камъни в бъбреците, бъбречна колика, бъбречни конкременти, песъчинки, здрави бъбреци

Първа помощ при бъбречна колика

Прочетена: 504 пъти

Първа помощ при бъбречна колика – какво представлява и какви мерки да предприемем?

Тази тема бе вдъхновена от един случай, където често се задава въпросът: Бъбречната колика спешно състояние ли е? Може ли да ни бъде отказана спешна медицинска помощ при бъбречна колика?

Какво всъщност е бъбречната колика?

Нашето тяло е така устроено, че да ни сигнализира за всякакви нередности. Има симптоми на някои заболявания, които са трудни за забелязване, но бъбречната колика не е едно от тях. Можем да сравним бъбречната колика с болката при раждане – силна, остра и непоносима болка. Болката започва от кръста, минава към таза и се спуска до пикочния мехур. Често пациентите я описват като “опасваща болка”.

На много места ще чуете и прочетете, че причината за бъбречната колика е изхвърлянето на камъни или песъчинки от бъбреците. Обаче това не винаги е така. При употреба на някои лекарства, злоупотреба на алкохол или наркотици, високо ниво на магнезий или недостатъчен прием на вода може да възникне бъбречна колика.

При жените, ектопична бременност, спонтанен аборт, патология на матката, нефрит, цистит и други заболявания могат да предизвикат клинична картина на бъбречна криза. При повечето случаи бъбречната колика наистина предразполага за повторни кризи. Сама по себе си бъбречната колика не е диагноза, а симптом на дадено заболяване.

Дали състоянието е спешно или неотложно, може да се каже само след преглед от специалист. Много хора пренебрегват болката и не търсят медицинска помощ, но състоянието трябва да бъде проследено и трябва да се разбере кое причинява появата на болковия синдром. Най-тежкото усложнение е хидронефроза.

камъни в бъбреците, бъбречна колика, бъбречни конкременти, песъчинки

Хидронефроза е медицински термин, който описва състояние, при което конкременти от бъбреците се движат по хода на един от двата уретера или дори и двата едновременно. Движението на камъните или песъчинките към уретерите предизвиква болка, дискомфорт и затруднено уриниране. Степента на хидронефроза се определя от степента на запушване в уретерите или уретрата, и респективно – задръжка на вторична урина над нивото на запушване. Най-тежката степен е, когато на практика спрат процесите на уриниране.

Как да окажем първа помощ на човек с бъбречна колика и да разберем дали състоянието е спешно?

Приканваме човека да седне или легне в най-удобната за него позиция.

Много важно е да го попитаме дали уринира често и кога последно е уринирал.
Ако не може да уринира и коремът му е твърд и изпъкнал в долната част – този човек се нуждае от незабавна спешна медицинска помощ. Пикочният мехур може да се разтегне, но може да се разкъса и да доведе до сериозни последствия за пострадалия. Цялото количество урина се излива в малкия таз при евентуална руптура на пикочния мехур, а това е много спешно състояние.

Други важни въпроси, на които трябва да си дадем отговор, са:

  • Какъв цвят има урината при бъбречна колика?
  • Има ли кръв?
  • Колко е количеството?

Ако има кръв в урината и количество е голямо, не се колебайте да потърсите спешна медицинска помощ.

  • Каква е телесната температура при бъбречна колика? При сериозна възпалителна реакция, аксиларната температура ще бъде над 37,1 градуса и без лечение няма да се нормализира само по себе си.
  • Какви са стойностите на артериалното налягане? Хората, които имат проблеми с бъбреците, често страдат и от високо кръвно налягане. Важно е, ако приемате лекарства, да ги вземете според предписанията на вашия лекуващ лекар.
onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Ако пациентът може да уринира при евентуална бъбречна колика, няма повишена телесна температура, няма кръв в урината, артериалното налягане е нормално, няма отоци по крайниците и коремът му не е твърд “като дъска”, тогава състоянието не се счита за спешно и не представлява повишен риск за живота.

В такива случаи можете да се свържете с вашия личен лекар и след преглед да ви бъдат предписани лекарства за облекчаване на болката или да бъдете насочени към специалист, който да извърши допълнителни изследвания и да определи подходяща терапия.

Важно е да имате предвид, че състоянието бъбречна колика може да бъде много болезнено и да предизвика значително сериозен дискомфорт. По тази причина е важно да се обърнете към медицински специалист възможно най-скоро, за да получите необходимата помощ и лечение.

Не забравяйте, че самолечение или отлагане на потърсването на медицинска помощ може да доведе до сериозни последствия. Винаги е по-добре да бъдете внимателни и да се консултирате със специалист, когато става въпрос за вашето здраве и добробитие.

Надяваме се, че тази информация ще ви помогне да разберете повече за същността на бъбречна колика и как да реагирате в случай на спешност. Винаги се стремете да се грижите за своето здраве и да потърсите помощ от квалифицирани медицински специалисти, когато е необходимо.


  1. Първа помощ при обезводняване – 20 основни симптома
  2. Първа помощ при ухапване от кърлеж – 3 стъпки
  3. Първа помощ при травма от електричество – #1 стъпка по стъпка препоръка от лекар
  4. Кръвотечение и хиповолемичен шок – #1 ръководство от парамедик
  5. Първа помощ при черепно-мозъчна травма – #1 ръководство от парамедик

Автор: Гергана Койчева – парамедик