травма от електричество, електрически ток, удар

Първа помощ при травма от електричество – #1 стъпка по стъпка препоръка от лекар

Прочетена: 360 пъти

Първа помощ при травма от електричество + най-важната информация за тока

Електричеството е съществена част от съвременния живот, но може да бъде и много опасно. Електрическите наранявания или по-тежките форми на травма от електрически ток могат да варират от леки изгаряния до сърдечен арест и смърт, и е важно да знаете как да останете в безопасност и да реагирате в случай на инцидент.

Тежестта на електрическото нараняване зависи от няколко фактора, включително напрежението, вида на тока (променлив или постоянен) и пътя на тока през тялото. Ниско напрежение – 240 волта, се среща в домовете и работните места, докато високо напрежение – 440-1000 волта, се среща в промишлеността, а напрежение над 1000 волта се среща в електропроводите.

травма от електричество знакПовечето токове с ниско напрежение и високо напрежение са променлив ток – AC, който причинява мускулни спазми и феномена на сковано тяло, което на практика е смъртоносно. Така се получава, защото захватът на пострадалия може да се „заключи“ към източника на електричество, което да му пречи да се освободи и го оставя електрически зареден, като мускулатурата остава постоянно възбудена и съкратена, тоест стегнати мускули, което прави невъзможно мозъкът да контролира захвата.

Правият ток – DC, има тенденция да произвежда едно голямо мускулно свиване или контракция, което често изхвърля човека далеч от източника на електричество и може да причини много сериозна травма от електричество – макар и индиректно, заради последващите наранявания.

Когато някой бъде ударен от електрически ток, електрическият ток може да причини изгаряния както там, откъдето навлиза в тялото – входна рана, така и там, откъдето напуска тялото – изходна рана. Има случаи, при които изгарянето може да не се вижда ясно на повърхността на кожата. Важно е да знаете как да реагирате при травма от електричество, за да сведете до минимум риска от нараняване, както за вас, така и за околните около вас, а също така да помогнете качествено и адекватно на пострадалия.

Травма от електричество – първа помощТравма от електричество

  • Не докосвайте пострадалия при данни за травма от електричество, особено ако все още е в контакт с електрическия източник. Знам, че звучи неприятно, но вие ще бъдете следващата жертва, ако докоснете човешко тяло, през което преминава електрическо ток в момента на действието му.
  • Не използвайте нищо метално, за да прекъснете електрическия контакт.
  • Не се доближавайте до проводници с високо напрежение, докато захранването не бъде изключено от централното захранване.
  • Не премествайте човек с електрическо нараняване, освен ако не е в непосредствена опасност и само когато електрическият ток е изключен от централното табло.
  • Ако пострадалият не реагира и няма данни за жизнени функции на организма, както и ако е безопасно за вас и околните да го докоснете, отворете дихателните пътища и проверете дишането.

Електрическият ток с високо напрежение, открит в електропроводи и въздушни кабели, обикновено има неминуем летален ефект още при първия контакт. Всеки, който оцелее, обикновено има много тежки изгаряния, а в случай на изхвърляне на тялото на разстояние от силата на електрическия удар, тежки травми, често несъвместими с живота.

Електричеството с високо напрежение може да изхвърли тялото при активиране на волтовата дълга до 18 метра разстояние. Захранването с ток трябва задължително да се прекъсне преди да се приближите до пациента. За жалост, пациенти претърпели такъв тип травми много рядко имат жизнени показатели и данни за живот при първия контакт с човек, имащ желание да окаже първа помощ.

Токът с ниско напрежение, както се среща в домовете и на работните места, също може да причини сериозни наранявания или смърт. Инцидентите обикновено се дължат на дефектни или разхлабени превключватели, износени гъвкави връзки или дефектни уреди.

Малките деца са изложени на риск, тъй като са естествено любопитни и могат да поставят пръсти или други предмети в електрическите контакти, което да причини травма от електричество. Водата също е много силен проводник на електричество, така че боравенето с иначе безопасен електрически уред с мокри ръце или докато стоите върху мокър под, значително увеличава риска от травма от електричество.

Ако попаднете на пострадал с травма от електричество, първата стъпка е да изключите източника на електричество, ако е възможно, за да прекъснете контакта между пострадалия и електрическото захранване. Изключете тока в електрическата мрежа възможно най-скоро, ако е възможно и безопасно, разбира се.

В противен случай, ако имате достъп до кабел или щепсел, извадете щепсела и прекъснете веригата между пострадалия и електрическата инсталация. Ако не е възможно да прекъснете контакта с помощта на дървен предмет, увийте въже около глезените на пострадалия или под ръцете му, като внимавате да не го докоснете, и го издърпайте далеч от източника на електрически ток.

Травма от електричество ранаПри навиване на въже или друг вид плат, който не провежда електрическия ток, много внимавайте да не докоснете тялото на пострадалия с голи ръце. В противен случай, вие ще бъдете следващия пациент на местопроизшествието и ще получите травма от електричество.

Ако имате някакъв вид гумена структура, използвайте като посредник между вас и тялото на пострадалия, ако електрическата верига е все още активна. Гумата е доказан изолатор на електричество и не позволява на токовата вълна да премине през вас. Уви, съвремието и финансовото устройство на повечето компании вече не позволява да се произвеждат обувки от чиста гума, в повечето случаи има много примеси в тях.

След като се уверите, че контактът между пострадалия и електричеството е прекъснат, извършете първичен преглед и лекувайте нараняванията, като правите степенуване на травмите и правите приотет триаж на пострадалия или пострадалите. Обадете се на 112 за спешна помощ възможно най-скоро и съобщете за пострадал с травма от електричество.

Светкавицата е естествен изблик на електричество, изпускан от атмосферата. Светкавицата търси контакт със земята чрез най-близката висока част на земята. За жалост, понякога тази най-висока точка за връзка със земната повръхност може да бъде човешко тяло.

Удар от мълния може да подпали дрехите, да събори пострадалия на земята и да предизвика моментална смърт, заради високото напрежение. След като се уверите, че сте в безопасност и през пострадалия не преминава повече ток, ако няма данни за живот – жизнени показатели – като дишане, сърдечна дейност/пулс и липсва съзнание, започнете кардиопулмонална ресусцитация възможно най-скоро със сърдечен масаж, като в това време започнете да набирате телефон 112 на високоговорител и дадете точна информация на диспечерите за случилото се и вашата локация.

Автор: д-р Цанко Стефанов