епистаксис, дете, кървене от носа

Първа помощ при епистаксис – остро кървене от носа

Прочетена: 647 пъти

[wpcode id=”8881″]

Здравейте, уважаеми читатели! Епистаксис или остро кръвотечение от носа е често срещано явление и обикновено се смята за лесна тема за учене. Въпреки това, аз се сблъсках със значителни затруднения, докато разбера правилната практика по този въпрос.

Причината за това се корени в моите ранни ученически години, когато епистаксис, известен и като “остро кървене от носа,” често се случваше на мен или на моите съученици по време на учебните часове. Преподавателите бързо реагираха, поставяйки ни да легнем на гърб или да седнем с главите назад, след което прилагаха техниката с поставяне на монета от 2 стотинки между очите.

Така стоим около 5 минути, след което, след изправяне, всичко беше наред. Този метод беше приложим за справяне с кървенето от носа, и той стана част от нашата рутина в оказване на първа помощ. Същевременно, след години, тази ситуация се оказа лоша шега, и по-късно, след като завърших школата за парамедици, осъзнах, че не само учениците, а и учителите, работещи с деца, трябва да бъдат въоръжени с познания и умения по оказване на първа помощ.

Надявам се, че днес всеки учител разбира важността на това, което споделям в следващите редове.

Какво представлява състоянието епистаксис?

Епистаксис е медицински термин, описващ кървенето от носа. Това явление може да бъде разделено на две категории:

  • Кървене от предната част на носната преграда, което е по-често и срещано. Главната причина за това са поредица от кръвоносни съдове разположени в предната част на носната преграда, известни като “Сплит на Киселбах.” Причините за това кървене могат да включват сухота на носната лигавица, механични наранявания, травми, силно издухване, инфекции, възпаления и други.
  • Кървене от задната част на носната преграда, което е по-рядко, но обикновено по-обилно и по-опасно. Този вид кървене може да бъде свързан с различни медицински причини, включително нарушения в коагулацията на кръвта, прием на кръворазреждащи лекарства, атеросклероза (затвърдяване на артериалните съдове), съдови аномалии, аневризми, хипертония (високо кръвно налягане) и други. Хипертонията, като високо налягане в съдовете, уврежда кръвоносните съдове и когато налягането се увеличи, кървенето от носа – епистаксис, става по-предпочитателен вариант пред кръвотечение в мозъка, наречено “хеморагичен инсулт”.

Ако преживявате чести случаи на епистаксис, ви съветвам да потърсите медицинска консултация от вашия лекар.

Първа помощ при епистаксис

епистаксис, дете, кървене от носаКакто вече споменах, високото артериално налягане може да бъде причина за кръвотечение от носа. Ето как можете да оказвате първа помощ:

  • Измерете артериалното налягане на пострадалия. Ако стойностите са изключително високи, например около 220/150, пострадалият може да бъде в хипертонична криза. Епистаксис е естествен механизъм, който с времето ще намали налягането. Важно е да се поддържа търпение и след минута-пет да измерите отново артериалното налягане. Не опитвайте се да спирате кръвта. Пострадалият трябва да седне с наведена напред глава, или ако това не е възможно, да се наклони напред. Кръвта трябва да се отделя свободно и да не се стича назад към гърлото, което би могло да доведе до задъхване или преглъщане на кръвта.
  • Опции за оказване на първа помощ при епистаксис са разнообразни, но най-често се препоръчва поставяне на памучно тампонче в носа и упражняване на лек натиск върху ноздрите, за да спре кървенето. Макар и това да е обичайната практика, имайте предвид, че поставянето на памук може да бъде болезнено и след премахването му да остави неприятни усещания.
  • Аз предпочитам използването на стерилни марли, които могат да бъдат намачкани и поставени в носните проходи като подходящ заместител на памучния тампон. Така, когато кръвта спре и се засуши, марлите могат да бъдат лесно премахнати без допълнителен дискомфорт или болка.

епистаксис, кръвотечение, остро кървене от носаИ така, епистаксис може да бъде предизвикан от различни фактори, но е важно да се уверите, че налягането в съдовете е под контрол. Първата помощ включва измерване на артериалното налягане, насочване на пострадалия да седне или се наклони напред, и използване на марли като алтернатива на памучните тампони. В случай на нарушения на кръвната коагулация или други заболявания, е важно да се консултирате с медицински специалист.

Обаче, преди да приложите някаква процедура по оказване на първа помощ, винаги се консултирайте със специалист и следвайте неговите инструкции.

Ефективно средство за предоставяне на първа помощ при остър епистаксис, или кървене от носа, е използването на дамски тампон, който много жени обикновено използват по време на менструация. Лично аз съм наложена да приложа подобен метод в изключително спешни ситуации и съм била свидетел на страхотни резултати в контролиране на епистаксис, а след това тампонът се изважда с лекота, без да причинява нараняване на носната лигавица.

След спирането на активния епистаксискървенето от носа, важно е да дадете инструкции на пострадалия да не издухва носа си, да не се докосва или изважда марлята, която е поставена в носа, чрез силно дърпане, а по-скоро чрез омокряне, като тя обикновено се отделя сама след време. Също така, трябва да му предложите да не изпълнява никакви физически натоварващи упражнения, като подемане на тежки предмети, защото рискува да стартира състоянието епистаксис отново.

епистаксис, остър епистаксис, първа помощ при епистаксис, първа помощ при кървене от носа

В случай на прекалено силен или продължителен епистаксис, или ако пострадалият започне да проявява признаци като бледост, замаян, учестено дишане и неправилни отговори на въпроси, е сигнал, че става въпрос за спешна медицинска помощ. В такъв случай, незабавно се свържете с телефон 112 и се постарайте да осигурите спешен медицински транспорт до болницата.

Ако кървенето или остър епистаксис идва от задната част на носната преграда, то е обикновено по-обилно, поради по-големите съдове, които се намират там. Този вид епистаксис се проявява с често надвишаване към задната част на гърлото и пострадалият може да се опита да изкара кръвта през устата. В такъв случай не изчаквайте, а незабавно потърсете спешна медицинска помощ, защото този вид кървене обикновено не спира само по себе си.

Като заключение, е важно да следите собственото си артериално налягане, като го измервате редовно сутрин преди да станете от леглото. Това е важно, защото високото артериално налягане може да бъде опасно и да предизвика кървене от носа или дори по-сериозни здравни проблеми. Винаги се консултирайте с медицински специалист, ако имате проблеми с артериалното си налягане или изпитвате редовни епизоди на епистаксис.

Моля, не забравяйте да ни последвате във фейсбук и да участвате в дарителската ни кампания за onlinemedicine.bg отдолу.


Още теми от раздела Първа помощ:

  1. Първа помощ при чуждо тяло и нараняване от остри предмети
  2. Оториноларингология: Спешни състояния
  3. Първа помощ при бъбречна колика
  4. Първа помощ при обезводняване – 20 основни симптома
  5. Първа помощ при ухапване от кърлеж – 3 стъпки

Автор: Гергана Койчева – парамедик