алергичен ринит при деца, деца със синузит, нарушения на говора, деца

Тест при деца със синузит – редуциран прием на антибиотици

Прочетена: 164 пъти

Тест за деца със синузит може да намали приемането на антибиотици

Aмерикански учени твърдят, че са създали тест, който може да покаже дали антибиотиците ще бъдат ефективни при младежи и деца със синузит – инфекция на синусите. Става въпрос за вземане на назален секрет с тампон. Тестът може да открива три вида бактерии.

При деца със синузит, бидейки възпалително заболяване с подуване – оток, на синусите, може да причини запушване, хрема, дискомфорт и затруднено дишане. Лекарите често предписват антибиотици, които са насочени само към бактериални инфекции, за лечение на това заболяване. Въпреки, че то може да е причинено и от вируси.

„Пет милиона деца в САЩ всяка година приемат антибиотици за синузит. Думите са на водещият автор на изследването – професор Надер Шейх от университета в Питсбърг.

„Нашето проучване предполага, че само половината от тези деца имат подобрение на техните симптоми след приема на антибиотици. Така че като определим кои младежи оздравяват, бихме могли значително да намалим ненужната употреба на този вид медикаменти.“

Професорът добавя, че е трудно да се диагностицира правилно естеството на инфекцията на синусите.

„За ушна инфекция можем да погледнем вътре в ухото; за пневмония слушаме белите дробове. Но за синузит е много трудно да разчитаме на физически преглед. Това беше много неудовлетворяващо за мен.“

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Професор Шейх и неговият екип решили да разработят по-добър метод за диагностициране на бактериален синузит. Учените избрали около 500 деца със симптоми на синузит от шест медицински центъра в САЩ. Малчуганите били разпределени на случаен принцип да получават или антибиотици, или плацебо.

Изследователският екип взел назален секрет чрез тампони от вътрешността на носа на всяко дете. Учените тествали трите основни типа бактерии, предизвикващи синузит.

Младежи и деца със синузит с положителен тест за бактерии имали по-добро излекуване на симптомите с антибиотично лечение в сравнение с тези, които нямали доказателство за налична бактериална инфекция.

Резултатите от проучването били публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA). Според тях тестването за бактерии може да бъде лесен и ефективен начин за откриване на деца, които има вероятност да се лекуват успешно с антибиотици. 

„Ако антибиотиците не са необходими, защо да ги използваме при деца със синузит?“ обобщава доктор Шейх. “Тези лекарства могат да имат странични ефекти, като диария, а също така и да променят микробиома. А дълготрайните последици от тази промяна все още не са напълно разбираеми за науката.“


  1. Бебета с екзема – риск от алергии, астма и сенна хрема 
  2. Алергичен ринит при деца – 4 симптома
  3. Нервно-психическо развитие на децата: #1 Ръководство за родители
  4. Варицела при деца – 7 – 21 дни инкубационен период
  5. Аденовируси при деца – 11 основни симптома

onlinemedicine.bg