Сезонно афективно разстройство

Сезонно афективно разстройство – 15 основни симптоми и диагностика!

Прочетена: 133 пъти

Сезонно афективно разстройство

Акценти в статията

Сезонно афективно разстройство

Сезонното афективно разстройство е по-известно като генерализирано депресивно разстройство със сезонна проява. Това е вид депресивна проява, която има тенденция да засяга хора, които живеят в страни с по-кратка продължителност на деня и по-малко слънчева светлина през денонощието. Най-често се среща през зимните месеци и има тенденция да отзвучава през пролетта. Други названия на заболяването са зимна депресия и сезонна депресия. Според Американската психиатрична асоциация (APA) състоянието засяга около 5% от хората в Съединените щати. Симптомите могат да продължат приблизително през целия есенно-зимен период в годината.

В този материал разглеждам как се развива състоянието, кой може да е изложен на риск и да стане потенциална жертва, както и наличните възможности за превенция и лечение.

Какво е сезонното афективно разстройство?

Пациентите, страдащи от сезонно афективно разстройство, често изпитват симптоми на депресия с постепенно нарастваща честота, тъй като дните започват да стават по-кратки и доста по-затъмнени. Тези симптоми започват лека-полека да се подобряват в началото на пролетта, тъй като количеството слънчева светлина се увеличава, респективно количеството на произведен ендогенен серотонин се увеличава и депресивните атаки отшумяват.

Според американската психиатрична асоциация, състоянието се развива на базата на биохимични промени в мозъка, тъй като намалява производството на хормони, поддържащи емоционалното състояние на човек. Сезонните промени в слънчевата светлина влияят на циркадните ритми, които регулират чувството за време на човека. Някои хора смятат, че това е техният „вътрешен биологичен часовник“ и нарушаването на циркадния ритъм може значително да наруши настроението им.

Според Медицински университет-Харвард, жените изпитват симптомите по-често от мъжете. Също така, сезонно афективно разстройство се развива по-често при млади хора, отколкото при хора в напреднала възраст. Също така е по-често при хора, които живеят по-на север от екватора, тъй като зимата допълнително намалява часовете дневна светлина в тези страни. Много по-рядко може да се срещнат пациенти, изпитващи депресивна атака през летните периоди в годината.

Кой може да развие сезонно афективно разстройство и кои са основните рискови фактори?

  • Женски пол:

Сезонно афективно разстройство, сезонна депресия, зимна депресия, депресивна атака, депресивна криза, тревожност, тъга, меланхолия

Жените са по-склонни от мъжете да развият симптомите на сезонно афективно разстройство, което вдига драстично и процента заболели дами от депресия. Според проучване в списание Depression Research and Treatment проведено през 2015-та година, диагнозата сезонно афективно разстройство се поставя при четири пъти повече дами, отколкото господа.

  • Територия на местоживеене:

Националният институт за психично здраве (NIMH) предполага, че животът в страни с по-малко слънце и повече мрачни дни, както и по-къси дни през зимата, увеличава риска от развитие на заболяването.

  • Наследствен фактор:

Наличието на родословно дърво с роднини с депресия увеличава риска от развитие на сезонно афективно разстройство.

  • Депресия или депресивен епизод в миналото:

Хората с анамнеза за депресия или биполярно разстройство, както и тези, които в момента имат някое от тези състояния, са по-склонни да развият заболяването. И въпреки това диагнозата не може да бъде поставена още при първите такива епизоди, а при поредица от сезони с описаната вече симптоматика.

Кои са причините за развитие на сезонно афективно разстройство?

Учените все още нямат категорично мнение за генезата на заболяването. Но има някои фактори, които се обединяват във всички случаи на заболели и съответно са публикувани като основни биохимични механизми за развитие на състоянието.

  • Намалено производство на серотонин през зимата

Производството на серотонин обикновено намалява през зимата. Серотонинът е невротрансмитер, който играе ключова роля в модерирането на настроението. Той се свързва с определени протеини-транспортери и така преминава свободно през цялата структура на мозъка и тялото. Нивата на тези протеини-транспортери се редуцират по автоматичен път обикновено през зимните месеци, като това има защитна функция за човек от настъпващия рязък екологичен стрес върху организма. Освен нивата на протеини-носачи, намалява и количеството на ендогенно произведен серотонин.

  • Нарушени нива на мелатонин

Мелатонинът е хормон, който влияе върху сън и будно състояние. Според NIMH, намаленото количество слънчева светлина през зимата драстнично редуцира нивата на мелатонин и по този начин нарушава баланса му в организма.

Проучване от 2018 г., което е проведено върху плъхове, доказва връзката между витамин D и количеството произведен ендогенен серотонин, което е най-вероятната причина за развитие на депресивния епизод. Резултатите са публикувани в списание Genes & Nutrition. Тялото произвежда витамин D при излагане на слънце и стимулиране на производството директно от слънчевите лъчи. Драстично редуцираното количество слънчеви лъчи през зимните месеци обяснява развитието на сезонно афективно разстройство.

Кои са основните симптоми на сезонно афективно разстройство?

Симптомите са много подобни на тези при депресия. Основната разлика е, че симптомите се развиват с наближаването на зимата и изчезват през пролетта. Симптомите на повечето хора се появяват и изчезват по едно и също време всяка година. Клиничната картина обикновено се развива с настъпването на есента, когато часовете дневна светлина започват да намаляват. Тежестта, характеристиките и моделите на сезонно афективно разстройство могат да варират значително от човек на човек.

  1. Тревога
  2. Чувство за вина и безполезност
  3. Стрес и раздразнителност
  4. Трудности при вземане на решения
  5. Затруднена концентрация
  6. Лошо настроение
  7. Намалено либидо
  8. Неспокойно поведение
  9. Плач и тъга, често без видима причина
  10. Чувство на умора, дори след пълноценен и дълъг нощен сън
  11. Продължителен сън
  12. Повишен апетит
  13. Социално оттегляне
  14. Намален интерес към дейности, които преди са доставяли удоволствие
  15. Суицидни мисли

Лекарите често избягват да поставят диагнозата сезонно афективно разстройство, когато хората изпитват симптомите в резултат на сезонна психосоциална причина. Например: хората със сезонна професия може да нямат работа през зимата и в резултат на това могат да проявят симптоми на депресивен епизод. Малък процент хора изпитват състоянието сезонно афективно разстройство през зимата, а не през лятото и техните симптоми отшумяват при прехода между лято и есен.

Как се диагностицира заболяването сезонно афективно разстройство?

За да се установи наличието на състоянието, лекарите трябва да зададат следните въпроси на пациентите си, за да определят дали клиничната симптоматика е следствие на сезонно афективно разстройство:

  1. Откога пациентът изпитва симптомите?
  2. Каква е тежестта на симптомите?
  3. Как симптомите влияят на ежедневния живот?
  4. Има ли промени в количеството сън и увеличение в апетита?
  5. Може ли пациентът да отдиференцира промените в настроението си спрямо сезоните?
  6. Има ли анамнеза или фамилна анамнеза за депресия, биполярно афективно разтройство или друг вид психиатрична болест в рода?
  7. Възможна ли е причината за симптомите да се крие в други заболявания? Този въпрос лекарите трябва да го зададат на себе си основно.

И за да се вмъкнем в отговора на точка 7, лекарите трябва да установят дали няма друга причина за развитието на депресивен синдром – например синдром на отнемане при алкохолици, прием на наркотични вещества, проблеми в семейството, хормонални нарушения, както и ред други хронични болести, съпътстващи се със симптомите на депресивен синдром.

Сезонното афективно разстройство не е отделна диагностична единица, а синдром, комбиниращ множество симптоми и реакции в организма.

Сезонно афективно разстройство, депресия, депресивен синдром, депресивен епизод, депресия, здраве, здравни новини, сезонни болести, болести, лечение

Кои са основните методи за лечение?

  1. Психотерапия
  2. Медикаментозна терапия
  3. Фототерапия – използва се ярка светлина
  4. Промени в начина на живот – физическа активност, хранителни навици и прочее
  5. Медитация

Още за лечението на депресия, депресивен епизод и овладяването на сезонно афективно разстройство – ТУК!

Автор: Д-р Цанко Стефанов

Още от същата категория: