мускулно-скелетна болка, невропатна болка, психогенна болка, дискова херния, нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства, нестероидни лекарства, нестероидни противовъзпалителни, лекарства, диклофенак, напроксен, ибупрофен, омепразол, инхибитори на протонна помпа, омепразол, ланзопразол, пантопразол, езомепразол, болка, болков синдром, лечение на болката, стомашна киселина, гастрит, стомашна язва

Хронична мускулно-скелетна болка – причини, симптоми и лечение

Прочетена: 566 пъти

Хронична болка в мускулите и ставите – мускулно-скелетна болка

В предния материал от тази мини-поредица, която спретнах за читателите на Online Medicine, споменах за двата най-чести типа хронична болканевропатна болка и психогенна болка. Но ако сте чели материала (кликнете върху фразите “невропатна болка” или “психогенна болка” от предното изречение), ще знаете, че в самия негов край споменах за още една сериозна причина, която често кара хората да посетят кабинета на лекуващия си лекар или специалист по болката – а именно хроничната мускулно-скелетна болка, която може да има особено мъчителен характер, а не малък брой пациенти страдат от този вид хронична болка в продължение на десетилетия.

Мускулно-скелетна болка – как се развива, какво засяга и как се овладява?

подагра, уратни кристали, пикочна киселина, остър ставен синдром, болка, оток на стави, зачервяване на стави, септичен артритХроничната мускулно-скелетна болка е тази болка, която засяга мускулите, връзките и сухожилията и костите. Причините за нейното развитие са сравнително обширни и разнообразни. Мускулната тъкан може да бъде увредена с износването и разкъсването от ежедневните дейности. Травма в областта (резки движения, автомобилни катастрофи и друг по вид травматични инциденти – падания, фрактури, навяхвания, изкълчвания и директни удари в мускула) също може да са причина за развитието на мускулно-скелетна болка.

Други причини за болка включват постурално напрежение, повтарящи се движения, прекомерна употреба и продължителна имобилизация. Промените в позата и особено много лошата поза на тялото могат да доведат до проблеми с позицията на гръбначния стълб и, респективно, скъсяване на мускулите, следователно причинявайки други мускули да бъдат използвани повече като компенсация и да развият болезнен синдром.

Какви са симптомите на хроничната мускулно-скелетна болка?

Хората с мускулно-скелетна болка понякога се оплакват, че цялото им тяло боли. Мускулите им могат да се чувстват като претоварени и изморени. Понякога мускулите се стягат и могат да предизвикват субективното усещане за парене в засегнатата зона. Симптомите варират от човек до човек, но в общи линии са:

Как се диагностицира хроничната мускулно-скелетна болка?

хронична болка и злоупотреба с алкохолВ основата на успешната диагностика при хронична мускулно-скелетна болка стои снемането на щателна анамнеза за произхода и развитието на болката. Важна е информацията, също така, за продължителността на болката, има ли фактори и начини, по които болката се успокоява или влошава.

Също така, може да се проведат някои образни изследвания, с които да се изключи някаква организна увреда на мускула или връзките в ставните апарат, в случай на засягане на определена става, като такова изследване е ядрено-магнитният резонанс.

Какво лечение се прилага при хронична мускулно-скелетна болка?

Различни видове терапия с масажи с ръце или временна имобилизация и след това постепенна мобилизация на засегнатата зона могат да бъдат използвани за лечение при хора с хронична мускулно-скелетна болка. Тези методи са доказали своя принос в успешното възстановяване и сравнително скъсяване на периода за възстановяване.

Лекарствата като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да бъдат използвани за лечение на възпалителни заболявания и болка.

При пациенти с мускулно-скелетни разстройства, като фибромиалгия, могат да бъдат предписани лекарства за увеличаване на нивото на серотонин и норепинефрин в организма – невротрансмитери, които модулират съня, болката и функцията на имунната система, в по-ниски дози. Някои от лекарствата, използвани за подпомагане на съня, включват золпидем, езопиклон и рамелтеон.

Други терапевтични форми са:

  • Инжекции с анестетик или противовъзпалителни лекарства в или около болезнените места;
  • Упражнения, които включват укрепване на мускулите и разтягане на засегнатите мускулни групи;
  • Физическа терапия;
  • Акупунктура или акупресура;
  • Релаксационни/биофийдбек техники;
  • Остеопатична манипулация – цялостна система за оценка и лечение, насочена към постигане и поддържане на здраве чрез възстановяване на нормалната функция на тялото;
  • Хиротерапия, която е още известна като чакръкчийство и се практикува от чакръкчии или хиропрактици.
  • Терапевтичен масаж

Хронична мускулна болка – синдром на миофасциална болка

Какво е синдром на миофасциална болка?

гранично междуличностно разстройство, мозък, болка, гоблен на ума, въображение, психология, неврологични нишкиСиндромът на миофасциална болка е хронично болково разстройство, което засяга фасцията (съединителна тъкан, която покрива мускулите) и причинява възпаление. Този синдром може да засегне изолирано само един мускул или група от мускули. В някои случаи областта, където човек изпитва болка, може да не бъде мястото, където се намира източникът на миофасциална болка.

Учените смятат, че действителното място на нараняване или натоварване предизвиква развитието на тригерна точка, която от своя страна причинява болка в други области. Това се нарича отдалечена болка или още миграционна болка.

Синдром на миофасциална болка или хронична мускулна болка и фибромиалгия

И синдромът на миофасциална болка, и фибромиалгията са хронични болкови разстройства. Но има разлики между двете. Точната диагноза е жизненоважна за получаването на най-доброто лечение.

Нито синдромът на миофасциална болка, нито фибромиалгия имат специфични методи за диагностика. Вместо това, вашият лекар може да даде клинична диагноза въз основа на симптоми, физически преглед и изключване на други вероятни диагнози от диференциално-диагностичния план.

Какво причинява развитието на миофасциална болка?

Миофасциалната болка може да произтича от нараняване на мускул или от тежко натоварване на конкретен мускул или група мускули, връзка или сухожилие. Други причини включват:

  • Нараняване на мускулни влакна
  • Повтарящи се движения
  • Липса на активност (като счупена ръка или крак в продължителна имобилизация с гипс)

Симптоми на синдром на миофасциална болка:

  • Локализирана точка на болка, която е чувствителна на допир
  • Мускулна болка от натиск върху тригерна точка
  • Отдалечена болка
  • Болка, която се усеща като парене, бодене, мравучкане и изтръпване
  • Болка, която се влошава при активност и натоварване
  • Намалена подвижност или слабост в областта на болката
  • Симптоми, причинени от хронична болка, включват депресия, смущения в съня, главоболие и умора.

нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства, нестероидни лекарства, нестероидни противовъзпалителни, лекарства, диклофенак, напроксен, ибупрофен, омепразол, инхибитори на протонна помпа, омепразол, ланзопразол, пантопразол, езомепразол, болка, болков синдром, лечение на болката, стомашна киселина, гастрит, стомашна язваВидове миофасциални тригерни точки

Тригерните точки са локализирани, много чувствителни области на болка вътре в фасциалната зона на скелетен мускул. Следните са видове тригерни точки:

  • Активна тригерна точка
    • Активните тригерни точки са болезнени в покой. Отдалечената област на болка от активна тригерна точка може да бъде чувствителна на допир. Болката между тригерната точка и отдалечената област може да се усеща като излъчваща се по същия мускул.
  • Латентна тригерна точка
    • Латентните тригерни точки не са болезнени в покой. Вместо това те ограничават движението и причиняват слабост. Латентните тригерни точки се усещат болезнени, само когато се упражнява натиск върху областта.
  • Сателитна тригерна точка
    • Сателитните тригерни точки са така наречените домино ефект на миофасциалната болка. Произхождайки от активна тригерна точка, сателитната тригерна точка причинява болка в отдалечената област на принципа на падащо домино.

Как се диагностицира миофасциална болка?

Тригерните точки могат да бъдат идентифицирани чрез болка, която възниква, когато се упражнява натиск върху конкретна област на тялото на човека. При диагностицирането на синдрома на миофасциална болка могат да бъдат разграничени вече описаните два типа тригерни точки, с което се подпомага диагнозата.

Фактори за развитие на миофасциална болка

Миофасциалната болка може да произтича от различни източници. Общи фактори са повтарящата се прекомерна употреба на мускулите, остра травма, която не се е излекувала, структурни проблеми и хронично мускулно напрежение.

Хронични здравословни проблеми – като сколиоза, спондилоза, остеоартрит и остеопороза, могат да повлияят негативно на вашата поза на тялото и да доведат до развитие на миофасциална болка.

Други фактори и хранителни нарушения също могат да увеличат риска от развитие на хронична мускулно-скелетна болка. Ефективно диагностично проследяване за потенциален хипотиреоидизъм също е от важно значение, както и дефицит на витамин D или желязо.

Усложнения от миофасциална болка като вид хронична мускулно-скелетна болка

  • Смущения в съня
  • Фибромиалгия
  • Проблеми с психичното здраве
    • Средно, 35% до 45% от хората, които се борят с хронична болка, развиват различни по вид психични заболявания. Нарушенията в способността за изпълнение на ежедневни задачи и начин на живот вследствие на болка могат да доведат до депресия, тревожност и злоупотреба с медикаменти и забранени вещества.
  • Мигрена и тензионни главоболия
  • Активните тригерни точки могат да създадат главоболие и рецидивиращи мигренозни атаки в области като отдалечена болка.

Лечение на синдром на миофасциална болка като хронична мускулно-скелетна болка

първа помощ, първа помощ порязване, помощ, сърдечна реанимация, кардиопулмонална ресусцитация, сърдечен масаж, болка, порязване, рана, травма,Често се използват нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства за намаляване и овладяване на развилата се хронична болка. Понякога се използват и леки опиоиди. Но те трябва да се използват с повишено внимание, тъй като проучванията показват, че те могат да забавят възстановяването и да доведат до пристрастяване. Понякога се използват мускулни релаксанти, както и лекарства за сън или депресия.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства:

Антидепресанти и триптани:

Мускулни релаксанти:

  • Тизанидин
  • Бензодиазепини
  • Циклобензаприн
  • Тиоколхикозид

Нелекарствена терапия за миофасциална болка

Нелекарствените лечения могат да облекчат миофасциалната болка и често са необходими за коригиране на структурните промени вследствие на болката, причиняващи миофасциална болка.

  • Физиотерапия
  • Техники за разтягане и загряване на засегнатите мускулни групи
  • Терапия с масаж
  • Инжекция в тригерна точка
  • Ултразвукова терапия

С този материал временно ще спра с дискусиите за болка и разглеждането на състоянието, както и ефективното лечение, защото смятам, че дадох доста полезна информация в написаните досега статии и смятам, че е редно да ви дам време да усвоите информацията. Но това не означава, че няма да спра да търся информация и да следя новостите в лечението и проучванията за първопричините, които, разбира се, вие ще имате възможност да научите в onlinemedicine.bg в реално време.

Автор: д-р Цанко Стефанов