ин-витро оплождане

Ин-витро оплождане – кога е най-ефективно?

Прочетена: 270 пъти

Оплождането ин-витро е по-успешно, ако яйцеклетките се взимат през лятото

Има нещо в сезоните, което изглежда по неизвестни причини влияе върху човешката репродукция.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Ново проучване в Австралия установи, че оплождането ин-витро (IVF) е най-успешно, когато яйцеклетките се събират през лятото. Изглежда няма значение кога замразеният ембрион действително се прехвърля в утробата на човек. Ако яйцеклетките се извличат през лятото, процентът на живородени е 31%; ако се събират през есента, процентът на живородени е 26%.

Яйцеклетките, събрани през зимата и пролетта, попадат между тези две степени на успех.

„Повечето проучвания, разглеждащи степента на успеваемост на оплождането ин-витро, са разглеждали пресни ембриотрансфери.“ Думите са на гинеколога Себастиан Ледърсич от King Edward Memorial Hospital. 

„Това прави невъзможно отделянето на потенциалните въздействия на факторите на околната среда, като сезон и часове на слънчево греене, върху развитието на яйцеклетката, имплантирането на ембриона и ранното развитие на ин-витро бременността.“

Изследователите анализирали данни събирани в продължение на осем години и 3657 трансфера на замразени ембриони, извършени от една клиника за плодовитост в Пърт.

Ембрионите събрани в дни с повече от 10 часа слънчево греене, е по-вероятно да доведат до раждане на живо бебе с 28 процента, отколкото тези, събрани, когато слънцето грее по-малко от 7 часа на ден. Обаче действителната дневна температура не изглежда да е оказала влияние. Изследването е направено в ретроспекция, така че не може да разкрие пряка причина и следствие.

ин-витроВъпреки това, подобно проучване от 2022 г. в Северното полукълбо установило, че сезонът и температурата по време на извличането  на яйцеклетки значително са повлияли на последващите раждания на живи бебета.

По-конкретно, яйцеклетките, събрани през лятото в Бостън, е по-вероятно да доведат до раждане на живо и здраве бебе с 42 процента при ин-витро, отколкото тези, събрани през зимата. Междувременно яйцеклетките, събрани в най-топлите дни, е по-вероятно да доведат до успешно раждане с 34 процента, отколкото тези, събрани в най-студените дни.

Проучванията за ин-витро показват, че сезоните могат да имат важен ефект върху функцията на яйчниците на жените.

Двете проучвания обаче не могат да уточнят дали околната температура или продължителността на яркото греене на слънцето е по-важният сезонен фактор, влияещ върху извличането на яйцеклетките, вероятно чрез витамин D или производството на мелатонин.


  1. Как се образува паметта?
  2. 15 важни съвети за бременни жени
  3. Изкуствен Интелект помага за лечение на мозъчни тумори
  4. Дефицит на желязо имат около 39% от младите жени
  5. Пробиотици, пребиотици, постбиотици

onlinemedicine.bg