генна терапия при загуба на слуха, глухота, устройство за носене в ухото

Нов метод за лечение на глухота

Прочетена: 368 пъти

Нов начин за лечение на глухота

Чухте ли новината? Международен изследователски проект разкри нов начин за доставяне на лекарства директно във вътрешното ухо, което предоставя пробив при лечението на глухота.

Авторите на изследването твърдят, че това откритие е станало възможно чрез овладяване на естествения поток от течности в мозъка и след това използване на „задна вратичка“ в кохлеята.

Изследователите комбинирали този подход, за да осигурят генна терапия, насочена към възстановяване на  косъмчевите клетки на вътрешното ухо. Учените съумели успешно да възстановят слуха на група мишки с глухота.

„Тези открития показват, че транспортирането на цереброспинална течност включва достъпен път за доставяне на гени до вътрешното ухо на хората. Новите изследвания са важна стъпка към използването на генна терапия за възстановяване на слуха при хората.“ Думите са на доктор Майкен Недергаард – старши автор на изследването.

Доктор Недергаард е съдиректор на Центъра за транслационна невромедицина в Университета в Рочестър и Университета в Копенхаген. Изследването, е проведено чрез сътрудничество между изследователи от тези два университета. Била е включена и група, ръководена от доктор Барбара Канлон в Лабораторията по експериментална аудиология към Каролинския институт в Стокхолм, Швеция.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Обикновено косъмчевите клетки не се регенерират естествено при хора и много други бозайници. Но последните генни терапии са дали обещаващи резултати. Нещо повече, отделни проучвания успешно са възстановили функцията на косъмчевите клетки при новородени и много млади мишки.

Установено е, че кохлеята се затваря в темпоралната кост и при мишките, и при хората с глухота при напредването на възрастта. След като това се случи, всяко усилие да се достигне до кохлеята и да се приложи генна терапия чрез операция е много по-рисковано. Причината е, че е възможно потенциално увреждане на тази чувствителна зона и промяна на слуха.

Новото изследване дава подробности за малко проучвания проход в кохлеята, известен като кохлеарен акведукт. Въпреки гръмкото си име, кохлеарният акведукт не е нищо повече от тънък костен канал с размерите на косъм. Дълго се е предполагало, че играе роля в балансирането на налягането в ухото. 

Новите открития показват, че кохлеарният акведукт също така действа и като проводник между цереброспиналната течност, намираща се във вътрешното ухо, и останалата част от мозъка.


Научете още за:

  1. Признаци на деменция – какво да не пропускаме?
  2. Ваксини срещу рак
  3. Рак на дебелото черво – революционен тест #1
  4. Нова техника за проучване на генома
  5. Как да спрем болки свързани с остаряването?

onlinemedicine.bg