Стрептококи от група А, бета-хемолитичен стрептокок, пиогенен стрептокок, инфекция, кожна инфекция, болно гърло, скарлатина, импетиго, гной, дехидратация, болно гърло, обриви

Стрептококи от група А – защо са толкова опасни? Топ 10 симптоми

Прочетена: 1293 пъти

Стрептококи от група А, бета-хемолитичен стрептокок, пиогенен стрептокок, инфекция, кожна инфекция, болно гърло, скарлатина, импетиго, гной, дехидратация, болно гърло, обриви

Акценти в статията

Стрептококи от група А – обща информация

Стрептококи от група А причиняват инфекция, която се развива след заразяване с бактерии от спомената група. Известни са още още като бета-хемолитичен стрептокок. Най-често срещаният патоген от семейството стрептококи е пиогенният стрептококStreptococcus pyogenes.

Тези патогени предизвикват едно от най-честите заболявания на горните дихателни пътища – стрептококов фарингит или стрептококова инфекция на гърлото. Засягат се фаринкса – гърлото, и сливиците. Сливиците са жлези с имунологична функция разположени по задната страна на гърлото. Често усложнение на стрептококов фарингит е засягането на гласните връзки и ларинкса – остър ларингит, което води до тежка кашлица и дрезгав глас.

Най-честите симптоми при инфекции с този вид патогени са развитието на фебрилен синдром – висока телесна температура, болка в гърлото и особено често подути шийни лимфни възли, в някои случаи и болезнени. Стрептококовата инфекция е причинител на 37% от случаите на възпалено гърло при деца, но статистиките показват, че този процент значително нараства през последните няколко месеца.

Стрептококите от група А причиняват три основни заболявания, най-често при деца – стрептококов фарингит – възпалено гърло, скарлатина и импетиго. В макар и редки случаи, може да предизвика токсичен шок, заради остро и силно инфектиране на организма, много подобен шок като този причинен от Златния стафилококStaphylococcus aureus.

Стрептококите от група А причиняват и някои много по-редки усложнения, особено при малки деца, като некротизиращ фасциит, поради което биват определяни и като “месоядни бактерии”.

Ако пациент развие токсичен шок или некротизиращ фасциит на базата на инфекцията със стрептококи от група А и не се проведе своевременно лечение, изходът почти винаги е летален. През последните седмици нашумяха няколко случая на починали деца във Великобритания, именно заради настъпили тежки усложнения от инфекцията с опасните бактерии.

Други усложнения, които се асоциират със стрептококи от група А, са ревматичната треска, която може да засегне както сърцето, така и бъбреците и да доведе до тежки възпалителни промени в клапния апарат на сърцето или тежка инфекция на бъбреците – гломерулонефрит. И двете състояния са животозастрашаващи, затова трябва да се потърси лекарска помощ своевременно.

Болно гърло – най-честият симптом при инфекция със стрептококи група А

Както вече беше упоменато, най-честите симптоми са възпалено и силно болезнено гърло, както и вероятно покриване на повърхността на гърлото и сливиците с гъста гнойна маса, дрезгав глас, температурен синдром, втрисане, увеличени лимфни възли в областта на шията, повръщане, коремни спазми и болков синдром, които са особено чести при деца, отпадналост, летаргия, сънливост и отчетлива редукция в приема на храна, заради болковия синдром в гърлото, особено често усложнения в детска възраст.

При по-тежките усложнения – суха кожа, устни и език, както и редукция в количеството отделена урина за денонощие. Силно препоръчително е да се потърси лекарска помощ възможно най-скоро, тъй като това са симптоми на дехидратация.

Скарлатина при стрептококи от група А

Като класическа инфекция в детска възраст, скарлатина се разпространява най-вече сред децата на възраст между 4 и 15 години. Развива се след инфектиране със стрептококи от група А. Ранно диагностициране и започване на съответното лечение е решаващо за бързото възстановяване, добра прогноза в дългосрочен план и намалява драстично риска от развитие на усложнения.

Характерни за скарлатината при деца, юноши и възрастни са първичните неспецифични симптоми, по които трудно може да се заподозре инфекцията, но в последствие се развиват характерният за заболяването обрив по кожата в рамките на 12 до 24 часа.

Сред началните общи прояви при скарлатината се развиват най-често висока температура, болно гърло, оточни сливици, гноен налеп по гърлото и сливиците, леки обриви по кожата на тялото, обложен език с бял налеп, който в следващите етапи на болестта може да стане червен с остри върхове, известен още като малинов език, главоболие, умора, отпадналост, редукция в апетита, болезнени коремни спазми, позиви за повръщане, гадене и повръщане, диария, болки в мускулите и ставите – артралгия и миалгия, нарушения в количеството и качеството на съня, раздразнителност, изнервеност, тревожен синдром и други.

Обривът при развитие на скарлатина също е особено отчетлив, запомняващ се и важен за своевременното поставяне на диагнозата. Обривът най-често е под формата на дребни и червени петна, описвани като дребнопетнист обрив на еритематозен фон, който започва най-често зад ушите и се разпространява по лицето и горната част на гръдния кош и крайниците, засяга и шията, по корема, ингвиналните гънки, колената и бедрата. При по-тежките форми се развиват така наречените хеморагични обриви.

Важен е да се опише и така нареченият триъгълник на Филатов яркочервен обрив, който обхваща бузите и носа, но в зоната около устата е блед и наподобява формата на триъгълник.

Импетиго при стрептококи от група А

Импетиго засяга откритите части на кожата, които имат директен контакт с околната среда – лице, ръце и кожа на краката, особено през топлите месеци в годината. Обривът може да се разпространи бързо, ако не се започне своевременно лечение. Буквално за няколко дни може да обхване обширни части от кожата. Основен причинител са стафилококи и стрептококи от група А.

Болните са преносители на заболяването и могат да прехвърлят инфекциозните патогени на други лица при директен контакт – било то чрез докосване или споделяне на общи предмети – кърпи, играчки, прибори и прочее. Импетиго се развива най-често в детска възраст, но има данни и за възрастни болни, макар и по-рядко.

Заболяването манифестира с появата на зачервени петна, които сравнително бързо прерастват в жълто-кафеви корички и нарастват по размер. Някои пациенти споделят за умерен до тежък сърбеж, парене, болка и повишена температура в зоните, засегнати от обривите. Често лимфните възли стават оточни в зоната на инфекцията, като имунен отговор при битката на организма с патогените.

Импетиго се развива в две основни форми – булозна и небулозна форма.

  1. Булозно импетиго – Булозното импетиго е много по-рядко и почти винаги се предизвиква от инфекция с патогените от семейство стафилококи. Самите бактерии отделят токсин, който разкъсва и разцепва повърхността на кожата и води до образуването на везикули – мехури. Приевентуално спукване на мехурите, се откриват зачервени и болезнени кожни язви, които секретират кървениста течност и заздравяват много бавно. Тази форма на импетиго има характер на бързоразпространяваща се.
  2. Небулозно импетиго – развива се след инфектиране със стафилококи или стрептококи от група А. Кожата придобива обрив под формата на зачервяванееритема, който в последствие се покрива от жълто-кафеви крусти. Най-често се развива около носа, устата, ръцете и краката.

Импетиго се диагностицира чрез вземане на секрет с тампон от мехури или корички от рани и микробиологично изследване за наличие на болестотворни патогени.

Освен чрез директен контакт и споделяне на общи предмети, стрептококи от група А могат да се разпространят и чрез замърсена храна. Най-често този процес протича при консумация на замърсени мляко и млечни продукти, както и яйца. Пациентите с импетиго се съветват да не пипат и споделят нищо, докато не се излекува инфекцията напълно.

С какво се лекуват стрептококи от група А?

white modern fitness workout background banner landscape 1920 1080px 2 e1670453946169

Стрептококи от група А се лекуват с антибиотици, като стандартно лечение. Продължителността на курса и изборът на антибиотик зависи от локализацията на инфекцията и степента на увреждане в момента на прегледа. Антибиотиците, имащи добър ефект в терапията на инфекциите, причинени от стрептококи от група А, са:

  1. Пеницилин и пеницилинови антибиотици
  2. Цефалоспорини
  3. Макролиди

При по-леките форми на кожен обрив съшествуват мехлеми с антибиотична съставка вътре, които имат силен бактерициден ефект срещу стрептококи от група А и помагат при битката, и по-бързото възстановяване.

Децата със стрептококи от група А и вашето поведение

Ако детето ви развие симптоми на инфекция със стрептококи от група А – болно гърло, скарлатина или импетиго, моля спазвайте следните съвети:

  1. Оставете ги вкъщи и не ги водете на детска градина или други социални заведения с много деца, като детски центрове, училища и тн, докато детето ви не започне курс с антибиотици за инфекцията и не отминат поне 24 часа от започване на първите дози медикамент.
  2. Не прекъсвайте курса на лечение на детето ви, тъй като инфекцията може да се развие отново, ако не е излекувана добре.
  3. При импетиго – детето ви може да общува с други деца и да ходи на училище при започване на лечение, но покрийте раните с водонепроницаема превръзка, за да се намали трансмисията.

При поява на симптоми за инфекцията със стрептококи и липса на лечение, пациентите могат да бъдат заразни за други пациенти в период от 10 до 21 дни. Нелекувана продуктивна инфекция с количество отделяща се гной може да остане инекциозна за други хора в продължение на месеци. А при липса на адекватно лечение, може да се развият тежки усложнения, като токсичен шок, некротизиращ фасциит и ревматична треска, които да доведат до летален изход от заболяването.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Още от същата категория:

дихателна недостатъчност, астма, задух, кашлица, сухи свиркащи хрипове, хрипове, свиркащо дишане

Дихателна недостатъчност – патофизиология и клинична картина

[wpcode id=”8881″] Дихателна недостатъчност – състояние, при което дихателната система не изпълнява една или и двете си основни газообменни функции – насищане на кръвта с кислород и отделяне на въглероден диоксид от организма. За да се разбере патофизиологията на дихателната

Прочетете »
хипогликемия, хипогликемичен шок, кома

Първа помощ при хипогликемия – ниска кръвна захар

[wpcode id=”8881″] Хипогликемия е медицински термин, който означава понижаване на нивата на кръвната захар под 3,9 mmol/L. Тя се среща предимно при диабетици, но клинично здравите хора далеч не са застраховани от нея. Често сигналите в центровете за спешна медицинска

Прочетете »
епистаксис, дете, кървене от носа

Първа помощ при епистаксис – остро кървене от носа

[wpcode id=”8881″] Здравейте, уважаеми читатели! Епистаксис или остро кръвотечение от носа е често срещано явление и обикновено се смята за лесна тема за учене. Въпреки това, аз се сблъсках със значителни затруднения, докато разбера правилната практика по този въпрос. Причината

Прочетете »