Токсичната Лейди

Токсичната Лейди: Мистериозната смърт на Глория Рамирес

Прочетена: 162 пъти

Медицински мистерии част 1: Токсичната Лейди Глория Рамирес

Някога чували ли сте за така наречената “Токсичната лейди – Глория Рамирес”? Жената, която почина през 1994 година и нейната смърт отвори много въпроси и остави много неяснотии зад гърба си.

През февруари 1994 г. Глория Рамирес е откарана в спешното отделение на болница Ривърсайд Дженерал в Калифорния. Едва 31-годишна, тя страда от напреднала форма на рак на шийката на матката и състоянието ѝ се е влошило до такава степен, че започва да изпитва затруднения в дишането си. Но това, което се случило след това, не било нищо друго освен космически странно, както за цялото медицинско общество, така и за целия свят.

Токсичната Лейди в Спешното отделение

Веднага след прекрачване на прага на спешното отделение, Глория успяла да смае целия медицински персонал, които усетили много странан аромат от кожата на пациентката си. При последващи разпити, някои от трудещите се медици описвали миризмата като подобна на чесън, а други като силен амоняк. Медицинските сестри, които я обслужвали, съобщават, че усещали парене в очите и носа, когато работили около нея, а някои от тях дори не издържали на силния аромат и се свлекли на земята.

Откъде идва названието Токсичната Лейди?

След усилена кардио-пулмонална ресусцитация, персоналът се опитал да съживи Глория, но въпреки усилията им, тя починала само 45 минути след пристигането си в болницата. За жалост, обаче, историята не свършва дотук.

Няколко дни след смъртта ѝ няколко души от медицинския персонал, които са били в пряк контакт с Глория, започват да изпитват странни симптоми. Някои се оплакват от замаяност, световъртеж и нестабилна походка, също така от гадене, обилно повръщане и задух, а други започват да правят чести синкопи с характеристика на няколко пъти дневно припадъци, както и спонтанна загуба на съзнание. Засегнати са общо 23 души, включително лекари, медицински сестри, помощник-сестри, общи здравни работници, носачи и други.

По онова време никой не може да обясни какво е причинило симптомите. Редица големи мозъци предполагаха, че виновна е климатичната система на болницата, а други смятаха, че става въпрос за масова хистерия в персонала след смъртта на младата жена. Но с появата на все повече и повече подробности около личния живот на Глория, загадката става все по-трудна за разгадаване, а причината за нейната смърт и масовото разболяване на здравен персонал, имал контакт с нея, се превръща в медицинска мистерия, с много вероятна напълно шокираща теория за случващото се.

Изследователската дейност и проучванията за живота на Токсичната Лейди

Впоследствие се оказва, че Токсичната Лейди е използвала различни по вид лекарства за лечение на раковата си болест, включително лекарство, наречено диметилсулфоксид – ДМСО. Не знам дали знаете какво е това, но диметилсулфоксид е разтворител, който може да се използва като болкоуспокояващо средство, и е известно, че има миризма, която много наподобява чесън. Но този разтвор – ДМСО, също така е и силно реактивен и може да образува токсични съединения, когато се смеси с други химикали.

Токсичната Лейди, диметилсулфоксид
Токсичната Лейди, диметилсулфоксид

Някои учени и изследователи предполагат, че употребата на диметилсулфоксид от Токсичната Лейди е довела до силно токсично състояние на организма ѝ и че смъртта е настъпила в резултат от химичните реакции, протичащи в организма ѝ. Когато тя умира, тези химикали започват да се освобождават през кожата във въздуха, което предизвиква появата на такива симптоми при различните членове на медицинския екип, които са се грижили за нея по време на реанимационните действия.

За жалост, обаче, тази теория не е доказана по научен път и до ден днешен случаят остава медицинска загадка и мистерия. Този случай напомня, че понякога реалната ситуация може да изглежда толкова нереална и абсурдна, че за по-меродавна и релевантна да се приеме “художествената измислица”, вследствие на което много медицински загадки остават мистерия за научното общество.

Информация за Токсичната Лейди в Wikipedia.