гинеколог спешни животозастрашаващи състояния

5 спешни и 5 животозастрашаващи състояния при дамите

Прочетена: 615 пъти

Спешни и животозастрашаващи причини за посещение при гинеколог

Репродуктивното здраве на дамите е един от най-важните аспекти на цялостното благосъстояние. Ето защо е изключително важно да потърсите съвет от гинеколог, когато изпитвате дискомфорт или болка в личната си област. Има няколко често срещани оплаквания, които водят жените на гинеколог, вариращи от лек дискомфорт до силна болка. В тази статия ще разгледам някои от най-честите оплаквания, които водят дамите до кабинета на техните гинеколози, и ще обсъдим животозастрашаващите състояния, при които пациентите могат и трябва задължително да попаднат час по-скоро при специалист по акушерство и гинекология.

Кои са най-основните спешни причини за посещение при гинеколога?

Вагинално кървене

маткаЕдно от най-често срещаните оплаквания, които водят дамите при своя гинеколог, е необичайното вагинално кървене. Това може да включва тежко кървене, кървене между менструациите и менструации, които продължават по-дълго от обичайното. Абнормалното вагинално кървене може да бъде причинено от няколко фактора, включително хормонален дисбаланс, маточни фиброиди, полипи и рак. Важно е да потърсите медицинска помощ, ако имате някое от тези оплаквания, тъй като това може да е признак на по-сериозно основно заболяване.

Болезнена менструация

Друго често срещано оплакване е болезнената менструация. Менструалните спазми са нормална част от менструалния цикъл за много жени, но силната болка по време на менструация може да е признак за по-сериозно състояние, като ендометриоза или миома на матката.

Гинеколозите могат да предложат няколко възможности за лечение на болезнени менструации, включително лекарства за болка, които могат да се отпуснат без рецепта, като парацетамол, ибупрофен, напроксен, диклофенак и други, както и стриктен хормонален контрол на раждаемостта и някои хирургични възможности за радикално лечение.

Вагинално течение

Много жени изпитват вагинално течение, но ако е придружено от неприятна миризма или необичаен цвят, това може да е признак на инфекция. Гъбичните инфекции и бактериалната вагиноза са два често срещани вида вагинални инфекции, които могат да причинят отделяне на течност от вагината, придружено от неприятна миризма. Важно е да потърсите медицинска помощ, ако имате нетипично вагинално течение, тъй като това може да е признак на по-сериозна инфекция.

Болка в областта на таза

Болката в таза е друго често срещано оплакване, което води дамите до кабинета на своя гинеколог. Може да бъде причинено от няколко фактора, включително кисти на яйчниците, миома на матката и ендометриоза. Болката в таза също може да е признак на по-сериозно състояние, като рак на яйчниците или шийката на матката. Специалистите по акушерство и гинекология могат да предложат няколко възможности за лечение на болка в таза, включително лекарствена терапия и други.

Симптоми на менопаузата

Менопаузата е естествена част от процеса на стареене при жените, но симптомите могат да бъдат обезпокоителни, силно притеснителни, потискащи и много-много неприятни. Много дами започват да изпитват топли и студени вълни, нощно изпотяване, промени в настроението и вагинална сухота по време на менопаузата. Гинеколозите могат да предложат няколко възможности за лечение на симптомите на менопаузата, включително хормонална заместителна терапия или още наричана хормон-заместителна терапия – ХРТ, както и цялостни промени в начина на живот.

Всички изброени състояния по-горе се класифицират като “спешни” състояния, но в следващите няколко реда…

Сега бих искал да обърна внимание на някои от животозастрашаващите състояния, при които пациентите може да се наложи да посетят своя гинеколог. Тези състояния изискват спешна медицинска помощ и могат да бъдат особено рискови за здравето на вас или вашите близки.

Животозастрашаващи състояние в акушеро-гинекологичната практика

Извънматочна бременност

ектопична бременностИзвънматочна бременност възниква, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката, най-често във фалопиевата тръба. Особено рисково и може бързо да се превърне в животозастрашаващо състояние, ако фалопиевата тръба се разкъса – руптура, причинявайки вътрешно кървене. Симптомите на извънматочна бременност включват болка в таза и ниско долу в корема, вагинално кървене и болка в рамото. Ако подозирате, че имате извънматочна бременност, незабавно потърсете медицинска помощ.

Рак на яйчниците или шийката на матката

Ракът на яйчниците и шийката на матката са две от най-честите гинекологични ракови заболявания. Симптомите на рак на яйчниците могат да включват подуване на корема, болка в таза и в долния коремен етаж, както и често уриниране. Симптомите на рак на шийката на матката могат да включват вагинално кървене, болка в таза и ниско долу в корема, както и необичайно вагинално течение. Ако получите някой от тези симптоми, потърсете медицинска помощ при специалист по акушерство и гинекология.

Руптура на матката при бременност

Разкъсването на матката е рядко, но животозастрашаващо усложнение, което може да възникне по време на бременност и раждане. На практика се развива, когато матката се разкъса, което води до изхвърляне на плода в коремната кухина. Руптурата на матката може да причини тежко кървене и да застраши живота както на майката, така и на бебето. Ако сте бременна и изпитвате силна коремна болка, вагинално кървене или контракции, потърсете медицинска помощ и преглед от специалист по акушерство и гинекология.

Възпалително заболяване на таза

Тазовата възпалителна болест е инфекция на репродуктивните органи, която може да доведе до безплодие, ако не се лекува. Тази болест може да бъде причинена от инфекции, предавани по полов път, и симптомите могат да включват болка в таза и ниско долу в корема, повишена телесна температура – фебрилитет, както и необичайно вагинално течение. Ако подозирате, че имате тазова възпалителна болест, потърсете консултация със специалист за възможно най-ранна диагностика и адекватно лечение.

Торзио на яйчниците

Усукване на яйчника възниква, когато яйчникът се усуче около оста си, прекъсвайки кръвоснабдяването му. Това може да причини силна коремна болка в една от двете ингвинални гънки, ниско долу в корема или зоната на таза, както и гадене или повръщане. Торзио на яйчника изисква спешна медицинска помощ, тъй като може да причини увреждане на яйчника и потенциално да доведе до безплодие.

Всички тези състояния могат да бъдат животозастрашаващи, затова не се колебайте да посетите специалист по акушерство и гинекология в случай на някой от изброените вече симптоми и белези.

бременност ехографМили дами, важно е да потърсите медицинска помощ, ако изпитват някакъв дискомфорт или болка в репродуктивната област. Гинеколозите могат да предложат няколко възможности за лечение на често срещани оплаквания, като необичайно вагинално кървене, болезнени менструации, вагинално течение, болки в таза и ниско долу в корема, както и при симптоми на менопаузата – било то появаща се навреме или в ранен етап.

Важно е, също така, да сте наясно с всички възможни животозастрашаващите състояния, за които е наложителна консултация със специалист акушер-гинеколог възможно най-скоро. Такива са извънматочна бременност, рак на яйчниците или шийката на матката, руптура на матката, възпалителни заболявания на таза и торзио на яйчниците. Ако подозирате, че имате някое от тези състояния, незабавно потърсете медицинска помощ.

Редовните гинекологични прегледи могат да помогнат за ранното откриване на потенциални проблеми и болести, и да осигурят най-добрите възможни резултати за репродуктивното здраве на дамите и техния щастлив живот.

Автор: д-р Цанко Стефанов