото високото ниво на LDL води до натрупване на плака в артериите – затова, логично, нека той да бъде в по-ниски количества.
- VLDL е съкращение за липопротеин с много ниска плътност. Някои хора също наричат VLDL много лош холестерол, защото и той допринася за натрупването на плаки в артериите. Но между VLDL и LDL има някои особености – VLDL пренася главно триглицеридите, докато LDL – само холестерола.
Защо се развива високият холестерол?
Най-честата причина за високите нива е нездравословният начин на живот. Това може да включва:
- Нездравословни хранителни навици, като консумация на лоши мазнини. По-подробно за мазнините, които да отбягваме и на които да наблягаме – в тази статия.
- Липса на физическа активност, с много седене и малко натоварване. Това понижава „добрия“ HDL холестерол. Ако искате да разберете повече за това как спортът влияе положително върху сърдечното здраве, вижте тук (линк!).
- Тютюнопушенето, което понижава HDL холестерола, особено при жените. За него се знае още, че повишава LDL холестерола.
- Генетичната предразположеност също може да причини високи нива. Например, фамилната хиперхолестеролемия е наследствена форма на високи стойности на холестерола.
- Някои други медицински състояния и някои лекарства, на които няма да се спрем тук, също могат да причинят висок холестерол.
Запомнете, че нивата на холестерола са склонни да се повишават с напредване на възрастта. Въпреки че е по-рядко, млади хора, включително деца и тийнейджъри, също могат да имат високи нива, но пак – това най-вероятно ще се дължи на семейна обремененост, отколкото на нецелесъобразен начин на живот, тъй като младият организъм все още разполага с множество компенсаторни механизми, които да предотвратяват покачването на стойностите.
Наднорменото тегло или затлъстяването също са белег за риск от високи нива на холестерола, а в допълнение като интересен факт – определени раси може да имат генетично по-висок риск от прекомерни количества. Например, афро-американците обикновено имат по-високи нива на HDL и LDL холестерол спрямо европеидната раса.
Препоръчително е мъжете на възраст от 45 до 65 години и жените на възраст от 55 до 65 години да проверяват нивата си на всеки 1 до 2 години. Това може да се случи в почти всяка една лаборатория в страната, а за целта ще е нужно да дадете съвсем малко количество венозна кръв. При установени високи стойности, можете да понижите холестерола си чрез здравословни за сърцето промени в начина на живот. Те включват план за здравословно хранене, управление на теглото и редовна физическа активност.
В случай, че промените в начина на живот сами по себе си не понижават холестерола достатъчно, може да се наложи и прием на лекарства, тъй като съществуват няколко вида препарати за понижаване на нивата, включително статини. Кардиолог ще избере възможно най-подходящата медикаментозна терапия, която да отговаря изцяло на индивидуалните нужди на пациента. Но нека ви предупредим, че приемането на лекарства за понижаване на холестерола не е оправдание за продължаването на нездравословния начин на живот.
Автор: Александър Манчев
Още от същата категория:
Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак
Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка област, висок процент на преживяемост при повечето инфекции, които