отравяне с депресанти, наркотици

Отравяне с ДЕПРЕСАНТИ и наркотици – 3 основни вида

Прочетена: 612 пъти

Диагностиката и лечение на отравяне с депресанти

Както съществуват антидепресанти и вече споменахме за тях в една от предните ни статии, така съществуват и депресанти. Знаехте ли? Знаете ли за рисковете от остро отравяне с депресанти, което спешни лекари и токсиколози наблюдават почти ежедневно в целия свят? В този материал ще си поговорим точно за този вид интоксикация – остро отравяне с депресанти. Но преди това… да поговорим малко за депресантите.

Депресантите са лекарства, които предизвикват депресия на централната нервна система – ЦНС, което води до набор от симптоми, включително сънливост и летаргия, атаксия, нарушения в говора, делириум и кома. Острото отравяне с депресанти може да доведе до тежки усложнения, включително респираторна депресия, аспирационна пневмония и спиране на дишането – респираторен арест.

Ефектите на депресантите често се потенцират от други депресанти на ЦНС, включително алкохол.

Диагностични тестове при заподозряно остро отравяне с депресанти

Задълбочената медицинска история и физическият преглед са от съществено значение при диагностицирането на остро отравяне с депресанти. Токсикологичните изследвания на урината и измерванията на серумните нива на наркотици също могат да бъдат полезни при определяне на вида и степента на употреба на наркотици. Други диагностични методи, които могат да бъдат извършени, включват електрокардиографияЕКГ, кръвно-газов анализ на артериалната кръв и рентгенография на гръдния кош.

Отравяне с депресанти: Ролята на бензодиазепините

отравяне с депресанти, бензодиазепини

Бензодиазепините са често предписвани лекарства за лечение на тревожност, безсъние и епилепсия с генерализирани клонично-тонични гърчове. Въпреки че са с ниска токсичност, когато се приемат самостоятелно в големи дози, те могат да засилят ЦНС и респираторната депресия, когато се приемат с други седативни средства, включително алкохол или хероин.

Възрастните хора и тези с хронични белодробни или невромускулни заболявания са по-податливи на бензодиазепинова токсичност. Зависимостта може да се развие след хронична употреба в продължение на няколко седмици, а симптомите на отнемане са чести след бързо спиране на редовната употреба.

Клинични характеристики на отравяне с бензодиазепини

Честите клинични характеристики на отравяне с бензодиазепини включват сънливост и летаргия, объркване, неясна реч, атаксия и кома. Респираторна депресия също е често срещано усложнение, което може да доведе до спиране на дишането, ако не се лекува своевременно. При остро отравяне с депресанти от вида бензодиазепини, ако не се проведе своевременно лечение, изходът от състоянието може да бъде летален.

Лечение на остро отравяне с бензодиазепин

Специфичният бензодиазепинов антагонист, флумазенил, може да се използва за повишаване на съзнанието при пациенти с предозиране на бензодиазепини. Препоръчителната доза е 0,5 mg IV, повторена при необходимост. Въпреки това, флумазенил е противопоказан при пациенти, приемащи едновременно проконвулсанти – например трициклични антидепресанти или пък кокаин, както и такива с анамнеза за епилепсия поради риск от предизвикване на гърчове, като страничен ефект на терапията.

Остро отравяне с депресанти: Опиоиди

отравяне с депресанти, опиоиди, кокаинОпиоидите са клас лекарства, които обикновено се използват за лечение на болка и болков синдром. Злоупотребата с незаконни наркотици, като хероин или умишленото, или случайно предозиране на лекарствени опиати може да доведе до токсичност.

Фентанил и неговите аналози все повече се използват за усилване на ефектите, съответно и качеството, на рекреативните хероинови препарати в Северна Америка. Тези синтетични съединения са много мощни и увеличават риска от предозиране. Смъртните случаи, свързани с предозиране с опиати, са се увеличили рязко в Съединените щати и Канада през последните години.

Клинични характеристики на опиоидно отравяне

Клиничните характеристики на отравянето с опиоиди включват респираторна депресия, тесни зеници, тип глава на карфица, понижено ниво на съзнание и срив в хемодинамиката с ниско кръвно налягане – артериална хипотония. При интравенозни потребители може да се виждат следи от иглата и може да присъстват различни принадлежности, насочващи лекуващия екип към употреба на наркотици.

Метадонът може да причини удължаване на QTc и torsades de pointes, която е много тежка и животозастрашаваща аритмия. Специфичните характеристики на отравяне с опиоиди могат да бъдат удължени до 48 часа след употреба на агенти с продължително действие като метадон или оксикодон.

Лечение на опиоидно отравяне

Специфичният опиоиден антагонист, налоксон, се използва при лечението на остро отравяне с депресанти и най-точно с тези от класа Опиоиди. Препоръчителната доза е в диапазона на 0,4-2 mg IV при възрастен. Прекомерните дози могат да предизвикат остра абстиненция при хронични употребяващи опиати и силна болка при тези, приемащи опиоиди за лечение на болката. Пациентите трябва да бъдат наблюдавани най-малко 6 часа след последната доза налоксон.

Остро отравяне с депресанти: Гама-хидроксибутират

отравяне с депресанти, лекарства, гама-хидроксибутиратГама-хидроксибутират – GHB или ГХБ, е естествено срещащо се вещество, намиращо се в мозъка и други тъкани при бозайници. Също така се произвежда синтетично и се използва за различни цели, включително като успокоително, анестетично средство и лечение на нарколепсия. Въпреки това, ГХБ също придоби популярност като развлекателен наркотик поради еуфоричните и седативни ефекти.

Употребата на гама-хидроксибутират като наркотик, с рекреативна цел, е свързана с редица неблагоприятни ефекти, включая гърчове, респираторна депресия, кома и при липса на лечение – смъртен изход от състоянието. ГХБ е особено опасен, когато се използва в комбинация с алкохол или други депресанти, тъй като това може да увеличи риска от респираторна депресия и остро отравяне с депресанти.

Използването на GHB като наркотик често се използва от изнасилвачи, които го използват, за да успокоят и приспят “жертвата си” преди извършването на недоброжелателен сексуален акт. Гама-хидроксибутират може да причини сънливост, объркване и загуба на паметта, което улеснява извършителя да извърши сексуално блудство без знанието или съгласието на жертвата.

Гама-хидроксибутират е класифициран като контролирано вещество от списък I в Съединените щати, което означава, че има висок потенциал за злоупотреба и не се препоръчва за медицинска употреба. Притежаването или разпространението на този наркотик може да доведе до тежки законови последствия, включително лишаване от свобода.

Като цяло, докато гама-хидроксибутират има някои легитимни медицински употреби и полезни медицински свойства, неговият потенциал за злоупотреба и вредни странични ефекти, водещи до пристрастяване, го правят опасно вещество, когато се използва за развлечение, най-вече в престъпни групи и организации.

Разгледайте таблицата по-долу за някои по-детайлизирани и заключващи данни за четирите типа вещества и медикаменти, които разглеждам в статията.

Таблица: Остро отравяне с депресанти

МедикаментиЧесто приложениеКлинична картинаДиагностика
БарбитуратиСедативна, хипнотична и антиконвулсантна терапия – фенобарбитал, секобарбиталРеспираторна депресия, делириум и объркване, хипотония, кома и при липса на лечение – смъртС кръвен тест и токсикологичен тест на урина
БензодиазепиниСедативи и “успокоителни” като алпразолам, диазепам и лоразепамЛетаргия и сънливост, делириум и объркване, нарушен говор, респираторна депресия и комаС кръвен тест и токсикологичен тест на урина
ОпиоидиОксикодон, хидрокодон, морфин и уличния наркотик – хероинМного тесни зеници, тип глава на карфица, респираторна депресия, хипотония, кома и при липса на лечение – смъртС кръвен тест и токсикологичен тест на урина
Гама-хидроксибутиратУви, този клас често се нарича и “лекарството на изнасилвачите”Летаргия и сънливост, обърканост и делириум, гадене, повръщане, гърчове и развитие на комаС кръвен тест и токсикологичен тест на урина, по-специално нива на ГХБ нива

И преди да се впусна към финалната част на тази статия, бих искал да споделя нещо за любителите на диаграми. Тази хубава диаграма ще ви покаже ефектите на остро отравяне с депресанти, антипсихотици, халюциногени и стимуланти.

отравяне с депресанти, диаграма, антипсихотици, депресанти, стимуланти, халюциногени

И някои финални думи – накратко за остро отравяне с депресанти

Отравяне с депресанти е сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние. Може да е резултат от умишлено или случайно предозиране на лекарства или забранени вещества и може да доведе до депресия на централната нервна система – съзнанието и рефлексните нервни дъги в организма, респираторна депресия и сърдечно-съдов колапс.

Лечението на остро отравяне с депресанти включва поддържащи грижи, защита на дихателните пътища, кислородна терапия и хемодинамична подкрепа. Налични са специфични антидоти за някои депресанти, но лечението до голяма степен е поддържащо. Диагнозата и лечението изискват внимателна анамнеза, физикален преглед и лабораторни изследвания.

Бързото разпознаване на остро отравяне с депресанти и лечение са от съществено значение за минимизиране на рисковете на различните състояния, както и най-тежкото последствие от липса на своевременно лечение – биологична смърт.

Автор: д-р Цанко Стефанов


Може да прочетете още за:

  1. Отравяне с олово: 6 начина да се предпазите
  2. Качествен сън: 7 ползи за здравето!
  3. Критерии за извършване на скенер на глава при травма при #1 възрастни и #2 деца