йога, йога начинаещи, релаксация

Начинаещи в йога – 12 съвета

Прочетена: 94 пъти

Най-добрите съвети за начинаещи в йогата

Навлизането в света на йога може да бъде както вълнуващо, така и непосилно, особено за начинаещите. Със своята богата история и безброй пози, стилове и философии, йога предлага трансформиращо преживяване за ума, тялото и душата. За да ви помогнем да извървите този път с увереност и ентусиазъм, ето няколко безценни съвета, предназначени за тези, които тепърва започват да практикуват.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

1. Започнете с отворен ум и сърце

Йога не е само физически пози, а цялостна практика, която включва умствено и духовно развитие. Подхождайте към практиката си с отворено сърце, като си позволите да приемете пълния спектър на ползи от нея.

2. Изберете правилния йога стил

Йога се предлага в различни стилове, всеки от които отговаря на различни предпочитания и цели. Хатха, ащанга, айенгар, кундалини и ин-йога са само няколко примера. Проучете различните стилове, за да откриете този, който резонира най-добре с вас и съответства на вашето фитнес ниво.

3. Последователност пред интензивност при йога

Последователността е от ключово значение в йога. Започнете с контролируема честота, дори да е само няколко минути на ден. Постепенно увеличавайте продължителността и интензивността на практиката си, за да избегнете неприятни травми, както и разочарование или бърн-аут.йога, йога начинаещи

4. Вслушвайте се в тялото си

Йога е за самоосъзнаване. Обърнете внимание на това как тялото ви реагира на всяка поза. Ако някоя поза ви е неприятна или болезнена, променете я или я пропуснете напълно. Уважавайте физиологичните и анатомични ограничения на тялото си и напредвайте със собственото си темпо.

5. Овладейте основите

Започнете пътешествието си, овладявайки основните пози и принципи на тялото. Изграждането на здрава основа ще ви подготви за безопасна и пълноценна практика.

6. Дишайте правилно

Дишането е жизнената сила при йога. Координирайте движенията си с дишането, като му позволите да ръководи практиката ви последователно. Дълбокото и съзнателно дишане може да ви помогне да успокоите ума си и да подобрите позицията си.

7. Бъдете търпеливи

Йога е пътешествие, а не крайна цел. Напредъкът може да е постепенен, но всяка стъпка напред е победа. Приемете процеса, радвайте се на малките постижения и бъдете търпеливи към себе си.

8. Осъзнайте тялото и позицията си

Йога е медитация в движение. Култивирайте осъзнатост, като се фокусирате върху настоящия момент по време на практиката си. Това може да ви помогне да облекчите стреса и да насърчите умствената си яснота.

9. Създайте си спокойно място с нужното пространство

Определете тихо и свободно от безпорядък място за практиката си. Това създава спокойна среда, в която можете да се потопите изцяло в света на йога, без да се разсейвате.

10. Бъдете благодарни

Йога е възможност да се свържете със себе си и със света около вас. Започвайте и завършвайте тренировъчната си сесия с момент на благодарност за тялото, ума и възможността да се впуснете в това трансформиращо пътуване.

11. Не се сравнявайте с други практикуващи

Това е много лична практика. Избягвайте да се сравнявате с другите. Вашето пътешествие е уникално, а напредъкът е индивидуален. Приемете своята уникалност и се съсредоточете върху собственото си израстване.

12. Потърсете професионално ръководство

Квалифицираният учител може да предложи индивидуални насоки, да коригира позите ви и да предостави модификации, които да отговарят на вашите нужди. За да ви улесня максимално, аз съм намерил това професионално ръководство, което под формата на видео обучение ще ви покаже правилните стъпки.

Усъвършенствайте практиката си с FlexyFit

За тези, които търсят ръководени уроци по йога, предназначени за всички нива, FlexyFit е вашето приложение. Независимо дали сте начинаещ, или опитен, FlexyFit предлага редица ръководени от експерти сесии, които са достъпни по всяко време и навсякъде директно от вашия мобилен телефон, таблет или лаптоп.

Благодарение на удобния интерфейс и разнообразните класове на FlexyFit можете безпроблемно да включите висококачествени сесии в рутинната си програма. Подобрете практиката си с FlexyFit и изпитайте ползите от йога на една ръка разстояние. Изтеглете приложението FlexyFit още днес и се впуснете в пътуване към цялостно благополучие.

FlexyFit, банер, упражнения


  1. Упражнения със собствена тежест – защо са толкова важни?
  2. Какво трябва да знаете за креатина?
  3. Протеин предпазва от затлъстяване при жени
  4. Интермитентен фастинг – плюсове и минуси
  5. Редовни тренировки – стоп на депресията!

Автор: д-р Цанко Стефанов