кандидоза, гъбична инфекция

Кандидоза – 3 основни вида гъбична инфекция

Прочетена: 59 пъти

Що е то кандидоза?

Кандидоза е болест на лигавиците, кожата, ноктите и вътрешните органи, причинени от дрождеви видове на рода Candida. Този род е съставен от над 80 вида, но най-често микробиолозите срещат в практиката си C. albicans, C. tropicalis, C. crusei. Те са сапрофити по кожата, лигавиците, стомашно-чревния тракт и гениталии, което значи, че си живеят необезпокоявано там и се прехранват с отпадъчна органична материя от човека. Те, обаче, могат да придобият патогенни свойства под влияние на редица външни и вътрешни фактори. Това може да е стрес, някакво тежко боледуване, предхождаща вирусна или бактериална инфекция и др. Познати са няколко форми на инфекция с кандидоза::

  1. Кожна кандидоза. Тя допълнително се разделя на:
    Intertrigo candidotica – при нея са засегнати малки и големи гънки в различни части на тялото. Тя протича с дискомфорт, сърбеж, парене и болка. Обективно дерматологът констатира зачеревена, лъскава и подмокряща се кожа, добре отграничена от околните незасегнати полета, епидермисът е белезникав и надигнат;
    Erythema mycoticum – характерна е за кърмачета. Обхваща окологениталните и околоаналните области. Започва с везикулопустулозен
    обрив, разположен върху зачервена и подута кожа. Бързо се разпространява във вид на плаки, които обхващат бедрата, пубиса и корема. Кожата е кафеникава, зачервена, лъскава, заобиколена от вал от белезникав епидермис. Диференциална диагноза се прави със себореен дерматит и ендогенна екзема.
  2. Лигавична кандидоза. Тя, от своя страна, бива:
    Angulus inferctiosus oris candidotica – сложно латинско име за засегнати устни ъгли. Тя се среща при деца и стари хора. Областите са ерозирали, често с една или няколко фисури и са особено болезнени.
    –  Cheilitis candidotica – тя уврежда полулигавицата на устните, т.е. зоната, която е преходна между кожа и лигавица. Тя е еритемна и едемна, покрита със сивкави, здраво закрепени люспи, които кървят при опит за премахване и са придружени от парене и болка.
    Stomatitis candidoticaмонилиаза – острият стоматит протича в две фази. През първата лигавицата на устната кухина е лъскава и малиненочервена и едемна, а езикът лесно се лющи. През втората върху лигавицата се образуват белезникави кремообразни налепи, приружени от сухота и парене. Стоматитът може да хронифицира и тогава се нарича хроничен кандидозен. Той протича на пристъпи и засяга предимно езика. Диференциална диагноза се прави с левкоплакия.
  3. Кандидоза на гениталиите – протича като баланити и вулвити. Характеризират се с еритемно-едемни лигавици с ексудация и белезникав
    налеп. Диагнозата се поставя чрез директна микроскопия, културелно изследване върху хранителна среда, както и имунологични методи.
    Лечението се провежда предимно под локално форма – бани, компреси, изплакване и гаргари с натриев бикарбонат. Много подходящи са
    противогъбичковите азоли, както и нистатин на таблетни форми за смучене и вагинални глобули. Общото лечение е с кетоконазол или амфотерицин В, но то се прилага след неуспех на локалното лечение, при дисеминирани случаи и когато има имуносупресия от страна на пациента.

Александър Манчев

Автор:   Александър Манчев

Ние от Online Medicine сме тук, за да ви помогнем. Ако имате нужда от  консултация   с   лекар  , моля, свържете се с нас чрез секцията за   консултация.