кръвотечение-шок-хиповолемичен-шок

Кръвотечение и хиповолемичен шок – #1 ръководство от парамедик

Прочетена: 294 пъти

кръвотечение-шок-хиповолемичен-шок

Акценти в статията

Кръвотечение и хиповолемичен шок

И аз, като всеки човек, си имам любими теми от ръководството по спешна медицинска помощ и последващата практика от професията. Кръвотечение и хиповолемичен шок е една от любимите ми теми, защото изисква бърза реакция и изключителен професионализъм. Пристрастна съм там, където се говори за вътрешни болести и големи кръвоносни съдове, които наричаме артерии

Знаете ли какво е шок? 

Шок е едно от най-опасните състояния в спешната медицина и ако не бъде овладяно навреме, настъпва много бърза смърт. Шокът е състояние на остра циркулационна недостатъчност, водеща до хипоперфузия на тъкани, както и до органна недостатъчност.

Хиповолемичният шок е състояние, в което има остра и скоротечна  загуба на обем течности и кръв от човешкото тяло. Без обем и кръв органите няма как да функционират и всички системи в организма страдат. Последствията са за всички органи и най-вече за мозъка

Ако състоянието бъде овладяно, не се знае какъв ще бъде последващият неврологичен статус на пациента. Да се изразя по-разбираемо – не може да се даде оценка, след като пострадалият се събуди дали ще може да изпълнява набор от основни функции – говор, движения, памет и др., защото времето при този вид шок е от голямо значение. Поради тази причина трябва да се действа много бързо в полза на пациента.

Как настъпва хиповолемичният шок? 

Както споменах вече, това състояние настъпва от загуба на обем течности и кръв от организма. Най-честата причина е силно кръвотечение, но настъпва в по-редки случаи в следствие на силна дехидратацияповръщане, диария, бъбречни заболявания, остър панкреатит и др. проблеми засягащи обема на кръв и течности. Разпознават се няколко етапа на хиповолемичен шок:

  • Загуба до 800 мл. кръв и обем. Тук няма нарушение на жизнените показатели. Наблюдаваме нормални пулс, сърдечна честота и артериално кръвно налягане.
  • Загуба до 1500мл. кръв. Наблюдава се промяна на жизнените показатели. Пулсът се повишава, но артериалното кръвно налягане остава нормално.
  • Загуба на обем до 2000 мл. кръв. Артериалното кръвно налягане спада, пулсовата честота се повишава над 120 удара за минута и крайниците са ледено студени.
  • Загуба на обем над 2000 мл. кръв. Артериалното налягане е много ниско, пулсовата честота в покой е над 160 удара в минута. Организмът вече е в компесаторен режим на работа и работи само малкият кръг на кръвообращение. За него може да прочетете ТУК.

Поради каква причина обаче настъпва тази загуба? 

Не са много. Две са основните – травма или заболяване. Под травма разбирайте всяко действие, което би довело до нарушаване на целостта на кожа или тъкан. Порязване, падане и изгаряне, най-общо казано. Заболяванията, които могат да предизвикат силно кръвотечение, са изключително много – на кръвта, туморни образувания, които предразполагат увреда на съдовете, високото кръвно, което увеличава налягането в съдовете и води до разкъсване на съда (наричаме го руптура) и др. 

Кръвотечението бива два вида – външно и вътрешно – и в зависимост от това какво кърви се делят на артериални, венозни и капилярни. Ще започна с най-лекото кръвотечение, а именно:

  • Капилярно кръвотечение – най-масовото капилярно кървене е това от носа. Кърви ярко червена алена кръв. Няма как да я объркате. Когато това се случи наведете глава напред, положете си кърпичка под носа и стискайте двете ноздри с пръсти. Изчакайте кървенето да спре. Няма нужда да давате главата назад. 

Всъщност не знам от къде се е зародила тази идея, но едва ли искате кръвта от носа да се стича към гърлото и да попада в стомаха или по-зле – да я вдишвате и да отива към белите ви дробове. Капилярното кръвотечение не се свързва със сериозна загуба на кръв независимо по коя част от тялото е. Кърви бавно и малко, обикновено по цялата рана или на малки капчици, като сълзи. 

Спирането на кръвта се случва изключително лесно в домашни условия. Раната се обработва със спирт по краищата, но не върху раната! Поставя се превръзка, но не стегната. Препоръчвам ви да поставяте върху рани само стерилни марли и никакъв памук! Този памук се забива в раните и се почиства от раната изключително трудно и носи болка на пациента. 

Кога кръвотечението става опасно?

Когато човекът има заболяване на кръвта, например хематологично заболяване и кръвта изтича в голямо количество без да спира. Тече от носа, като все едно сте пуснали чешмата на бърза струя, а ако е по тялото, състоянието става спешно при обхваната голяма част от площта на кожата, да кажем целият ви гръб и корем, по някаква причина, са наранени. 

Пример мога да дам с летовник, който при плуване в морето беше надран по цялото тяло на скали и имаше забити малки парчета миди по гърба и корема. Кръвотечението беше силно и беше повече от нормалното, заради голямата площ на нараняването на кожата. Това е състояние, в което трябва да потърсите незабавно лекарска помощ. 

  • Венозно кръвотечение – кръвта при този вид кръвотечение е синкава, може да я видите и като тъмно червена. Стича се бързо и равномерно. Пример мога да ви дам от филмовото кино – ако сте  гледали опит за самоубийство (типично актьорска игра) как героят смело реже вената на ръката си с бръснарско ножче, а кръвта се стича на струйка. Пострадалият по филмите умира по-бързо от нормалното. Това е венозното кръвотечение. 

Ако кръвта не бъде спряна може да доведе до хиповолемичен шок и смърт. След като сте установили, че е венозно кръвотечение, натискайте под раната, а ако не се сетите за това, то натискайте самата рана силно. 

Ако нямате стерилни консумативи, свалете тениската или шала си (пак както по филмите) и притискайте мястото. Потърсете лекар – често при неволни порязвания и венозно кръвотечение, особено на крайници, може да има и засегнато сухожилие и пострадалият да не може да движи пръст на ръката или крака. И тук важи максимата, че състоянието става опасно, ако кръвотечението не спира (в следствие на придружаващи заболявания) и може да доведе до хиповолемичен шок

  • Артериално кръвотечение – него няма как да го объркате. Ярко червена кръв излизаща на тласъци, като пулсациите, идващи сякаш от сърцето. Около вас за отрицателно време всичко става в кръв и имате чувството, че сте герой от филм на ужасите. 

Паниката от това е голяма както за пострадалия, така и за оказващия първа помощ. Тук времето не ви е приятел и ще е най-големият ви враг. В паниката много хора започват да натискат върху раната. По този начин ще забавите кръвта, но няма да я спрете. Трябва да пристегнете над раната, където е артерията в зависимост локацията на травмата. Ако е на крака и нямате нищо в ръцете, използвайте коляното. Натискате с коляно над раната. 

Кръвотечение, хиповолемичен шокКръвотечението веднага спира, ако натискате на точното място. Ако продължава, сменете мястото на натиска. Опитайте с ръка чрез силно притискане над раната да разберете от къде минава артерията. Когато я локализирате и кървенето спре, намерете дреха или парцал около вас и направете импровизиран турникет, ако не разполагате с такъв в себе си. Важно е около турникета да поставите някаква материя, за да не травмирате и кожата. Този вид кръвотечение е опасно, защото за секунди се получава голяма загуба на кръв и обем и най-често предизвиква хиповолемичен шок

Пример от живота мога да дам с трудови злополуки, при които в следствие на тежки инциденти и работа с режещи машини се случва неволно частично или пълно ампутиране на крайник и има наличие на трите вида кръвотечение. Тук турникетът играе важна роля. 

Кръвотечение, хиповолемичен шок, турникет

Съветвам всеки един собственик или управител на фабрика или завод да добави и турникет към аптечката за първа помощ. 

Рядко се случват подобни инциденти, но турникетът гарантира някакво спокойствие. В случай на ампутация, за крайника се прилагат също спасителни мероприятия. В торбичка с лед, чист стерилен чаршаф или чиста кутия, в която има лед. Целта е крайникът да остане охладен, защото в някои случаи той може да бъде наново зашит и човек да запази нормалния си живот до някаква степен. 

Вътрешно кръвотечение – що е то?

Вътрешното кръвотечение се случва, когато вие не виждате кръвта, но пострадалият кърви някъде вътре в тялото. Най-честата причина са травми – някакъв силен удар, който разкъсва съд или орган. Катастрофите, паданията или класическите свади с боеве са чудесен пример за руптура на слезка, черен дроб и други вътрешни наранявания на органи. Също и заболявания като хипертония

Кръвотечение при високо кръвно налягане

Кръвотечение, хиповолемичен шокВисокото артериално налягане също е често срещан казус, защото повишава налягането в съдовете и когато съдът руптурира, в зависимост кой съд и къде се намира в нашето тяло, води до вътрешно кървене. 

От неовладяно високо кръвно се получава хеморагичен инсулт. Може да четете за инсулта повече – тук! Заболявания на стомаха като язва също водят до вътрешно кръвотечение. В медицината този тип кървене се нарича мелена. Съпроводено е с черни лъскави изпражнения, сигурен знак за кървяща язва. Съществуват много заболявания на органи, които водят до вътрешно кървене. Симптомите са ясно изразени и няма как да ги объркате:

  • Ниско артериално налягане.
  • Учестено дишане (познат израз в разговорния речник е: “Диша като риба на сухо”). 
  • Загуба на съзнание.

Ако забележите тези три основни симптома, огледайте пострадалия за синини в областта на корема. Сини петна или синкаво оцветяване. Други симптоми, които се свързват с вътрешно кръвотечение, са:

Като към диарията и повръщането може да има наличие на ярка или тъмна кръв. Във всички случаи, вътрешното кръвотечение в гръдната, коремната и тазовата кухина са спешни състояния. Понякога болката показва къде е кръвоизливът, понякога липсва болков синдром и се разпознава трудно. 

Първа помощ при кръвотечение

Кръвотечение, хиповолемичен шокПървата помощ тук основно е позвъняването на спешен телефон и даване на подробна информация за пострадалия. Следете пулса, дишането и при липса на тези показатели направете КПР. Повече за КПР – ТУК

Вие няма какво да направите повече по първата помощ при остро кръвотечение, защото работата зависи основно от това медиците да транспортират пострадалия, като поддържат жизнените му показатели в норма, както и на хирурзите, които ще го оперират. Аз все пак ще ви дам съвет как да спечелите време за пострадалия – внесете студ

Ако е зима, отворете прозорците широко, нека да стане много студено. Ако е лято, настройте климатика на най-ниски градуси. Студът ще накара съдовете да свият съдовете – наричаме го с медицинския термин вазоконстрикция. Кръвотечението няма да спре, но ще е по-малко. Това ще спечели някакво време. Тук и секундата е важна. В случай че сте започнали сърдечен масаж, не спирайте докато не дойде медицинско лице. 

Важно и с повишено внимание към бъдещите майки, тези, които планират бременност или са вече бременни – всяко леко кръвотечение от влагалището изисква професионална консултация с вашия АГ. Всяко силно кръвотечение по време на бременност от влагалището изисква спешна медицинска намеса. 

Не рискувайте да тръгвате към болницата с личния си автомобил. Линейката не е само транспортно средство. Екипите са обучени в такива ситуации и ще направят всичко възможно за вас и вашето неродено бебе, а ако се налага и състоянието е спешно, ще получите помощ при необичайно раждане в линейка с колега парамедик, фелдшер, лекарски асистент или лекар. 

Автор: Гергана Койчева

Още от същата категория:

дисавтономия, александър манчев, заболяване, автономно заболяване, паник атаки, тревожен синдром, стрес, диагноза

Дисавтономия – що е то? #1 по рядкост диагноза в България

Дисавтономия – модерно заболяване или измислица? В днешния свят хората са информирани. Повече отколкото когато и да било преди. На повърхността изплуваха проблеми, за които никой досега не е смеел да говори. В здравно отношение пък опознаваме съвсем нови за

Прочетете »