първа помощ при задавяне, задушаване, чуждо тяло, техника на Хаймлих, маньовър

Първа помощ при задавяне – #1 ръководство от парамедик

Прочетена: 564 пъти

първа помощ при задавяне, задушаване, чуждо тяло, техника на Хаймлих, маньовър

Акценти в статията

Какво представлява всъщност задавянето? 

Задавянето е състояние, при което има попаднало чуждо тяло или храна в трахеята, водещо до запушване на дихателните пътища и невъзможност да се провежда успешно процеса на дишане. Не е задължително чуждото тяло да бъде погълнато през устата, често при малките деца чуждо тяло е възможно да попадне в трахеята през носа.

За наша радост и голямо съжаление, децата понякога могат да бъдат много изобретателни. На всеки се е случвало поне веднъж в съзнателния му живот да се задави, като най- опасно е при децата. Процента на смъртност при деца под 4 годишна възраст е много по- голям, в сравнение с този на възрастните.

Типичен признак за задавяне е внезапна поява на кашлица

Много хора се смущават от кашлицата в следствие на задавяне и предприемат действия. Предлагат вода или да започват да потупват по гърба на задавилия се възрастен или дете. Изчакайте и бъдете търпеливи.

Кашлянето е естествена реакция на организма и чрез този си акт на реакция, тялото се опитва да извади чуждото тяло по естествен за него начин, поради което се е стигнало до задавяне и респективно задушаване.

Лека степен на задавяне


IMG 20230208 160415В началото на задавяне не трябва да потупвате пострадалия по гърба, ако е в напълно изправено положение на тялото. Паниката и съпричастността ще ви подтикнат към тези действия, като естествена реакция от ваша страна за опазване на човешкия живот.

Човекът срещу вас изживяване задавяне, кашля, но може да отговаря на въпросите ви, дайте му малко време. Достатъчно е да го наведете леко напред, така че да има поглед насочен към земята,  независимо дали е седнал или в изправено положение.

Ако е обездвижен на легло и нямате възможност да го изправите, обърнете го на една страна в поза “ембрион” със свити крака към корема. Така налягането от напъните на коремните мускули ще се повиши и е възможно да успее да откашля чуждото тяло самостоятелно, без чужда намеса. 

Същото важи и за деца над 1 година, като изключението тук е, ако виждате чуждото тяло или храна, трябва да я извадите и да оставите детето да се изкашля приведено леко надолу, гледайки към земята, при задавяне

първа помощ при задавяне, задушаване, чуждо тяло, техника на Хаймлих, маньовърЗа деца под 1 година нещата са по-особени. Кърмачетата често се задавят с мляко, чай, вода, слюнка и чужди предмети. Ако ги виждате – извадете ги от устата на бебето.

Ако бебето кашля и плаче, то дихателните пътища са свободни или са само частично запушени. Оставете го да се изкашля, а ако е легнало, го изправете, гушнете в изправено положение и дайте време да откашля, потупвайки бебето все едно го приканвате да се оригне след хранене. Много леко и внимателно.

Защо при бебета със задавяне може, а при възрастни не? Защото бебетата се успокояват когато усещат потупващите движения и близостта на родителите си, докато при възрастните така  може да се създаде дискомфорт, срам от тълпата и чувство за безнадежност. Изведете пострадалия навън или някъде, където няма толкова много хора, които да се взират в него и да се чувства неловко, за да не потиска сам кашлицата си.

Ако сте сами и ви се случи епизод на задавяне, наведете се към земята, заемете удобна позиция и докато кашляте, със свита ръка в юмрук, потупвайте под гърдите си.

първа помощ при задавяне, задушаване, чуждо тяло, техника на Хаймлих, маньовърЗащо ви описвам всички тези стъпки при овладяването на задавяне? Защото кашлицата не винаги отминава. Напротив, задълбочава се и трябва да реагирате бързо. Вие не виждате чуждо тяло, но то е там и пречи на дишането. Във всички случай имайте готовност, че е възможно да се наложат по-сериозни спасителни мероприятия, защото задавянето от леко може да премине в тежка форма.

Тежка фаза на задавяне: Как да разпознаете, че е време да се намесите? 

Възрастният няма да може да ви отговаря на въпросите, той ще кима, ще се държи за гърлото и ще се опитва да поеме въздух. Тук е моментът да позвъните на спешен телефонен номер 112. Ако не успява да кима и няма някаква по-особена реакция, ще чувате хрипове и опитите да си поеме въздух. Ще забележите, че устните започват да посиняват, а може и да настъпи загуба на съзнание. 

Типичната клинична картина при задавяне на дете над 1 година е изражението му. Широко отворени очи и прекомерна саливация – изтичане на обилно количество слюнка от устата. 

При новородени и кърмачета под 1 година, всичко се случва в пъти по-бързо. Отново има борба за глътка въздух, само че устните посиняват страшно бързо и бебето губи съзнание. При бебетата също се наблюдава фациес.

Първа помощ при възрастни и деца над 1 година: Маньовър на Хаймлих

първа помощ при задавяне, задушаване, чуждо тяло, техника на Хаймлих, маньовърЗастанете зад пострадалия, наведете го леко напред, придържайте гръдния кош с едната ръка и тази ръка, която ви е по-силна, с нея с отворена длан между плешките – лопадките потупвайте пострадалия силно. Направете 5 потупвания. След това обвийте ръцете си под гръдния му кош, в областта на горната част на корема.

Свийте едната ръка в юмрук, а с другата си ръка обвийте върху юмрука си и силно издърпайте към вас и нагоре 5 пъти. Така направете  коремните притискания, че да създадете максимално налягане. Редувайте потупванията по гърба с придърпванията. Не се отказвайте, спешният екип пътува към вас! 

В случай, че пострадалият изпадне в безсъзнание приложете знанията си от предишната статия. Освободете дихателните пътища като избутате главата назад и обърнете пострадалия в странично стабилно легнало положение. 

Тази техника може да се прилага при деца над 1 година, като силата ще бъде в пъти по-малка спрямо възрастни.

първа помощ при задавяне, задушаване, чуждо тяло, техника на Хаймлих, маньовър

Можете да приложите метода на Хаймлих и в легнало положение, но това се прави по- рядко и само когато пострадалият е в безсъзнание . Причината е, че може да се наранят по този начин важни органи и системи заради силата на притискане. Правете го в изключителни ситуации, само ако сте напълно сигурни в себе си.

Обърнете пострадалия по гръб и освободете дихателните пътища, като отместите главата максимално назад.  Правете 5 гръдни притискания с пауза между тях от 10 -15 секунди. Правилното място е над пъпа и под диафрагмата . Не правете изкуствено дишане, защото може чуждото тяло да попадне в ствола на белите дробове . Без моментална хирургическа намеса, изходът е летален.

Бихте могли да приложите прийома на Хаймлих и ако сте сами. За целта, може да използвате стол, кухненски плот и всичко, което може да ви послужи като опора. Поставяте двете си ръце, като едната е свита в юмрук, а другата я обхваща и натискате силно на нивото на стомаха, малко под диафрагмата. В случай, че решите да използвате стол, ръцете ги поставете на облегалката и използвайте тежестта на тялото си .

Първа помощ при бебета и кърмачета под 1 година:

При бебета под 1 година отново ситуацията е малко по-различна. При тях не е препоръчително да се използва маньовъра на Хаймлих, тъй като повече ще навреди, отколкото да помогне. Методът на Хаймлих не се прилага при деца под 1-годишна възраст и бременни жени, поради сериозен риск за здравето и живота на пациентите.

първа помощ при задавяне, задушаване, чуждо тяло, техника на Хаймлих, маньовърНай-добрата техника, в случай на задавяне, която аз съм правила и е безотказна, е да поставите бебето върху ръката си по корем. Ако изпитвате слабост в ръцете, помогнете си с коленете, като подпрете ръката на коляното. С пръстите на дланта подкрепете челюстта и главата, като не трябва да ги поставяте върху устата и носа на бебето. 

С отворена длан, направете 5 потупвания по гърба, като в тези 5 потупвания ще регулирате силата си от по-слабо потупване към по- силно така, че да бъде максимално оптимално.

Ако чуждото тяло не е излязло, обърнете бебето с лице към вас. Проверете устата, ако има секрети ги отстранете, огледайте дали чуждото тяло не е в устната кухина. Продължете процедурата като направите и  5 гръдни притискания с два пръста. Докато бебето не изплаче, не спирайте да редувате гръбни потупвания с гръдни притискания и периодично да оглеждате устата за чуждото тяло. Ако видите чуждо тяло, извадете го от устата и продължете, докато кърмачето не изплаче. Възможно е да има останала част от храната или предмета, затова е важно да не спирате да ги редувате до пълното му отстраняване от дихателните пътища.

Ако бебето плаче, значи имате проходими дихателни пътища. Задължително, макар и спасено, бебето трябва да се консултира с лекар непосредствено след момента на спасяване. По преценка на лекаря може да се направят и допълнителни изследвания , за да се уверят специалистите, че в белите дробове и горните дихателни пътища няма останало парче от чуждото тяло.

Искам да вмъкна тук нещо много важно, защото не се говори много, а и когато се говори, хората не разбират защо. Много голяма част от фаталните задавяния са след оперативни интервенции. Причината за това е, че след анестезия мускулатурата е отслабена и сфинктерът, който предотвратява връщането на храна от хранопровода, не функционира правилно.

Има много голяма опасност стомашно съдържимо да попадне в дихателната тръба или да не успеете да преглътнете храната, поради точно това отслабване на мускулатурата. Не на последно място, след тежко задавяне, посетете лекар, за да се уверите, че дихателните пътища са чисти и няма останала част от чуждото тяло.

Автор: Гергана Койчева

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка област, висок процент на преживяемост при повечето инфекции, които

Прочетете »