Статини – пазят от инфаркт и инсулт, номер 1 причина за мускулна болка

Прочетена: 272 пъти

Акценти в статията

Статини и мускулна болка

Статини са група лекарства, които могат да помогнат за понижаване на нивото на липопротеините с ниска плътностLDL, холестерол в кръвта. LDL холестеролът често се нарича “лош холестерол“, а статините намаляват производството му в черния дроб.

Хората, приемащи лекарства за понижаване на холестерола, могат да бъдат спокойни, че е необичайно таблетките да причиняват мускулна болка, според авторите на голямо проучване.

Хапчетата могат да предпазят от сърдечни пристъпи и инсулти, но имаха лошата слава, че предизвикват възпаления и спазми в мускулите. Британската Сърдечна Фондация заключва, че пациентите не трябва автоматично да спират приема на таблетки при леки мускулни болки.

Изводите за статини са базирани на данни от близо 155 000 души

Те са участвали в проучване, наблюдаващи лечението и възможните странични ефекти. Мускулна болка или слабост често се съобщава от участниците, независимо дали приемат или не лекарствения препарат. Някои от доброволците са получили плацебо – фиктивна таблетка, вместо реален статин за сравнение.

Около един на всеки четирима и в двете групи – статини или плацебо – съобщава за някои мускулни болки

Статини, холестерол, борба с холестерола, здраве, сърдечно здраве,Според изследователите по време на първата година от лечението, терапията е довела до 7% относително увеличение на мускулната болка или слабост в сравнение с плацебо, което предполага, че само един на всеки 15 от тези доклади за мускулни болки от пациенти, приемащи статини, се дължи на самото лекарство. Абсолютният повишен риск от мускулни симптоми по време на прием на лекарствата, понижаващи холестерола, е бил 11 на 1000 пациенти, лекувани през първата година, споделят изследователите.

След първата година на лечение не е имало значителна разлика в оплакванията от мускулна болка или слабост между тези, получаващи статини, и тези, получаващи плацебо.

Констатациите са публикувани в The Lancet и представени на тазгодишния конгрес на Европейското дружество по кардиология в Барселона.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Още от същата категория:

рак на белия дроб, рентгенова снимка на гръден кош

Рак на белия дроб: Ранни симптоми при 2 основни вида на заболяването

Симптоми при рак на белия дроб В повечето случаи рак на белия дроб няма симптоми в ранните си стадии. Белите дробове нямат много нервни окончания, така че туморът може да започне да своето развитие, без да причинява болка или някакви

Прочетете »
кандидоза, гъбична инфекция

Кандидоза – 3 основни вида гъбична инфекция

Що е то кандидоза? Кандидоза е болест на лигавиците, кожата, ноктите и вътрешните органи, причинени от дрождеви видове на рода Candida. Този род е съставен от над 80 вида, но най-често микробиолозите срещат в практиката си C. albicans, C. tropicalis,

Прочетете »
меланома малигнум, лечение на рак на кожата, канцероген, канцерогени

Меланома малигнум – 4 стадия на развитие + лечение

Меланома малигнум е познат още като рак на кожата и малигнен меланом Разбира се, меланома малигнум или рак на кожата е твърде общо наименование за група от злокачествени тумори, засягащи най-големия човешки орган. Отличаващ се, обаче, като най-опасния от всички

Прочетете »