Фимоза при момчетата, обрязване, лазерно обрязване, баланит, препуциум, френулум

Фимоза при малките момчета – що е то?

Прочетена: 259 пъти

Фимоза при момчетата, обрязване, лазерно обрязване, баланит, препуциум, френулум

Акценти в статията

Фимоза: Що е то и кого може да засегне?

Краткият отговор на въпроса “що е фимоза” е такъв – стеснение на кожата около главичката на пениса при момчета. А ето и по-дългия вариант на отговора.

Фимоза е състояние, което не е непременно патологично (с увреждащ характер), но в тази статия ще се обърне внимание в кои случаи е удачно да отнесем проблема към лекар-специалист.

Когато момчето не успее да издърпа кожичката на члена си назад така, че главичката да се забели и да се покаже изцяло, говорим за фимоза. Делим я на два вида – патологична, при която проблемът е належащ, и физиологична – при нея пък затрудненото издърпване на кожицата зад ръба на главата си е напълно в нормата.

Как да определим кога с кой тип състояние си имаме работа?

Буквално всяко момченце се ражда с добре обвит и покрит пенис с нежна кожа – препуциум. Нейната функция е била обект на спорове през годините – някои учени твърдят, че тя има предпазващ характер и съхранява чувствителността на мъжкия член. Други обаче са измислили радикално решение на проблема с фимоза или последствията, произтичащи от нея на по-късен етап в живота на момчето. Радикално или не, то се е прилагало още от древността, при това много често не изцяло по медицински показания – нерядко роля са играели религиозната принадлежност, хигиенните убеждения и т.н. Това решение включва обрязване, но за него по-нататък в текста.

Съвсем в реда на нещата е детето до втората си годинка да не успява да забели члена си. Родителите не трябва насилствено да се опитват да го „отлепят“! На по-късен етап, обаче, до шестата година и с малко подкрепа от мама, тате или самия малчуган, би трябвало кожичката да успее да се задърпва назад, за да заголи главичката. Това трябва да бъде безболезнено, непринудено и комфортно за бъдещия голям мъж. 

При много малък процент момчета може да се стигне до патологичната форма на състоянието, която изисква консултация с лекар и евентуално хирургична намеса за по-сериозните случаи. Твърде стегнатият кожен „пръстен“, който се образува около гланса (върха на главичката) на пениса може да доведе до задържането на влага, резидуални остатъци от урина, семенна течност или други физиологични отпадъци, които да причинят инфекция, зачервяване, болка и подуване, парене при уриниране, както и в малко по-зрял етап от живота на индивида – до болка по време или изобщо невъзможност за осъществяване на полов контакт. 

Проучени са редица причини за появата на патологичната фимоза. Една от тях е състояние, наречено баланитис ксеротика облитеранс или просто втвърдяване на кожата около пениса във формата на пръстен. Втвърдяването може да обхване дори юздичката под главата на члена, известна като френулум. Заболяването не е инфекциозно, което значи, че не може да се предаде от единия партньор на другия, но определено изисква лекарска намеса, тъй като има лимитиращ ефект върху живота на младия човек.

В друга част от случаите, самият френулум може да е твърде къс и да пречи на пълното издърпване на кожата назад. Това създава болка и неприятно усещане по време на сексуален акт, ако такъв изобщо може да се осъществи. Решението в повечето случаи е операция, наречена френулектомия (от лат. frenulum – юздичка). При нея се срязва еластичната тъкан под главичката, която (в идеални условия) подпомага забелването на гланса. 

Съществува също и спешна форма на патологична фимоза, наречена парафимоза. При нея кожата, най-често насилствено издърпана назад, се заклещва зад ръба на главичката и не може да се върне в изходна позиция. Това създава условие на своеобразно „задушаване“ на главичката, която е лишена от кръвоснабдяване, а това може да доведе до компрометирано изхранване на тъканите в областта, подуване на венозните съдове, едема и при липса на адекватно и скорошно лечение на състоянието – до некроза

Парадоксалното е, че лошата хигиена често се проявява и като причина за фимоза, и като нейно следствие. Задържането на телесни остатъци под кожата на място, което е влажно и топло, е идеална локация за развитието на множество бактерии, които могат да доведат до инфектиране на члена.

Затова на патологичната форма на състоянието трябва да бъде обърнато внимание от специалист в областта, като е желателно намесата на лекар да е своевременна, за да се избегнат компликации в по-дългосрочен план. 

Лечението е индивидуално, но няколко опции все пак се определят за златен стандарт, като всичко зависи от степента на стеснение, възрастта на пациента и т.н. Най-общо казано, при физиологичната фимоза няма да има нужда от лекарска намеса, тъй като тя е самопреминаващо състояние.

Понякога обаче пенисът на растящия младеж може да се нуждае от крем на стероидна основа, който само лекар би назначил в подходящия случай за решаване на проблема с фимоза. След около две седмици това обикновено се последва от нежен и внимателен масаж под формата на издърпване на кожицата назад и напред с помощта на лубрикант или бебешко олио.

Ако това не помогне, при малкото момче може да се наложи лек срез на самата кожа, за да може тя да се освободи и издърпа назад. В по-зряла възраст и особено ако се касае за баланитис ксеротика облитеранс, хирургичното обрязване остава единственото решение. 

За много мъже обрязването звучи като акт на варварство, но приложен по медицински причини той си има своите оправдания и положителни страни. Обрязването може да бъде пълно и частично, което пак е по преценка на уролога, който ще бъде ангажиран в извършването му. В днешно време говорим за интервенция, отнемаща броени минути, напълно безболезнена (усеща се леко убождане от местната упойка) и особено ефективна по отношение на целта, която се търси.

Много хирурзи вече използват лазер за този тип операция и решаване на проблема с фимоза, което дава възможност за по-бързо възстановяване, отнемащо само няколко дни. След което животът на момчето може да продължи по обичайния си начин, но вече с член, който няма да му създава болка, дискомфорт или неудобство пред нежния пол. 

Автор: Александър Манчев

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка област, висок процент на преживяемост при повечето инфекции, които

Прочетете »