генна терапия при загуба на слуха, глухота, устройство за носене в ухото

Ново устройство за носене в ухото предвижда припадъци

Прочетена: 148 пъти

Ново устройство за носене в ухото предвижда припадъци и измерва кръвния поток към главата

Дигиталната здравна компания STAT Health представи новo миниатюрно устройство за носене в ухото. То ще измерва притока на кръв към мозъка и ще “предсказва” настъпващи припадъци.

Това е най-малкото преносимо устройство от този вид в света. Технологията е предвидена за симптоми като световъртеж, чувство за отнесеност (вид когнитивна дисфункция), главоболие, припадъци и умора. Тези признаци обикновено са свързани със заболявания като продължителен Covid-19, синдром на постурална ортостатична тахикардия и миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора.

При тях притокът на кръв към главата е намален след изправяне. Изброените по-горе състояния засягат повече от 13 милиона американци.

Това устройството за носене в ухото е клинично тествано в медицински център Johns Hopkins. Представено е и в медицинското списание Journal of the American College of Cardiology през март 2023 г.

устройство за носене в ухото, Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж, световъртеж, ухоУредът може да предвиди припадъка на човек минути преди това да се случи.  Има възможност описаното устройство за носене в ухото да се използва с повече от 90% от устройствата, които влизат в или около ухото. Може също да бъде оставен вътре в ухото, докато спите или се къпете. А това означава по-малка вероятност да изгубите устройството или да забравите да го смените.

Предишните проучвания са използвали ултразвук, за да покажат, че мозъчният кръвен поток е ключовият биомаркер, който обективно измерва наличието и тежестта на много заболявания невидими с просто око. Технологията STAT използва и оптичен сензор.

Датчикът от тестваното устройство за носене в ухото се докосва до плитка артерия на ухото, за да измери отражение на ултразвук от церебралния кръвен поток, който е близо до мозъка и главните артерии. Това позициониране го освобождава от усложненията, причинени от движенията на ръката, проблем, който може да попречи на текущите носими устройства да наблюдават сърдечните показатели по време на много ежедневни задачи.

Описаното устройство за носене в ухото е миниатюрно, но включва усъвършенствани оптични сензори, акселерометър, сензор за налягане, температурни сензори, изчисления с изкуствен интелект (AI), 3 дни живот на батерията и микро слънчев панел. Продуктът се свързва с приложение, което можете да изтеглите и н телефона си. То показва на потребителя как се променя неговата сърдечна честота, тенденциите на кръвното му налягане и притока на кръв към главата му при изправяне.


Може да прочетете още за:

  1. Нов метод за сърдечна трансплантация
  2. Антихистамин, лекуващ множествена склероза
  3. Едно питие на ден държи кардиолога далеч от мен
  4. Рефлекси – как нашите мозъци възприемат движещи се обекти?
  5. Мъжете със слаб сексуален живот имат проблеми с паметта

onlinemedicine.bg

Моля, последвайте ни във фейсбук.