ваксина, ваксина срещу рак, наташа кулвиват, ваксина срещу грип, учени

Наташа Кулвиват – откритието й за самоубийствата

Прочетена: 85 пъти

Девойката Наташа Кулвиват – на 16 години, спечели 50 000 за откритие в областта на медицината

наташа кулвиват, момиче, награда, самоубийство, проучване, наука, медицинаНаташа Кулвиват неотдавна спечели 50 000 долара на Международния панаир за наука и инженерство на биотехнологична компания Regeneron. Тя е ученичка и е на 16 години. Девойката има склонност към изучаването на превенцията на самоубийствата. Тя е изследвала мозъците на хора, починали от самоубийство, за да идентифицира техните биомаркери.

Наташа Кулвиват не е обикновена ученичка от гимназията. От миналия август насам, тя е прекарала шест месеца в лабораторията на Колумбийския университет. Там е изучавала мозъчната тъкан на хора, починали от самоубийство.

Нейното проучване е изследвало дали някакви биомаркери (физически и измерими вещества в мозъка) могат да помогнат да се обясни и евентуално някой ден да се предотвратят самоубийствата.

Идентифициране на биомаркерите на самоубийство в човешкия мозък

Кулвиват открила разлики в мозъците на 10 души, починали от самоубийство, в сравнение с тези на контролната група: 10 души, починали по други причини. Мозъците на хората,  починали от самоубийство, били дарени за изследване от техните близки роднини. Те съдържали по-висок брой възпалителни цитокини.

Цитокините създават възпаление като нормална част от реакцията на вашата имунна система към патогени. Но тялото ви може също да ги освободи, когато няма заплаха – например по време на хроничен стрес. И тази реакция може да причини прекомерно възпаление.

Твърде силното възпаление в тялото с течение на времето може да има много отрицателни ефекти.  Примерно някои от тях са състояния като сърдечни заболявания, рак и автоимунни заболявания. В този случай изследването на Наташа Кулвиват предполага, че възпалението е засегнало специфичен протеин в мозъка, известен като Claudin-5.

Claudin-5 обикновено се намира в клетките, които изграждат кръвно-мозъчната бариера (BBB). Той играе важна роля в регулирането на веществата, които могат да преминат от кръвта в мозъчните клетки.

Но Наташа Кулвиват е открила повишени нива на Claudin-5 в други части на мозъка – в невроните и микросъдовете  на хората починали от самоубийство. Споменатото обстоятелство показва, че е имало срив на кръвно-мозъчната бариера.

Това означава, че чужди агенти в кръвта могат да попаднат във функционални области на мозъка. „Явлението може да бъде невротоксично.“, твърди малката изследователка. Резултатите показват, че повишените нива на Claudin-5 в мозъка могат да служат като биомаркер за риск от самоубийство.


Може да прочетете още за:

  1. Затлъстяване и увреждане на мозъка
  2. Депресия и противозачатъчни хапчета
  3. Нов вид лечение за високо кръвно налягане

onlinemedicine.bg