вирус ХИВ, СПИН

СПИН – история и разпространение

Прочетена: 504 пъти

СПИН – синдром на придобита имунна недостатъчност заради инфекция с вируса ХИВ

Синдром на придобита имунна недостатъчност – СПИН, е сериозно вирусно заболяване, което засяга човешката имунна система. За разбиране на това заболяване е важно да разгледаме неговата история, трансмисия и вируса, който го предизвиква – вируса на човешката имунодефицитна инфекция – на английски език HIV и транслитерирано на български език като ХИВ.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук, facebook
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

История на развитието и разпространение на СПИН

Историята на СПИН започва през 1980-те години, когато този мистериозен синдром засяга първите хора в САЩ. През 1983 г. учените установяват, че причината за заболяването е вирусът ХИВ. Съкращението ХИВ означава човешки имунодефицитен вирус. Този вирус атакува имунната система на организма, като унищожава така наречените Т-помощни клетки, които са отговорни за борбата с инфекции и други заболявания.

Един от най-ранните известни случаи е на млад мъж на име Робърт Рей, който през 1969 г. става първият документиран случай на смъртен случай от СПИН в САЩ. Той достига смъртта си в Сан Франциско през 1969 година, а тогава болестта не е била известна и не е била идентифицирана като ХИВ/СПИН.

През ранните години около 1980-та има доста повече случаи на загуба на имунна функция, свързана със странни и рядко срещани заболявания и инфекции. Този феномен бързо набира мнозинство сред пациентите, особено в големите градове на САЩ, като Ню Йорк и Сан Франциско. Този период предшества официалното откриване на вируса-причинител и в последствие официалното му наименоване като ХИВ.

Вирусът на ХИВ, който стои в основата на развитието на СПИН, е идентифициран и изолиран през 1983 г. от френския исследователски екип на Франсоа Барре-Синуси и Люк Монтанье. Този исторически момент играе ключова роля в историята на СПИН, като позволява на учените да развият по-добро разбиране за вируса и да работят по методи за лечение и превенция на болестта.

Трансмисия на вируса ХИВ

ХИВ се предава чрез контакт с определени течности и тъкани на инфектирани лица. Най-често това става през незащитен сексуален контакт и споделяне на инжекционни игли при употреба на наркотици. Трансмисията може да стане и от майка на детето по време на бременност, раждане или кърмене. Също така, ХИВ се предава и чрез кръв и кръвни продукти.СПИН, вирус ХИВ, ХИВ

Състояние на СПИН в днешни дни

Днес, благодарение на научните изследвания и напредъка в медицината, животът на хората с ХИВ/СПИН е съвсем различен от преди. Антиретровирусната терапия (АРТ) позволява на засегнатите лица да поддържат контролирано вирусно ниво, да предпазват имунната си система и да водят нормален живот. Профилактиката предоставя на незасегнатите инструменти и мерки за предпазване от разпространение и развитие на инфекцията.

Диагностика на заболяването СПИН

Диагностика на СПИН обикновено включва използването на специфични тестове за откриване на антитела към вируса ХИВ в пациентската кръв. Първият тест, известен като ELISA или ЕЛИЗА – ензимно-свързан имуносорбентен анализ, може да открие антитела след две седмици до шест месеца след инфекцията. При положителен резултат, се извършва потвърждаващ тест като Западния имуноблот или още известно като Western immune blot изследване или имунофлуоресцентен анализ.

Лечение на заболяването СПИН

Лечението на СПИН се извършва чрез антиретровирусни лекарства (АРТ). Този вид лекарства не изцерява вируса, но помага на засегнатата имунна система да се справи с него. Пациентите следват специфични режими на прием на антиретровирусни препарати, които се наблюдават от медицински специалисти.

При правилно лечение и спазване на препоръките, инфекционната активност на ХИВ може да бъде поддържана под контрол, позволявайки на пациентите да поддържат добро здравословно състояние и да живеят продължителен и качествен начин на живот.


Още теми за полово здраве и сексуална медицина тук:

  1. Синдром на Казанова: Играчите в света на запознанствата
  2. Силата на виагра: Поглед към интимния живот
  3. Защо мъжете предпочитат неангажиращи връзки?
  4. Менопауза – 12 основни симптома
  5. Защо не изпитваме оргазъм – аноргазмия?

Автор: д-р Цанко Стефанов