митрална стеноза, сърдечносъдови заболявания, митрална инсуфициенция, митрална регургитация, високо кръвно налягане, Предсърдно мъждене, аритмии, сърдечно-съдова система, болести, лечение, превенция, здраве, здравни новини, здравен портал, кръвно налягане, пулсации, палпитации, ускорен пулс, прескачане на сърцето, ритъмно-проводни нарушения, лечение, кардиология, кардиолог, консултация с лекар

Нов вид лечение за високо кръвно налягане

Прочетена: 108 пъти

Откриха причина и лечение за често срещан вид високо кръвно налягане

Медици от Лондонския университет „Куин Мери“ и болница „Бартс“ са идентифицирали вариант на ген, който причинява често срещан тип хипертония (високо кръвно налягане). Същевременно са открили и начин за лекуване на заболяването. Това ни съобщава ново проучване, публикувано в списанието Nature Genetics.

Причината е миниатюрно доброкачествено образувание, което се среща при един на всеки двадесет души с хипертония. То произвежда хормона алдостерон, който контролира количеството сол в тялото. Новото откритие е генен вариант на някои от тези образувания, който води до огромно, но периодично свръхпроизводство на хормона.

Нестандартният вариант на гена, открит съвсем наскоро, причинява няколко проблема, които затрудняват лекарите да диагностицират някои пациенти с хипертония. Първо, той засяга протеина, наречен CADM1, и спира клетките в тялото да „общуват“ помежду си и да си казват, че е време да спрат да произвеждат алдостерон.

Променливото освобождаване на алдостерон през целия ден също е проблем за лекарите, тъй като в своя връх то aпричинява претоварване със сол и хипертония. Тази флуктуация обяснява защо пациентите с нестандартния генен вариант могат да получат неправилна диагноза. Освен ако не им се правят кръвни изследвания по различно време на деня.

Още за новия вид лечение за високо кръвно налягане

високо кръвно налягане, здраво сърце, сърдечна трансплантацияИзследователите също така открили, че тази форма на хипертония може да бъде излекувана чрез едностранна адреналектомия – премахване на една от двете надбъбречни жлези. След нейното отстраняване, изчезнала и предишната тежка хипертония, третирана с множество лекарства през годините. И то без да се налага лечение съпътствано от много последващи години на наблюдение.

По-малко от 1% от хората с високо кръвно налягане, причинено от алдостерон, успяват да бъдат идентифицирани. Главната причина за това е, че този вид хормон не се измерва рутинно като възможна причина. Изследователите препоръчват алдостеронът да се измерва чрез 24-часов тест за урина, а не чрез еднократни кръвни измервания. Този тип изследване ще открие повече хора, живеещи с хипертония, но останали без точната и правилна диагноза.


Може да прочетете още за:

  1. Ново устройство за носене в ухото предвижда припадъци
  2. Нов метод за сърдечна трансплантация
  3. Антихистамин, лекуващ множествена склероза
  4. Едно питие на ден държи кардиолога далеч от мен
  5. Рефлекси – как нашите мозъци възприемат движещи се обекти?

onlinemedicine.bg

Моля, последвайте ни във фейсбук оттук.