предменструален синдром и предменструално дисфорично разстройство

Предменструален синдром и предменструално дисфорично разстройство #1

Прочетена: 199 пъти

предменструален синдром и предменструално дисфорично разстройство

Акценти в статията

Предменструален синдром и предменструално дисфорично разстройство

Предменструалният синдром засяга изключително голяма част от жените и има различна степен на проявление. Докато част от жените успяват да овладяват сътресенията, друга голяма част са драстично засегнати в психологически план.

Предменструалният синдром се изразява във физически дискомфорт като болки в корема, подуване на гърдите, главоболие, повишен апетит, както и с повишена емоционалност и раздраснителност. Симптомите обикновено се проявяват седмица или две преди менструацията, обикновено са управляеми и не засягат сериозно ежедневното ни функциониране.

Рядко се говори за една по-тежка категория на проявление – предменструално дисфорично разстройство, което се явява една дългосочна диагноза, класифицирано в DSM 5. Предменструалното дисфорично разстройство може да засегне сериозно качеството на живот на жената в емоционален, личен и професионален аспект. Предменструалното дисфорично разстройство е разстройство на последователна, но периодична промяна в психичното здраве и функционалност. Диагнозата се поставя, когато жената проявява 5 от 11-те специфични симптома, проявяващи се през седмицата преди началото на менструалния цикъл. Симптомите от своя страна се делят на две категории – афективни и когнитивни (поведенчески).

Основните симптоми на предменструален синдром

Афективни симптоми:

  • Лабилност на афекта (напр. внезапна тъга, сълзливост или чувствителност към отхвърляне)
  • Раздразнителност, гняв или повишени междуличностни конфликти
  • Депресивно настроение, безнадеждност или самоиронични мисли
  • Безпокойство или напрежение.

 

Когнитивни симптоми:

  • Занижен интерес към обичайните дейности (напр. работа, хобита, приятели, училище)
  • Затруднения в концентрацията и вниманието
  • Летаргия, ниска енергия, повишена умора
  • Промяна в апетита, преяждан
  • Хиперсомния или безсъние
  • Чувство на претоварване
  • Физически симптоми (чувствителност или подуване на гърдите, главоболие, болки в ставите или мускулите, подуване на корема, наддаване на тегло).
  •  

За разлика от обикновения предменструален синдром, жените страдащи от предменструално дисфорично разстройство ще изпитат психологическите симптоми със значително по-голяма тежест. Някои дори могат да стигнат до мисли със суициден характер.

Предменструален синдром и предменструално дисфорично разстройство

Основната водеща теория за предменструалното дисфорично растройство е, че то е резултат от анормален отговор на нормалните хормонални промени и че се наблюдава промяна в нивата на естрадиол и прогестерон, което може да има и генетичен харакер. Също така се наблюдава и нередовна връзка между хормоните серотонин и естроген. Това води до засилване на симптомите на тревожност.

На жени с предменструално дисфорично разстройство медиците могат да предпишат прием на серотонин-селективни инхибитори на обратното захващане и в този случай могат да се приемат, само когато симптомите се засилват спрямо менструацията на жената.

Изследователите на състоянието предполагат структурни изменения на мозъка върху амигдалата и префронталния кортекс. Жените с предменструално дисфорично разстройство имат по-голям обем на сивото вещество в задната част на малкия мозък, по-голяма плътност на сивото вещество в хипокампалния кортекс и по-ниска плътност на сивото вещество в парахипокампалния кортекс. Предменструалното дисфорично разстройство е тежка отрицателна реакция в мозъка към естественото покачване и спадане на естрогена и прогестерона. Това е предполагаемо клетъчно разстройствов мозъка. Симптомите могат да се влошат с течение на времето и/или около репродуктивни събития като менархе (първи менструален цикъл), бременност, раждане, спонтанен аборт и перименопауза.

Защо един психолог говори за това? Защото твърде често в кабинета влизат жени със заявка за повишени нива на тревожност, без да си дават сметка, че тяхната биология и биохимия имат пряка връзка с това. Това налага повишаване на информираността за състоянието. Защото психотерапията сама по себе си е чудесно работещ метод, но често е наложително да се свърже и да се обърне внимание на биохимичните процеси в организма. Систематичният подход към диагностицирането на предменструалното дисфорично разстройство е от съществено значение и трябва да включва изключване на предменструално обостряне на друго основно или съпътстващо настроение или тревожно разстройство.

Автор: Лучия Таскова, психолог

Още за предменструален синдром от д-р Начко Цоманов и CredoWeb.

Още от същата категория: