косопад, алопеция, изтъняла коса

Косопад – ефективното лечение

Прочетена: 375 пъти

Косопад – причини и лечение

Алопеция е медицинският термин за загубата на коса или косопад. Тя може да засегне само скалпа или цялото тяло, както и да бъде временна или постоянна. Косопадът често е резултат от наследствени характеристики, хормонални нарушения или физиологични промени, различни болестни състояния или пък нормална част от стареенето, по-често срещаща се при мъжете. Но никой не е застрахован.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Казвайки за някого, че е плешив, обикновено имаме предвид, че при човека има прекомерна загуба на коса от скалпа. Причината е наследствена в повечето случаи, като някои хора оставят косопада да си следва естествения ход, тоест не го лекуват. Други предпочитат да го прикрият с изкуствени перуки, тупета и прически, перманентен грим или татуировки. А трети се спират на едно от възможните лечения, за да предотвратят по-нататъшен косопад или да възстановят растежа на косата си.

Симптоми и белези при косопад

Първите признаци и симптоми на алопеция обикновено са следните:

  • Постепенно оредяване на космения брой на върха на главата – среща се най-често при хората в напреднала възраст. При мъжкия пол в повечето случаи косата започва да се отдръпва по челната линия с ход назад. Жените пък забелязват разширяване на плешиво петно в средната част на темето си. Напоследък фронталната фиброзираща алопеция става особено често срещан модел на косопад при по-възрастните жени. При него отдръпването е на линията на косата отпред.
  • Кръгли плешиви петна – някои пациенти съобщават за загуба на коса в кръгли или неравномерни петна по скалпа, веждите или брадата. При тях в допълнение кожата започва да сърби и да става болезнена, преди същинският косопад да се прояви.
  • Внезапно оредяване на косата – физически или емоционален шок може да доведе до загубата на шепи коса при разресване или миене на главата или дори след леко дърпане на кичур. Този тип загуба на коса обикновено причинява цялостно изтъняване на косата. Добрата новина е, че е временно.
  • Косопад по цялото тяло – съществуват патологични състояния и медицински лечения (химиотерапия например), които водят до алопеция по цялото тяло. За щастие, и тук има обратно развитие и изгубената коса пораства отново.
  • Петна от лющене, които се разпространяват по скалпа – това е признак на гъбичното заболяване трихофития. При него, освен всичко друго, косопадът е придружен от чупеща се коса, зачервяване, подуване и понякога изтичане на течност от скалпа.

hair loss 4Физиологично, човек губи от 50 до 100 косъма всеки ден. Това трудно се забелязва, защото едновременно с това расте и нова коса. Проблемът възниква тогава, когато новата коса не замества опадалата. Няколко фактора са свързани с развитието на косопад:

  • Наследственост – плешивостта по мъжки модел (наречена андрогенна алопеция) обикновено се появява постепенно и по предсказуеми модели – намаляваща линия на косата отпред назад и плешиви петна тук и там, докато женският тип плешивост се проявява с изтъняла коса по темето на жените.
  • Хормонални промени – редица състояния причиняват постоянна или временна загуба на коса. Тук включваме бременност, раждане, менопауза и проблеми с щитовидната жлеза. Медицински състояния са например алопеция ареата, която донякъде се счита за автоимунно заболяване и причинява неравномерен косопад, инфекции на скалпа като споменатата вече трихофития, както и психични разстройства, отнасящи се до вманиачено скубането на косата (трихотиломания).
  • При прием на определени лекарства и добавки – като страничен ефект от някои от тях (такива срещу рак, артрит, депресия, сърдечни проблеми, хипертония, подагра и др.).
  • Лъчетерапия в областта на главата – след такава, за съжаление косата може да не порасне отново както преди.
  • Силен стрес – месеци след физически или емоционален шок човек може да забележи косопад на различни части от тялото си, който косопад е временен.
  • Прически и процедури – прически, които стягат твърде силно косата, както и употребата на перманентните коси също могат да причинят падане на естествената коса. Понякога това е необратим процес.

Превенцията включва елементарни съвети, които да се следват. Но дори те не могат да предотвратят генетично заложената алопеция при мъжете, а и при някои жени. Предотвратимите видове косопад обаче могат да бъдат избегнати в определени случаи:

  • Бъдете внимателни с косата си – препоръчва се употребата на гребен с широки зъбци, за да не се изскубват косми, избягването на агресивно третиране на косата (с горещи ролки или маши), ограничаване на механичното напрежение върху косата от тесни шноли или фиби.
  • Косата трябва да бъде защитена от слънчева светлина и други източници на ултравиолетова светлина, също както и кожата.
  • Отказване от тютюнопушенето – има проучвания, показващи пряка връзка между тютюнопушенето и оплешивяването при мъжете след определена възраст.
  • Ако са ви назначили химиотерапия, обсъдете с лекуващия лекар употребата на охлаждаща шапка. Тя намаля риска от загуба на коса по време на агресивната терапия.partial alopecia

Добрата новина е, че са налични ефективни лечения поне за някои от видовете косопад. Алопецията може да бъде претърпи обратен ход или поне да бъде забавена. При алопеция ареата например, косата си расте отново без лечение в рамките на една година. В другите случаи могат да бъдат приложени определени медикаменти и терапии. Ако проблемът касае загуба на коса от подлежащо заболяване, ще е необходимо лечение за това заболяване.

Налични са лекарства за лечение на наследствената плешивост. Най-често срещаните опции включват:

  • Миноксидил – продава се без рецепта под формата на течност, пяна и шампоан. За максимален ефект, най-добре е да се прилага върху кожата на скалпа веднъж дневно за жени и два пъти дневно за мъже. Нужни са поне шест месеца последователно третиране на засегнатите зони, за да се стимулира растежът на косата и да се предотврати загубата й отново след време. Обикновено до няколко месеца ще сте разбрали дали лечението работи. Препаратът идва и със своите нежелани реакции – дразнене на скалпа и нежелано окосмяване по съседната кожа на лицето и ръцете.
  • Финастерид – предписва се на мъже и е с рецепта. Приема се ежедневно под формата на таблетка. Приемащите го докладват забавяне на косопада, а някои дори твърдят, че им е пораснала нова коса. Отново са нужни няколко месеца, за да се провери ефективността му, и трябва да бъде приеман дългосрочно. Финастерид не е показан при мъже над 60 години. Нежеланите му реакции са намалено сексуално желание, сексуална дисфункция и повишен риск от рак на простатата. 
  • Други перорални опции включват спиронолактон и перорален дутастерид.

Трансплантацията на коса е последният възможен вариант за някои хора. Този тип манипулация помага да се извлече максимумът от косата, която е останала. Лекар дерматолог или пластичен хирург вземат запазена коса от определена част от скалпа и я трансплантират на оплешивялото място.

Понякога се взема по-голяма ивица кожа, съдържаща множество групи косми за по-голям шанс от терапията. Тази процедура не изисква хоспитализация, но въпреки това е болезнена, затова се предлага седация и локална анестезия. Има и потенциално опасни рискове като кървене, синини, подуване и инфекция. Понякога даже се налага да се проведе повече от една операция, за да се постигне желаният ефект, но наследственият косопад в крайна сметка ще прогресира въпреки операцията и вмешателствата.


  1. Хранителни добавки – коментар по темата
  2. Най-добри приложения за ендокринология за 2023
  3. Изпукване на врата – релаксиращо, но с ползи и вреди
  4. Протеин предпазва от затлъстяване при жени
  5. Бебета с екзема – риск от алергии, астма и сенна хрема 

onlinemedicine.bg