скенер на глава

Критерии за извършване на скенер на глава при травма при #1 възрастни и #2 деца

Прочетена: 778 пъти

Критерии за извършване на компютърна томография – скенер, на главата

Този материал е продължение на темата за травма на главата и целта тук е да се определят ясно и точно критериите, според които трябва да се пристъпи към провеждане на скенер на глава. Разбира се, клиничната преценка винаги е на първо място. Както обичаше да казва един мой стар преподавател – гайдлайните (от guide – водя) са, за да ви насочват, а не за да ви дават единен алгоритъм на поведение.

Скенер на глава при възрастни пациенти с травма на главата

скенер на главаЗа възрастни, които са претърпели травма на главата и имат някой от следните рискови фактори, извършете компютърна томография или скенер на главата в рамките на 1 час след идентифициране на един или няколко от рисковите фактор:

  1. GCS под 13 при първоначален преглед в спешното отделение.
  2. GCS по-малко от 15 на 2-рия час след настъпилата травма и веднага след постъпване в спешно отделение.
  3. Предполагаема фрактура на черепа и черепните кости.
  4. Всеки признак за фрактура на базата на черепа – хемотимпанум, травматични очила, отделяне на цереброспинална течност от уши и нос, както и белег на Батъл – оток и посиняване в областта на мастоидния израстък (зад ухото).
  5. Посттравматичен припадък с гърчова симптоматика.
  6. Фокален неврологичен дефицит.
  7. Повече от 1 епизод на повръщане.

Съвременните схващания и критерии са, че писмено разчитане на скенер на глава след травма трябва да има в наличност в медицинските документи на пациента в рамките на 1 час след извършването на диагностичната процедура. Съвременните специалисти по спешна медицина,

скенер на глава, кръвоизлив

анестезиология и интезивно лечение, неврохирургия и неврология са достатъчно подготвени в случай на забавяне да могат сами да “разчетат” изследването и да подходят към изграждане на диагностично-терапевтичен модел на поведение за всеки пациент.

За възрастни с някой от следните рискови фактори, които са преживели известна загуба на съзнание или имат налична амнезия след травма на главата, извършете скенер на глава в рамките на 8 часа след нараняването:

  1. Възраст 65 или повече години.
  2. Анамнеза за патологично кървене или нарушения на кръвосъсирването.
  3. Опасен механизъм на травма – удар от моторно превозно средство, бидейки пешеходец или велосипедист, катапултиран пътник от моторно превозно средство или падане от височина над 1 метър или нивото на 5 стъпала.
  4. Повече от 30 минути ретроградна амнезия за събития непосредствено преди травмата на главата.

Скенер на глава при деца и юноши с травма на главата

За деца, които са претърпели травма на главата и имат някой от следните рискови фактори, направете скенер на главата в рамките на 1 час след идентифициране на рисковия фактор:

  1. Съмнение за умишлено нараняване – част от съдебномедицинската практика, при травми вследствие на малтретиране на деца и други.
  2. Посттравматичен припадък с гърчова симптоматика, но без анамнеза за епилепсия.
  3. При първоначалния преглед в спешното отделение – GCS под 14 или за деца под 1 година GCS под 15.
  4. GCS<15 в рамките на 2 часа след травмата.
  5. Предполагаема фрактура на черепа и черепните кости или твърда/напрегната фонтанела.
  6. Всеки признак на базална фрактура на черепа.
  7. Фокален неврологичен дефицит.
  8. За деца под 1 година – наличие на посиняване, оток или разкъсно-контузна рана по-голяма от 5 см в областта на главата.

скенер на глава, малък кръвоизливДостъпно разчитане от специалист по образна диагностика трябва да бъде налично в досието на пациента в рамките на 1 час. В случай на забавяне – разчитането се извършва от лекуващия спешен лекар, дежурния анестезиол-реаниматор, неврохирург, невролог или педиатър.

За деца, които са претърпели нараняване на главата и имат повече от един от следните рискови фактори, направете компютърна томография на главата в рамките на 1 час след идентифицирането на рисковите фактори:

  1. Загуба на съзнание, продължаваща повече от 5 минути (винаги и само по данни свидетел).
  2. Необичайна сънливост и летаргия.
  3. Три или повече отделни епизода на повръщане.
  4. Опасен механизъм на травма – като транспортно произшествие при висока скорост като пешеходец, велосипедист или пътник в превозно средство, падане от височина над 3 метра, нараняване при висока скорост и удар от тъп предмет, и други.
  5. Амнезия – антеградна или ретроградна, продължаваща повече от 5 минути. Проверка за амнезията при невербални деца е невъзможна, както и при деца под 5-годишна възраст.

Децата, които са претърпели нараняване на главата и имат само 1 от рисковите фактори в горния списък с препоръки, трябва да бъдат наблюдавани минимум 4 часа след нараняването на главата. Ако по време на наблюдението някой от рисковите фактори по-долу бъде идентифициран, направете скенер на главата в рамките на 1 час:

  1. GCS под 15.
  2. Допълнителни епизоди на повръщане.
  3. Продължителна летаргия, сънливост или главозамайване със световъртеж.

Пациенти на антикоагулантно лечение

За пациенти, в случая без значение от възрастовата група, които са претърпели травма на главата но не демонстрират други индикации за извършване на скенер на главата, но които приемат лекарствени средства от групата на антикоагулантите – извършете компютърна томография на главата в рамките на 8 часа след травмата, тъй като рискът за по-сериозна черепно-мозъчна травма с кръвоизлив се увеличава неколкократно.

Консултацията с неврохирург след тежки травми на главата е силно препоръчителна. Нашето предложение може да откриете тук – д-р Едвин Васви, дългогодишен колега и приятел, и отличен професионалист.

Автор: д-р Цанко Стефанов