сърдечна трансплантация

Нов метод за сърдечна трансплантация

Прочетена: 161 пъти

Нов метод за сърдечна трансплантация може да увеличи броя на донорските сърца за нуждаещите се от животоспасяващата процедура

Програмата за трансплантации на сърца към здравната система на университета „Дюк“ изигра важна роля в този напредък, който вероятно ще се превърне в нов стандарт на грижа.

Сърдечна трансплантация се извършват след мозъчната смърт на донора от десетилетия насам. В списание New England Journal of Medicine беше публикувано ново изследване по тази тема. Проучването е било ръководено от лекари работещи към Duke Health.

Новият метод за сърдечна трансплантация се нарича DCD

„DCD или донорство след циркулаторна смърт означава, че тези пациенти не са в мозъчна смърт по закон. Повечето от тях са претърпели значително неврологично увреждане, така че няма да се възстановят“, каза д-р Джейкъб Шрьодер, сърдечния хирург на Duke Health.

Доктор Шрьодер е обявил още през декември 2019 г., че здравната система на университета „Дюк“ е първата в САЩ, която използва този метод. Лекарят вярва, че това може да позволи близо 30% повече трансплантации на сърце, достъпни за пациенти в нужда.

В първото клинично изпитване на новата техника за сърдечна трансплантация екипът избрал на случаен принцип 180 пациенти със сърдечна недостатъчност. Те получили или реанимиран донорен орган, или сърце от донор след мозъчна смърт.

здраво сърце, сърдечна трансплантацияСтепента на преживяемост и за двете групи е висока: около 94% от пациентите, които са получили реанимирани сърца, са живи шест месеца по-късно, в сравнение с 90% от пациентите, чиито сърца идват от донори в мозъчна смърт.

Нещо повече, екипът е успял да използва 90% от сърцата, дошли от донори, които са имали циркулаторна смърт. Това означава, че много малко от не са могли да бъдат употребени за ефективна сърдечна трансплантация.

Доктор Джейкъб Шрьодер твърди: „Мисля, че това е най-голямото нещо, което може да се случи в сърдечните трансплантации, откакто започнахме да ги правим през 60-те години на миналия век.“ 

Шрьодер вярва, че сегашният стандарт преминава. Той казва: „Считаме, че новия еталон на грижа е за всички наши пациенти и на всеки ще се предлага трансплантация на сърце дарено след циркулаторна смърт.“


Може да прочетете още за:

  1. Антихистамин, лекуващ множествена склероза
  2. Едно питие на ден държи кардиолога далеч от мен
  3. Рефлекси – как нашите мозъци възприемат движещи се обекти?
  4. Мъжете със слаб сексуален живот имат проблеми с паметта
  5. Ново проучване за забавяне процеса на стареене на мозъка

onlinemedicine.bg

 

Последвайте ни във фейсбук оттук.