кето хляб

Рецепта за кето-хляб – 5 причини да консумирате нисковъглехидратна храна

Прочетена: 335 пъти

кето хляб

Акценти в статията

Кето-хляб и причините да се потопите в света на нисковъглехидратната кулинария

Доказано е, че храненето с ниско съдържание на въглехидрати е ефективен начин за отслабване и подобряване на цялостното здравословно състояние. Намалявайки количеството въглехидрати в диетата си, можете да редуцирате драстично нивата на произведен инсулин в организма ви и да дадете старт на тялото си да използва мазнините като основен източник на енергия, което ще подобри драстично метаболитното здраве на организма ви и ще ви помогне да редуцирате телесното си тегло по здравословен път. 

Един от начините е да включите повече храни с ниско съдържание на въглехидрати в хранителното си меню. Именно заради това ви предлагам да започнете да правите свой собствен кето хляб от пълнозърнесто брашно. 

По-надолу в статията ще откриете и важен БОНУС – рецепта, която да бъде подходяща и за нашите веган читатели, които избягват включвате на животински храни в менюто си. Този вкусен и питателен кето-хляб ще ви даде възможност да се насладите на храненето, като същевременно се придържате към диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Използвайки пълнозърнесто брашно, бадемово брашно, брашно от ленено семе и семена от чиа, тази рецепта за домашен кето-хляб ви дава пълен набор от здравословни мазнини, фибри и белтъчини, които със сигурност ще ви помогнат да се чувствате сити и удовлетворени за по-дълъг период от време. 

Веган-рецептата, от друга страна, дава страхотна възможност да спазвате растителна храна в менюто си, което е полезно, както за вегани, така и за хора, които постят по христианския религиозен календар – било то постите преди Великден или в периода на пости преди Коледа, както и в обявените постни дни през годината.

И коя е черешката на тортата тук?

Тази рецепта за кето-хляб е невероятно лесна за приготвяне, така че можете да се насладите на здравословна и вкусна храна, без да прекарвате часове в кухнята и около печките. 

Така че… моят съвет към вас, скъпи читатели е – опитайте да приготвите рецептата и започнете да включвате редовно храни с по-ниско съдържание на въглехидрати в хранителното си меню, за да оптимизирате здравето си цялостното по бърз и ефективен начин!

5 причини да включите нисковъглехидратни храни в менюто си

  • Помагат при редукцията на телесно – доказано е, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати са ефективни при битката с излишните килограми телесно тегло, особено в краткосрочен план.
  • Отличен контрол на кръвната захар – намалявайки приема на въглехидрати, ще получите възможност за ефективно автоматично регулиране нивата на кръвна захар, което може да бъде от полза за тези пациенти, страдащи от диабет или инсулинова резистентност.
  • Повече енергия в ежедневието ви – някои хора съобщават, че се чувстват много по-енергични по време на диета с ниско съдържание на въглехидрати, вероятно поради стабилизиране в нивата на кръвната захар и намаляване на цялостната умора след хранене. 
  • Контрол над възпалителния отговор в организма – някои храни с ниско съдържание на въглехидрати, като тези с високо съдържание на здравословни мазнини и антиоксиданти, могат да имат противовъзпалителни ефекти в тялото.
  • Намален риск от развитие на някои определени заболявания – някои проучвания показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания, някои видове рак и други хронични болести и здравословни състояния.

Рецепта за кето-хляб – с включени яйца

Основни съставки:

  1. 1 чаша пълнозърнесто брашно
  2. 1 чаша бадемово брашно
  3. 1/2 чаша брашно от ленено семе
  4. 1/4 чаша семена от чиа
  5. 1 чаена лъжичка бакпулвер
  6. 1/2 чаена лъжичка сол
  7. 4 яйца
  8. 1/4 чаша зехтин
  9. 1/2 чаша вода

 

Инструкции за приготвяне:

Загрейте фурната до 180°C. Намажете с малко зехтин дъното на тава (поне 25-сантиметрова в диаметър или диагонал) и я оставете настрана.

Пригответе си три отделни купи.

кето-хлябВ една от купите смесете и разбийте заедно пълнозърнестото брашно, бадемовото брашно, брашното от ленено семе, семената от чиа, бакпулвер и дозата сол.

Във втората купа разбийте заедно яйцата, зехтина и водата.

Изсипете съдържанието на двете купи в третата купа – яйца, зехтин и вода със съдържанието от видовете брашно и разбъркайте добре, докато всичко стане хомогенна смес.

Изсипете полученото кето-тесто в предварително подготвената форма за хляб и загладете леко горната част на сместа, за да придобие добре познатата форма на хляб.

Печете 40-45 минути или докато вашият кето-хляб стане златисто кафяв отгоре. Поставете клечка за зъби в центъра на хляба и след около 40 минути (или когато хлябът придобие златист цвят) я извадете и погледнете. Ако няма следи от тесто, хлябът ви е изпечен отлично отвътре, ако има следи от тесто – трябва да го задържите още няколко минути. 

Оставете вашия кето-хляб да се охлади в тавата за 10 минути, след това го извадете и завийте в кърпа за допълнително охлаждане и запазване на вкусовите качества. 

И сега обещаният БОНУС!

Рецепта за кето-хляб подходяща за вегани!

Основни съставки:

  1. 1 чаша пълнозърнесто брашно
  2. 1/2 чаша бадемово брашно
  3. 1/2 чаша брашно от ленено семе
  4. 1/4 чаша семена от чиа
  5. 1 чаена лъжичка бакпулвер
  6. 1/2 чаена лъжичка сол
  7. 1/4 чаша кокосово масло – разтопено
  8. 1/2 чаша неподсладено бадемово мляко
  9. 2 супени лъжици ябълков оцет

 

Инструкции за приготвяне:

Загрейте фурната до 180°C и по вече описания метод, вземете тава около 25 сантиметра в диаметър или диагонал и намажете дъното с малко зехтин, за да се предпазите от последващо залепване на новоизпечения ви веган кето-хляб и разрушаване на структурата му. 

кето-хляб, кето питкиПригответе си три купи. В първата смесете заедно пълнозърнестото брашно, бадемовото брашно, брашното от ленено семе, семената от чиа, бакпулвера и солта.

Във втората купа разбийте заедно разтопеното кокосово масло, бадемовото мляко и ябълковия оцет.

В третата купа изсипете съдържанието на първите две купи и разбъркайте достатъчно добре, така че да се получи хомогенна смес. 

Изсипете тестото в подготвената форма за вашия кето-хляб и загладете горната част, за да се получи хубава и гладка форма на хляб. 

Печете в рамките на 40-45 минути или докато хлябът стане златисто кафяв отгоре. Приложете номера с клечката за зъби описан по-горе, за да се уверите, че вашият кето-хляб е добре изпечен и отвътре. 

Оставете новоизпечения си кето-хляб да се охлади в тавата за 10 минути, преди да го прехвърлите в чиста кърпа, за да се охлади напълно и овкуси допълнително.

Тези две рецепти ще ви дадат прекрасна възможност да се потопите в света на кулинарията с вкусни рецепти, точни идеи за изпълнението им и най-важното – ще оптимизират здравето ви по прекрасен начин, както и ще ви помогнат да поемете по пътя на редукцията на телесно тегло, оптимизиране на тялото ви, както и да поддържате вече оформената фигура, в случай, че сте в състояние след прилагане на диета, с която сте успели да изгубите някой и друг килограм от телесната си маса.

А ако имате желание да получите свой собствен хранителен режим, моля заповядайте на този линк, попълнете формата за контакти с нас и ще обсъдим наличните възможности.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка област, висок процент на преживяемост при повечето инфекции, които

Прочетете »