гранично междуличностно разстройство, мозък, болка, гоблен на ума, въображение, психология, неврологични нишки

Мозъкът има собствен отпечатък на болката

Прочетена: 72 пъти

Изследвания разкриват, че всеки мозък има свой собствен „отпечатък на болката“

Две абсолютно еднакви съзнания не съществуват, точно както и пръстовите отпечатъци. Нови открития на екип от университета в Есекс разкриват за първи път, че мозъкът на всеки човек има уникален „отпечатък на болката“. Той варира значително при отделните индивиди.  

Този проект е бил проведен в сътрудничество с групата по неврология на болката към Мюнхенския университет „Лудвиг и Максимилиан“. Изследването разкрило, че бързо осцилиращите мозъчни вълни, свързани с кратка болка и докосване, са склонни да се различават значително при сканиране.

Отдавна се смята, че тези вълни, наричани гама трептения, представляват възприятия за болка в мозъка. Предишните изследвания, фокусирани върху тези вълни, използваха групови данни, като впоследствие пренебрегваха индивидуалните различия. Дори отхвърляха посочените колебания като „шум“ получен при сканирането.

болка, рефлекси, мозък, улавяне на движещи се обекти, връзки, невронални връзкиДоктор Елия Валентини от Департамента по психология отбелязала големи разлики във времето, честотата и местоположението по отношение на гама трептенията. Невероятно, но някои хора всъщност не показали никакви вълни.

„Не само, че за първи път можем да определим изключителната променливост в гама-отговора между отделните индивиди, но също така показваме, че индивидуалният модел на отговор е стабилен във времето“, казва д-р Валентини в университетско съобщение. „Този модел на групова променливост и индивидуална стабилност може да се приложи и към други мозъчни реакции. Неговото характеризиране може да ни позволи да идентифицираме индивидуални отпечатъци на болката в дейността на мозъка.“

Този проект успешно бил проведен и с участници от друга лаборатория, което предполага повторяем феномен. Като цяло екипът анализирал данни, обхващащи 70 участници. Експериментите били разделени на две проучвания, включващи лазер за генериране на болка.

Като цяло, изследователите открили, че гама вълните на хората са „забележително стабилни“, създавайки подобни индивидуални модели, когато се стимулират. Въпреки това, при някои участници било записвано чувство на болка и нямало гама отговор. Други от изследваните показвали много по-голям отговор.

Към момента авторите на изследването не могат да кажат какво води до тези вариации. Въпреки това изследователите се надяват, че тази тяхна работа ще послужи като стартова площадка за бъдещи изследвания. Нещо повече, те биха искали това изследване да промени и начина, по който гама трептенията се измерват в различни други сензорни области.

„Мисля, че трябва да се върнем към началото, тъй като миналите констатации за връзката между болката и гама трептенията не представят всички участници. За съжаление, това малцинство може да повлияе на резултатите от изследването и да доведе до подвеждащи заключения относно функционалното значение на тези отговори“. Това обощава д-р Валентини.

Изследването е публикувано в списание Journal of Neurophysiology.


Може да прочетете още за:

  1. Наташа Кулвиват – откритието й за самоубийствата
  2. Затлъстяване и увреждане на мозъка
  3. Депресия и противозачатъчни хапчета

onlinemedicine.bg

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук