5 билки срещу стрес

Стрес – 5 билки в битка с напрежението!

Прочетена: 306 пъти

5 билки, които доказано лекуват стреса!

Има много различни видове билки и билкови продукти, които могат да помогнат за драстично редуциране на стреса и безпокойството. Сред тях има няколко специфични билки, обаче, които имат забележителната способност да бъдат полезни по време както на умствено-емоционален стрес, така и на имунен стрес, като сезонна настинка и грип или пандемия от инфекциозни заболявания, каквато е например пандемията с вируса Ковид-19.

Може би дори сте забелязали, че сте склонни да се разболявате след период на интензивен стрес, така че продължавайте да четете за някои важни прозрения и научни факти, които са пряко насочени към растителни продукти, които със сигурност могат да ви помогнат да закрепите, както умствената си работоспособност, така и имунната си система и да ви направят по-устойчиви при атака на болестотворни патогени, каквито са например вирусите.

Висококвалифициран лекар, практикуващ хомеопатия и алтернативна медицина, както и традиционният билкар могат да съспоставят уникалните характеристики на дадена билка спрямо вашите персонализирани нужди. Пациентите много рядко получават една и съща, че дори и сходна препоръка що се отнася до билколечение.

Затова в този материал ще ви покажа 5 универсални билки, които ще ви помогнат напълно успешно в битката, както със стреса, така и с рецидивиращите вирусни инфекции.

Малко повече информация за билките

Преди да се потопим на дълбоко в темата, бих искал да споделя няколко думи за противопоказанията, формата на доставка и дозирането на тези билкови препарати. Някои билки трябва да се избягват при определени здравословни състояния, както и при прием на някои определени лекарства.

Билките също се предлагат в много различни форми – чай, твърд екстракт, тинктура и капсули. Някои билки е най-добре да се приемат в определено време на деня. И докато етикетите на продуктите ще ви предложат някои общи насоки за дозиране, те може да не са в перфектната си дозировка спрямо вашите персонални нужди и оплаквания. Подобно на нас – хората, билките са уникални и работят най-добре, когато са съобразени с вас и вашите здравословни нужди.

5 уникални билки за борба със стреса

  • Жълт кантарионHypericum perforatum

Най-доброто решение за стресирани и потиснати хора. Лека до умерена депресия, зимен блуд, умора, сезонно-афективно разстройство, нервен стомах, както и пристъпи на нервна болка.

билки, жълт кантарионНе е подходящ при хора, страдащи от тежка депресия, както и пациенти, приемащи лекарства – особено антидепресанти, варфарин, противозачатъчни хапчета и др., както и пациенти, имащи силно изразена чувствителност към слънцето и на последно място, но не по важност – не се препоръчва при бременни жени.

Форма и време на приложение – под формата на чай, тинктура, капсула, мехлем за локално приложение – особено ефективен при нервна болка, изтръпване и мравучкане, както и при изгаряния. Може да се приема по всяко време на деня.

Сигурно сте чували, че жълтият кантарион помага много при лошо настроение и депресия, но той също има антивирусни свойства за поддържане на имунната защита по време на сезоните на настинки и грип. Допълнителните предимства са – успокояване на храносмилателната система, както и повишаване на енергията и тонуса.

Тази билка може да бъде особено полезна при сезонна депресия или сезонно-афективно разстройство, когато се комбинира с маточина. Тази билка трябва да се избягва, докато приемате антидепресанти – особено SSRIs, и трябва да се внимава и с други лекарства, като варфарин и оралните контрацептиви, тъй като жълтият кантарион ускорява метаболизма на някои лекарства през черния дроб, потенциално намалявайки ефективността им.

Жълтият кантарион може да причини повишена чувствителност към слънцето, така че не забравяйте да използвате слънцезащитен крем, когато сте на открито през горещите месеци в годината.

  • МаточинаMelissa officinalis

Най-доброто решение, ако си кажете репликата: „Имам нужда от малко слънце и щастие в живота!“ Маточина е изключително ефективна при лека и умерена депресия, сезонно-афективно разстройство, тревожност, нервно напрежение, стрес, безсъние, ADHD, хипертония и хипертиреоидизъм.

билки, маточинаНе се препоръчва при хора с хипотиреоидизъм, Хашимото, приемащи лекарства за щитовидната жлеза, както и бременни жени.

Прилага се най-често под формата на чай, тинктура, капсули и локално при афти. Може да се приема по всяко време на деня, но е особено полезно през нощта, ако тревожността ви причинява инсомния.

Маточина е много приятна за консумация билка от семейството на ментата, която има антивирусен ефект и подобрява настроението. Антивирусните ефекти идват от розмариновата киселина в това растение, която може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на имунния отговор. Тази билка е особено полезна за подобряване на настроението, намаляване на тревожността и подобряване състоянието на дълбок сън.

Може да помогне за подобряване на настроението ви през зимата, особено когато се комбинира с жълт кантарион, както вече уточних по-горе. Тази билка успокоява нервното напрежение и подобрява работата на нервната система, за да може да постигнете по-добра концентрация, което особено много помага на пациенти с ADHD, а също така може да подобри количеството и качеството на паметта.

Тъй като е от семейството на мента, маточина също има ползи за храносмилането, особено ако сте склонни да имате по-нервен стомах или да имате повишено образуване газове след хранене. И тези позитиви не са всичко. Маточина може да се използва и локално като мехлем, ако сте предразположени към образуване на херпеси.

БОНУС ИДЕЯ ЗА БИЛКОВ ЧАЙ

Комбинирайте с лайка и други билки, които може да откриете в този материал, за успокояващ вечерен чай за по-лек сън и подобрено храносмилане. Използвайте 1 торбичка чай от всяка билка и задръжте под запарка за 10-15 минути. Лайка също съдържа апигенин, който е биофлавоноид – компонент на растенията, който има противовъзпалителни ефекти.

  • АшвагандаWithania somnifera

Най-доброто решение в борбата с хронична умора, хроничен стрес и изтощение – било то физическо, било то психическо. Също така, много полезно при профилактика на хроничните хипотиреоидизъм, рецидивиращи настинки и грип, както и за превенция на напрежение в мускулите и ставите.

билки, ашвагандаНе е подходяща билка за прием от бременни жени, хипертиреоидизъм или хемохроматоза – високи нива на желязо в кръвната плазма.

Ашваганда може да се срещне в аптечната мрежа под формата на тинктура, капсули, прах – особено удобно за смесване с други съставки в смути.. Може да се приема по всяко време на деня, особено при по-усилена тревожност, стрес и напрежение. Ако имате нужда от приятно и успокояващо средства, което да консумирате вечер преди лягане – не търсете повече, отговорите са в тази стати. Според специалистите, най-добър ефект се усеща от билката при дългосрочен прием – поне няколко месеца.

Ашваганда, също така, бидейки почетен член на семейството от билки, е известна с дълбокия си подхранващ и балансиращ ефект за ендокринната и нервната система, както и за имунната система. Билката, на практика, представлява адаптоген – балансира всяка част, която се нужда от регулация в организма. Ашваганда също така повишава драстично имунните сили на организма и има изключително добър ефект, при дългосрочен прием, в превенцията на рецидивиращи вирусни инфекции.

Ашваганда също се счита за елексир на надбъбречните жлези и тяхната функция. Ашваганда нито дава прекалено голям boost, тоест ударна доза енергия, нито действа приспиващо и силно успокояващо. Ашваганда, на практика, поддържа организма ви като швейцарски часовник – винаги в точните рамки и норми, за да функционира безупречно.

  • Корен от женско билеGlycyrrhiza glabra

Отлично средство за възстановяване, особено ако сте жертва на така нареченото – “спах цяла нощ и пак съм изморен/а”.

билки, корен от женско билеКоренът от женско биле е изключително ефективна при превенцията и директната битка с хронична умора, ниско кръвно налягане – артериална хипотония, лошо храносмилане, както и превенция на рецидивиращ киселинен рефлукс – гастроезофагеална рефлуксна болест, както и контрол над хронични възпалителни заболявания на стомашно-чревния трак.

Коренът от женско биле не е подходящ за хора с артериална хипертония, застойна сърдечна недостатъчност, хроничен оток, лимфедем, бременност, глаукома, диабет, както и хора с хронична терапия с антидепресанти, диуретици и при пациенти с нисък калий – хипокалиемия.

Може да се приема под формата на чай, твърди екстракти, тинктура, капсули и локално под формата на кремове. Специалистите препоръчват да се приема сутрин. Билката има много приятен вкус, като основните й действия са силен модулатор на имунната защита на организма, както и подобрена ендокринна функция в организма, успокояване на хроничен стрес и напрежение, подобряване на количеството и качеството на съня и функцията на надбъбречните жлези.

Локалното приложение има изключително добър ефект при превенция и лечение на кожни херпеси и брадавици.

  • Сибирски женшенEleutherococcus senticosus

билки, сибирски женшенСибирският женшен е дървесен храст, който принадлежи към семейство Araliaceae билки. Билката произхожда от Североизточна Азия, включително Китай, Япония и Корея, както и Русия. Това растение има дълга история на употреба в традиционната медицина в Азия и Източна Европа, датираща най-малко от преди 2000 години в китайската медицина.

Едно от най-известните предимства на сибирския женшен е способността му да предпазва от инфекции на дихателните пътища, настинки и грип. Използва се от векове в китайската медицина за подпомагане на засилването на имунната система и осигуряване на естествена защита срещу тези заболявания.

Освен това сибирският женшен е мощен адаптоген, което означава, че може да помогне на тялото да се адаптира към различни стресови условия, както физически, така и психически. Обикновено се използва като естествено средство за облекчаване на стреса поради способността му да поддържа нормалното функциониране на надбъбречните жлези, които играят ключова роля в реакцията на тялото на стрес, вследствие на производство на стрес-хормони, като адреналин и норадреналин. Поради тази причина често се препоръчва като подходящо лекарство за хора, страдащи от синдром на хроничната умора, тъй като може да помогне за подобряване на енергийните нива и общото благосъстояние.

Корените на растението сибирски женшен обикновено се използват за приготвяне на лекарствени средства и билкови продукти. Активните вещества в женшена са група съединения, наречени елеутерозиди, които също са известни като сибирски гинзенозиди. Тези съединения са подобни на гинзенозидите, открити в азиатския женшен, но имат някои различни разлики. Доказано е, че елевтерозидите имат широк спектър от терапевтични ефекти, включително имуностимулиращи, противовъзпалителни и антиоксидантни действия.

Сибирският женшен съдържа и полизахариди, които са сложни въглехидрати, които играят важна роля в имуностимулиращата функция на растението и приемат почетно място в класацията на 5-те билки ефективни срещу стрес. Тези вещества могат да помогнат за засилване на активността на имунната система, което я прави по-ефективна в борбата с инфекциите и други заплахи за здравето.

5-те билки, които спират стрес

Стресът е често срещано явление в нашия модерен начин на живот, което засяга психическото и физическото ни здраве. Докато физическият стрес може да бъде разпознат по-лесно, психическият стрес може да бъде също толкова вреден, водещ до хронична умора, отслабен имунитет и проблеми с метаболизма на захарта. Надбъбречните жлези, които играят решаваща роля в реакцията на тялото на стрес, са особено уязвими към негативните ефекти на хроничния стрес.

Въпреки това, сибирският женшен, маточина, ашваганда, коренът от женско биле и жълтият кантарион са билки, които може да осигурят естествено средство за подпомагане на нормалното функциониране на организма при стресови ситуации. Тези билки помагат успешно на организма да се адаптира към стресови фактори, както физически, така и психически, като повишава устойчивостта на организма към негативни въздействия. Активните съединения в тези билки, като елеутерозиди и полизахариди, бидейки и адаптогени, са от ключово значение за подпомагане на имунната система, подобряване на нивата на енергия и тонус, както и общото благосъстояние.

Независимо дали се справяте с ежедневния стрес или борите здраво и стремглаво синдрома на хроничната умора, сибирският женшен и неговите приятели в списъка с билки по-горе предлагат естествено решение, което помага на тялото ни да се справи със стреса и да поддържа оптимално здраве, осигурявайки и давайки необходимото гориво на организма ни. Използвайте тези билки като ефективен инструмент, с който да се борите с негативните ефекти и “странични ефекти” на стресирания ни начин на живот, за да живеете дълго, щастливо, в отлично здраве и с усмивка на лицето.

Автор: д-р Цанко Стефанов