литий

Литий – за по-добро психично здраве! #1

Прочетена: 576 пъти

Литий е рядко срещан, но много полезен за вашето ментално здраве!

Литий се предлага под формата на лекарство или хранителна добавка, като основното му приложение е стабилизиране на настроението, най-често при лица, страдащи от депресия, манийни епизоди, биполярно-афективно разстройство, при лица с агресивно или самонараняващо се поведение и други.

Нивата на химичния елемент в кръвта следва да бъдат в много тесен диапазон. Всяко отклонение от нормата оказва влияние върху психичното функциониране на човек. Твърде ниските нива на литий в организма засилват симптомите на биполярно разстройство и засилват депресивните симптоми и епизоди. Високи нива на литий могат да предизвикат странични ефекти.

Литий – важен при лечението на тези психични състояния

Защо литият е важна добавка за лечението на гореспоменатите състояния и как влияе на менталното здраве? Както вече описах, литият е стабилизатор на настроението. Литият способства за освобождаването на серотонин и допамин в мозъка.  По-високите нива на серотонин и допамин позволяват по-голям емоционален баланс.

На българския пазар за съжаление не се предлага литий в подходяща форма.

Има няколко разновидности на препарата – цитратна, карбонатна, аспартатна и оротатна форма. Литиевият оротат е съединение на литий с оротична киселина. Посочва се за най-безопасната форма за прием, преминава през кръвно-мозъчната бариера и се усвоява над 90% от общото количество.

литий, литиев йонЛитиевият аспартат е съединение на литий с аспарагинова киселина. Цитратната и карбонатната форма следва да се приемат по лекарско предписание и под наблюдение на лекуващия лекар, тъй като високите дози могат да доведат до интоксикация и други странични ефекти. Оротат и аспартат се предлагат в аптечната мрежа като хранителна добавка на свободна продажба.

Приемането на препарата може да подобри състоянието на страдащи от болестите на Паркинсон и Алцхаймер. Литиевият оротат подобрява когнитивното функциониране.

Литият има ползи за целия организъм. Подобрява костната система. Също така нормализира нивата на простагландин – малки сигнализатори във всяка клетка на тялото, които модулират различни метаболитни действия. Литият има и антиоксидантни свойства, така че има и роля в забавяне процесите на стареене като намалява увреждащите свободни радикали в хипоталамуса.

Литият е естествен минерал, който се съдържа в храни като семена, ядки и някои зеленчуци. Чушките и доматите, бобовите растения, елда, просо и някои билки съдържат значително количество от химичния елемент.


Прочетете още за:

  1. Аквафобия – защо хората изпитват страх от вода?
  2. 5 ползи от дълбоко дишане при стрес, техника 4-7-8
  3. 5 опасности на 3 вида хранителни разстройства
  4. Шизофрения – на дълбоко в клиничната картина – 2 основни вида симптоми
  5. Личностни разстройства – #1 от психолог Лучия Таскова

Автор: Лучия Таскова