бременността и нейните 6 патологии

Усложнения по време на бременността – 6 заболявания

Прочетена: 558 пъти

Бременността е един вълнуващ и в много случаи чакан с нетърпение от бъдещите родители период, в който се провежда масова подготовка за новия член на семейството. За съжаление, дори бременните не са пощадени от множеството патологии, които могат да засенчат щастието на бъдещата майка от очакването, на бебето си.

В този наш материал ” Хирургично лечение при спонтанен аборт ” сме обсъдили в детайли какво представлява абортът, каквито видове аборти съществуват и какъв е подходът за лечение при всеки от тях.

В тази статия ще добавим информация и за някои други често срещани усложнения по време на бременността.

Започваме отново с може би най-тежката:

бременността и нейните 6 патологии, майчинство, бременност, аборт, спонтанен аборт

Прекъсване

Дефинираме го като прекъсване на бременността преди изтичане на 22-та гестационна седмица – 5-ти лунарен месец. Ако прекратяването на бременността се осъществи след този срок, то тогава говорим за преждевременно раждане. Абортите биват ранни – до 14-та гестационна седмица и късни – между 15-22-ра гестационна седмица.

Различието между аборта и преждевременното раждане е, че при аборта плодът и плацентата се отделят и експулсират едновременно – без значение увредени или запазени – а не последователно, както е при раждането. Около 15% от усложненията по време на бременността завършват със спонтанен аборт. Множество етиологични фактори да можем да посочим за спонтанния аборт.

Те биват:

  •  Причини от страната на майката – остри или хронични инфекции, ендокринни заболявания, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, заболявания на матката, аднексити и болестни промени в таза и тазовите органи;
  •  Причини от страна на плода – те са най-често генетични. Патогенетично, говорим за състояния, които пречат на укрепването на плодната яйцеклетка, затруднение на плода и деформация на матката от тумори или други процеси, заемащи пространство. Клиниката се произвежда с обилно кървене и отпадане на плода, и обвивките около него, както и тазова болка;

Не по-малко страшни са, обаче, и усложненията от аборта. Можем да се опасяваме от инфекция – като ендометрит например, особено при

криминалните аборти, дори сепсис, дисеминирана вътресъдова коагулопатия и големи кръвоизливи.

Изходът при неусложнените случаи е благоприятен, но другояче стоят нещо при жени, които правят чести аборти. При тях е възможно развитие на хронични ендометрити, които пречат на нормалното укрепване на зиготата и износване на бременността. Това предвещава всички по-големи трудности при по-нататъшното зачеване.

Усложнения по време на бременността са:

усложнения по време на бременността, аборт, спонтанен аборт

Извънматочна бременност

Тя представлява имплантиране на оплодената яйцеклетка извън обичайната маточна локализация.

Дължи се на:

  •  Затруднения в придвижването и имплантиране на оплодената яйцеклетка;
  • Хронични възпалителни заболявания на вътрешните полови органи и наличието на сраствания в тях.

Тубарна извънматочна бременност

е подтип на извънматочната бременност. Това е, когато оплодената яйцетка се заклещи в яйчниковата тръбовата поклетка по пътя си към матката. Тубарната извънматочно бременност е много често срещана и може да се прояви както едностранно, така и двустранно.

При едностранна патология на яйцеклетката може да се локализира на погрешното място- в ампулата или в истмуса на фалопиевата тръба. Въпреки това, там всички пак съществуват добри условия за развитие до 24-та гестационна седмица. При внедряването му във фалопиевата тръба, обаче, хорионната обвивка прониква не само в съдовете на лигавицата, но и на мускулния слой или дори до серозата, което води до реалната невъзможност на яйцеклетката да се развие по-нататък.

 

Двустранна тубарна бременност

е изключително рядко срещана. Проявете при нея като на остър хирургичен корем с гинекологична генеза поради перитонеалното дразнене. При голям кръвоизлив е възможно да се стигне до картината на хеморагичен шок. Усложненията са свързани с проникване на плодната обвивка в мускулния слой на маточните тръби и последващо разкъсване на големи съдове и масивен кръвоизлив – състояние, наречено хемосалпинкс с тубарен аборт.

Не е изключено да се стигне и до разкъсване на матовата тръба, придружено с кръвоизлив, който обикновено се събира в дъгласовото пространство. В редки случаи е възможно да настъпи спонтанна смърт на плода и пълната му резорбция или пък, ако той е вторично в коремната кухня, да се импрегнира с калциеви соли и да мумифицира.

Диагнозата е редовно, за да се постави чрез изследване на нивата на хорионгонадотропин и да се вземе предвид ехографската находка от избрания преглед. Изходът зависи от много фактори, но основно налага спешна хирургична намеса, както сме обсъдили в предишната ни статия ” Хирургично лечение при спонтанен аборт

аборт, спонтанен аборт, ехограф аборт

Други, по-рядко срещано усложнения по време на бременността.

  • Яйчникова бременност;

Тя представлява ранното оплождане на яйцеклетката и внедряване на оплодената яйцеклетка в яйчника, вместо в матката.

  • Абдоминална бременност;

Тя е твърде рядко срещана в практиката, но може да се усложни с обилно кръвотечение и шок.

  •  Цервикална бременност;

 Може да доведе до сериозни усложнения по време на бременността – масивни кръвоизливи, поради разкъсване на цервикалните съдове .Също много рядко състояние, завършващо с аборт.

 

Автор:  Александър Манчев

 

Ние от Online Medicine сме тук, за да ви помогнем. Ако имате нужда от  консултация  с  лекар , моля, свържете се с нас чрез секцията за  консултация.