меланома малигнум, лечение на рак на кожата, канцероген, канцерогени

Кои са най-честите канцерогени, водещи до фатални последствия за хората?

Прочетена: 412 пъти

Що е то канцероген?

Вероятно сте чували думата канцероген да се появява в новинарски репортажи и сте се чудили какво означава това за ежедневието ви и начинът ви на живот, както и по какъв точно начин влияе върху качеството му.

Канцероген е вид тригер, който може да причини развитието на рак. Да, и това е сериозно, и не бива да го подценяваме в никакъв случай. Канцерогенът може да бъде вещество във въздуха, продукт, който използвате ежедневно, или химикал в храните и напитките.

Нека да дадем и едно по-точно и научни определение за канцероген

Канцероген е всяко вещество, радионуклид или активна радиация, които подпомагат канцерогенезата – образуването на рак. Това може да се дължи на способността за директно увреждане на генома или на нарушаване на метаболитните процеси в клетките.

Някои радиоактивни вещества се считат за канцерогени, но канцерогенната им активност се дължи на излъчваното от тях лъчение, например гама-лъчи и алфа-частици. Често срещани примери за нерадиоактивни канцерогени са вдишваният азбест, някои диоксини и тютюневият дим. Въпреки че много често хората асоциират канцерогенността със синтетичните химикали, ефективността й е еднакво вероятно да възникне както от естествени, така и от синтетични вещества. Канцерогените не са непременно и незабавно токсични.

Само защото сте били в контакт с канцероген, не означава, че ще се разболеете от рак непременно. Вероятността от развитие на малигнено заболяване зависи от много фактори. Част от тях е с каква продължителност във времето сте били изложени на влиянието на въпросната тригерна съставка или елемент. И вашите гени и генна история също играят роля.рак на гърдата

Изследователите използват различни методи, за да разберат дали даден елемент или структура, вещество, трябва да бъде сведено под общата група на канцерогени. В лабораторни условия, на тестови животни, могат да бъдат дадени големи дози от вещество, за да се види дали ще развият някаква форма на рак – малигнено заболяване. Учените също изучават в детайли резултатите от множество проучвания.

Кои са най-честите и опасни канцерогени за хората?

  • Тютюн – Без значение дали вие сте активен пушач или се намирате в среда с активно тютюнопушене и вие приемате от дима неактивно. Поне 70 химични структури в тютюна са известни, че причиняват рак, като увреждат директно вашата ДНК структура. Бездимният тютюн може да изглежда по-безопасен, но той също може да доведе до развитие на рак. Дори да пушите малко, само по няколко цигари на седмица, пак имате огромен риск от развитие на раково заболяване, затова разговаряйте час по-скоро с лекуващия си лекар за всички ефективни методи за отказ от тютюнопушене или се консултирайте с нас.
  • Радон – Този газ се среща в малки количества в природата, където е безвреден. Но ако се натрупа вътре в човешкия организъм и го вдишате, радонът разрушава вътрешната обвивка на най-малките структури на белите ви дробове. Той е водеща причина за развитие на рак на белия дроб при непушачи. Този газ не може да се види с просто око, да се пипне с ръка или да се помирише, но специален тест може да провери нивата на вредния газ в дома ви. Някои държавни служби предлагат комплекти за тест за наличие на радон абсолютно безплатно.рак на гърдата, илюстрация
  • Азбест – Малките и много здрави влакна в азбест, добре познат канцероген за науката, помагат за укрепване на различни по вид промишлени продукти, като покривни структури, керемиди, специални плоскости за тавани, че дори и автомобилни части. Проблемът е, че ако тези влакна се освободят (отделят) от основната си структура и попаднат в белите ви дробове, могат да свършат много пакости на вътрешната структура на този изключително важен компонент от нашето тяло. Проучванията, провеждани върху хора и животни, доказват, че азбест е канцероген. Ако сте в контакт с опасната субстанция на работното си място, носете задължително защитно облекло. Ако източникът на азбест е в дома ви и трябва да бъде премахнат, потърсете специалист час по-скоро.
  • Хрупкави и препечени храни и хранителни продукти – Когато някои видове зеленчуци, каквито са картофите например, се загряват до висока температура при готвене, най-често в случая се касае за печене, те могат да отделят химическа субстанция, наречена акриламид. Проучванията показват, че в лабораторни условия, плъховете, които са приемали акриламид в питейната си вода, бидейки активен канцероген при тях, са развили форма на малигнено състояние, което води до заключението, че този тип вещество може да има същия негативен ефект върху човешкото здраве. Можете да намалите количеството, което консумирате, като печете, пържите и препичате на тостер храните си до леко златист цвят, вместо тъмнокафяв или черен. Акриламидът се намира също в много продукти, които купувате, както и в тютюневия дим.
  • Формалдехид – От шперплат до някои по-специфични тъкани, тази химическа съставка се използва в много домакински продукти. Проучвания върху лабораторни плъхове и хора, които са около формалдехид на работните си места, показват, че той може да причини развитието на рак. Важен съвет е да концентрирате вниманието си върху наличието на формалдехид преди да закупите следващите си мебели или продукти от дърво за дома ви. Проветрявайте дома си редовно и поддържайте ниска влажност на въздуха при наличие на такива мебели / продукти в дома ви. Ефективен начин за поддържане на ниска влажност в дома ви е с климатик или електрически уред за премахване на влагата.
  • Ултравиолетови лъчи – Проучванията показват, че ултравиолетовите (УВ) лъчи, било то от слънцето или солариум, се абсорбират в кожата ви и увреждат клетъчни струткури в нея. Повечето случаи на рак на кожата се дължат именно на прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи. Замърсяването на околната среда и климатичните промени пречупват тези лъчи и правят въздействието им върху кожата още по-силно. За да подсигурите на вас и близките ви максимална безопасност, прилагайте редовно слънцезащитен крем по кожата си, носете шапка и слънчеви очила и избягвайте прекомерен или какъвто и да било престой в солариуми.
  • Алкохол – Тази напитка или по-скоро активните й съставки, са добре познати канцерогени за науката. Колкото повече алкохол пиете, толкова по-големи са шансовете ви да се разболеете от определени видове рак, като:
    • Малигнени формации на централната и периферна нервна система
    • Рак на хранопровода
    • Рак на гърдата
    • Рак на черния дроб
    • Колоректален рак
      • Една от причините за това може да са канцерогенните химикали, произведени при производството на бира, вино и твърд алкохол. Експертите заключват, че дамите не трябва да пият повече от една напитка на ден, а господата – не повече от две.
  • Преработено месо – Бекон, салами, пеперони, наденица – всяко месо, което е било консервирано или овкусено, може да увеличи шансовете ви да се разболеете от рак на дебелото черво и съдържа много активни канцерогени. Експертите са стигнали до този извод, като са разгледали повече от 800 случая. Яденето на хот-дог от време на време не е проблем, но ви съветвам да ограничете колкото се може повече количеството преработено месо, което консумирате, защото може да съдържа множество канцерогени. Опитайте да ограничите храните, които са били подложени на стабилно осоляване, ферментация или опушване.
  • Изгорели газове от двигатели – Камиони, автобуси, влакове и дори някои коли работят на дизелово гориво. Газът и саждите в изгорелите газове от дизеловите двигатели се смятат за активни и опасни канцерогени, причиняващи рак на белия дроб и други видове ракови образувания. Когато можете, избягвайте да стоите стационарно в трафик или да прекарвате време до превозни средства, работещи на дизел. Ако е част от вашата работа, следвайте насоките за безопасност на работното място, за да защитите здравето и живота си максимално.

    рак на гърдата, усложнения заради липса на диагностика и лечение
    рак на гърдата, усложнения заради липса на диагностика и лечение
  • Замърсяване – Освен изгорелите газове, замърсеният въздух в околната среда често съдържа прах и следи от метали и разтворители, които, бидейки канцерогени, могат да доведат до рак. За да се публикуват тези данни, учените са прегледали случаите на над 1.2 милиона души в Щатите. Ув, не може да избегнете замърсяването, но можете да допринесете за намаляването му, като ходите пеша или карате велосипед вместо да шофирате. Следвайте местните до вас здравни медии и предупредителни дружества и, когато е възможно, оставайте вкъщи в дните, когато качеството на въздуха е лошо и показателите сочат силно замърсяване.

Автор: д-р Цанко Стефанов