остър менингит, памет, алкохолно питие, питие, алкохол, стрес, мозък

Как се образува паметта?

Прочетена: 253 пъти

Нов начин на изобразяване на мозъка показва как се формира паметта

Нова система за изображения може да улови активността на 10 000 до 20 000 неврони едновременно. Наистина забележително постижение в сравнение с няколкостотинте, които технологията използвана до момента е можела да заснеме. Това ще позволи на изследователите да проследят еволюцията на формирането на паметта, и ще хвърли светлина върху нарушенията на паметта като болестта на Алцхаймер.

Всеки ден мозъкът създава нови спомени и е способен да възстанови стари такива. Но настоящата технология за изображения на мозъка ограничава колко информация може да бъде събрана за тази дейност.

Изследователи от Мичиганския университет са създали най-съвременна система за изображения, която ще улавя мозъчната активност с ниво на детайлност, което никога досега не е било възможно. 

„Искаме да знаем как се създават спомени и защо те постепенно се заличават при хора с нарушения на паметта като болестта на Алцхаймер.“ Думите са на Марк Раймърс, доцент в Колежа по естествени науки и Института за количествени здравни науки и инженеринг.

„Бихме искали да проучим и проследим еволюцията на паметта с течение на времето и дори да наблюдаваме как нещата се смесват в ежедневната памет.“

памет, фокални гърчове, епилепсияМарк Раймърс и неговият колега Кристиан Бърджис от Университета на Мичиган са разработили прототип на нова система за изображения. Тя има потенциала да изобрази 10 000 до 20 000 неврони. Изобретението предоставя на изследователите безпрецедентен поглед върху мозъчната дейност в реално време. То може да разкрие начина на създаване и предизвикване на спомени.

Иновативната система за изображения използва специално проектирана леща, прикрепена към микроскоп, която бързо се движи нагоре и надолу вертикално между различни равнини, докато всяка секунда прави десетки снимки на невроните, работещи във външните слоеве на мозъчната кора. По време на изследването опитните мишки са изложени на специфични серии от гледки, миризми и звуци, за да създадат спомени.

„Надяваме се, че ще бъдем първите хора, които ще наблюдават и документират формирането на памет в множество региони на кората на главния мозък“, обобщава Марк Раймърс.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

  1. 15 важни съвети за бременни жени
  2. Изкуствен Интелект помага за лечение на мозъчни тумори
  3. Дефицит на желязо имат около 39% от младите жени
  4. Пробиотици, пребиотици, постбиотици
  5. Как да разчитаме листовката на лекарствата?

onlinemedicine.bg