Инфаркт на миокарда – поведение и ресусцитация – #1 ръководство от парамедик

Прочетена: 500 пъти

Infarkt na miokarda KPR Gergana Koycheva

Акценти в статията

Инфаркт на миокарда – първа помощ

Заболяванията на сърдечно-съдовата система са на първо място в световен мащаб. Факторите за това са многобройни, но сред най-големите виновници са затлъстяване, висок холестерол, небалансирано хранене, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества, както и много други фактори. И едно от най-тежките усложнения и заболявания на сърдечно-съдовата система е инфаркт на миокарда. Но да попишем малко за сърцето…

Сърцето е кух мускулест орган, но не като останалите мускули в нашето тяло, а с много по-различна структура на изграждане. Клетките, които го изграждат, се наричат кардиомиоцити и се намират само в сърдечния мускул. 

Общо казано, нашето сърце е разделено на две половини – лява и дясна. В лявата част се разполагат ляво предсърдие и лява камера, а в дясната – дясно предсърдие и дясна камера.

Стената на сърцето е изградена от три слоя – ендокард, миокард и епикард. Всички тези слоеве са обвити с перикардна обвивка. Ние може да спим, но сърцето никога не спи. То работи постоянно и е главната причина всички органи и системи да бъдат снабдявани с необходимото, за да функционират правилно. 

В човешкото тяло има два кръга на кръвообращение – малък и голям кръг на кръвообращение. Когато човек се намира в шок, организмът автоматично изключва големия кръг на кръвообращение, за да може малкият кръг да компенсира липсата на кръв и кислород към главните органи. Организмът влиза в така наречения “компенсаторен режим на работа”. Той изключва всички други системи, но оставя работещи белите дробове и сърцето, за да се съхрани максимално дълго време, чрез процеса на дишане и изпомпване на кръвта. Това е малкият кръг на кръвообращение. Каква е връзката на всичко това с инфаркт на миокарда и поведението ни?

Какво се случва по време на инфаркт на миокарда? 

Някъде в стената на сърдечния мускул има запушване или увреда, както е при автомобилите. Когато се повреди нещо и системата спира, докато не се отремонтира. Да, но със сърцето е малко по-различно. Има ли проблем някъде по системата, било то на кръвоносен съд или артерия, сърцето не функционира правилно.

Няма да ви плаша, невинаги това води до инфаркт на миокарда и внезапна сърдечна смърт, затова профилактиката е изключително важна.  Сърдечният мускул умира бързо и в зависимост от причината, поради която настъпва инфаркт на миокарда, не винаги може да успеете да спасите човек, но реанимационните действия от ваша страна трябва да продължат до пристигане на медицински екип. 

Разбира се, дори и да не можете да окажете първа помощ, никога не оставайте безучастни и позвънете спешен телефон 112. Понякога това е напълно достатъчно от ваша страна. Никой не изисква да имате познанията на медик.

Има една писана догма и правило в медицината – преди всичко не вреди. Това важи за всички случаи, при коите нямате увереност, компетенции и сигурност в себе си и действията си, които биха последвали, за да помогнете, затова по-добре наберете спешен телефон 112 при инфаркт на миокарда и следвайте инструкциите на диспечера. Старайте се да не се поддавате на паника, за да отговаряте адекватно, бързо и точно на въпросите, които ще ви бъдат зададени. 

Как да разпознаете, че човекът срещу вас получава инфаркт на миокарда? 

Ако е ваш близък и ви сподели за симптоми на пареща болка в стомаха, и знаете, че има някакъв здравословен сърдечен проблем, помолете го да се свърже с кардиолога си и да сподели това. Често тази пареща болка предвестява настъпващ инфаркт на миокарда. Но кога точно?

Относително е, може след 5 минути, може и след 5 дни. Ако болката е придружена със стягане в гърдите – вашият близък или приятел има спешно състояние и е наложителна своевременна диагностика за инфаркт на миокарда.

Най-основният и разпознаваем признак е остра и пронизваща болка в гърдите, съпроводена със стягане и пострадалият, често, полага ръката си точно върху гръдния кош. Болката се разпространява най-често към лявата ръка, но не е изключено да болят и двете едновременно. Тези симптоми са типични при инфаркт на миокарда.

Ще забележите обилно и студено изпотяване, както и промяна в настроението. Обикновено, когато човек го боли или усеща, че се случва нещо лошо, дава вид на притеснение. Страх и емоционална нестабилност, както и другата крайност, при която започват да се “отплесват”, объркват и унасят. Загуба на баланс и равновесие.  Гадене, повръщане и болки в стомаха. Често се съобщава и за “парене под лъжичката”. Тези симптоми също трябва да бъдат взети под внимание. Обикновено те настъпват първи, преди самата поява на остра гръдна болка.

След, като сте предположили, че се касае за сърдечен удар и сте направили необходимото, вие или други хора около вас, да се сигнализира на телефон 112, идва ред на някои важни действия, за да опазите човешкия живот максимално дълго, за да може медиците да помогнат своевременно. 

Осигурете безопасност за вас и пострадалия 

Ако се намирате в рискова среда, има движещи се автомобили около вас, опасни машини или сте някъде  на покрив – подсигурете безопасност, като се старайте да не карате пациента да върви или изкачва стълби. Не трябва да натоварвате сърцето с допълнителна физическа дейност.

Постарайте се да има достъп на свеж въздух – отворете прозорците, ако сте на закрито

Разхлабете и махнете ненужните дрехи. Ако се намирате на обществено място и носите дебели връхни дрехи – свалете якето на пострадалия. Ако носи вратовръзка, колан или нещо, което е пристегнато по него, разхлабете го до толкова, че да няма показване на интимни зони по тялото му на общественото място и пострадалият да има възможност  да диша и да бъде максимално удобно за него. 

Не слагайте пострадалия в хоризонтална позиция – тоест не му позволявайте да ляга! 

Приканете го да седне, а ако е вече на земята и е възможно, осигурете му позизия Фаулер при инфаркт на миокарда – полулегнало и полуседнало положение на тялото. Подложете якета или нещо, което да повдигне тялото и главата поне малко.

Медикаменти при инфаркт на миокарда и кръвно налягане

Не давайте никакви медикаменти, а ако носите в себе си апарат за измерване на артериално кръвно налягане при инфаркт на миокарда – може да го премерите. Тук ще чуете противоречиви мнения, защото някои хора дават доза аспирин, препоръчително е, защото доказателствата сочат, че ранно прилагане на аспирин може да има драстично подобрения в качеството на живот и последствията при евентуален инфаркт на миокарда, дава се доза от 300мг, но ако изпитвате дискомфорт, не се притеснявайте, не носите такава отговорност, ако не сте медик, но знайте, че може да помогнете драстично. 

В случай на смущение от ваша страна, оставете медикацията на спешния екип, който ще се отзове на сигнала.

Не давайте вода и храна

Важно е, защото ако се наложи спешна интервенция, състоянието на пострадалия може да се утежни и да се забавят спешните мероприятия по животоспасяване.

Следете пулса през цялото време до пристигане на медицински екип

Ако сърцето спре, ще се ориентирате по пулса. Пулс се мери с показалец и среден пръст допрени един до друг. Може да го измерите навсякъде, където минават големи артерии – на китката от вътрешната страна, на врата, на сгъвките между краката и други. Много хора съм виждала да мерят пулс с палец. С него не се мери, тъй като през палците минава артерия и това, което може да усетите, е вашият собствен  пулс.

Проследяването на пулса при тежко пострадали, най-вече хора с инфаркт на миокарда, е от основно значение, за да се уверите, че пострадалият е жив и ще оцелее до пристигане на медицински екип.

След като установите, че няма пулс при инфаркт на миокарда, пострадалият е в безсъзнание, не диша и няма повдигане на гръдния кош, се налага да се започне активна реанимация, позната още като кардио-пулмонална ресусцитация, която включва сърдечен масаж и активно обдишване. В медицината се използва още съкращението КПР.

Започнете да правите сърдечен масаж и НИКОГА не удряйте с юмрук пострадалия в гръдния кош, както съветват мнозина

Ударът с юмрук има полза само и единствено при развитие на вентрикуларни фибрилации, които респективно водят до кардиак арест, тоест спиране на сърцето. За да установите дали пациентът има камерни фибрилации, трябва да имате дефибрилатор, за който ще напиша малко повече по-долу. Ако няма дефибрилатор, не прилагайте удари в гръдната област. А ако има данни за нужда от удар в гръдната област – дефибрилаторът ще направи сам автоматично пускане на ток с натискане на един бутон. Не е нужно да ударяте и биете пациента. Няма да помогне. Може само да навреди. 

Спирането на сърцето или кардиак арест може да бъде в два основни вида сърдечен ритъм – ритъм, който може да бъде копиран с електрошок и ритъм, който не може и НЕ ТРЯБВА да се копира с електрошок. Първата група са вентрикулни (камерни) фибрилации и безпулсова камерна тахикардия, а втората група – безпулсов сърдечен ритъм и асистолия. При втората група НЕ СЕ ПРИЛАГА НИКОГА и при никакви обстоятелства електрошок, съответно ударът с юмрук в гръдната област може само да навреди. 

Други тежки травми при удар с юмрук – като травма на белия дроб, на сърцето, които могат драстично да понижат вероятността от адекватна намеса на медицинския екип в последствие и да влошат вероятния позитивен развой на нещата.

Никога не удряйте пациента си с юмрук, ако нямате дефибрилатор, който да ви насочи какъв ритъм има сърцето в момента на състоянието кардиак арест. Ударът с юмрук е показан само в случаите, когато има проблем с дефибрилатора и не може да зареди ток, съответно да предостави електрошок по някаква причина, например неизправност.

Кардио-пулмонална ресусцитация при кардиак арест вследствие на инфаркт на миокарда

КПР, сърдечен масаж, инфаркт на миокардаВместо това – започнете моментално със сърдечен масаж – 30 притискания на гърдите и след това 2 вдишвания “уста в уста”. След това продължавате сърдечния масаж до пристигане на медицински екип. Изгледайте видеото от образователната платформа Lifesaver на Resuscitation Council, UK за повече информация и сценарий. 

 

КПР, сърдечен масаж, инфаркт на миокарда, дишане уста в устаАко няма резултат, не усещате пулс, липсва дишане и човекът е в безсъзнание, продължете да правите непряк сърдечен масаж с изкуствено дишане. Не забравяйте да засечете времето, в което започвате спасителните мероприятия. Информацията е от значителна важност за медиците.

Обвийте едната си длан в другата и се старайте да няма никакво свиване в областта на вашите лакти.

Дишайте, дишайте и дишайте! 

Сърдечният масаж е много изтощаващ и ако не дишате ще се изморите бързо и движенията ви ще станат неефективни. 

дишане уста в устаПравете 30 гръдни притискания с две вдишвания. Ако имате марля под ръка, поставете я върху устата на пострадалия, докато правите вдишванията. Не забравяйте да издърпате главата максимално назад, за да освободите дихателните пътища и когато вдишвате, да захванете носа на посрадалия, все едно има щипка върху него. Защо да сложите марля върху лицето си при вдишване? За да се предпазите от разпространение на множество инфекции при директен контакт. 

Следете пулса, при поява на такъв, преустановете сърдечния масаж 

Ако липсва пулс, дишане и съзнание, продължете КПР до пристигане на спешна помощ.

Как да разберете, че го правите правилно?

Един трик, който прилагам аз и може да приложите и вие, при желание за самообучение, е да отработите движенията в къщи с песента на сърцето – Bee Gees – Stayin’ alive. Когато се е налагало да правя КПР, песента винаги звучи в ума ми. Така съм сигурна, че правя най-ефективния и правилен непряк сърдечен масаж. Старайте се да натискате гръдната стена 5 см навътре.

Знаете ли какво е АВД или дефибрилатор?

КПР, сърдечен масаж, инфаркт на миокарда, дишане уста в уста, дефибрилаторАвтоматичен външен дефибрилатор. В чужбина на всяко обществено място има такова устройство. Лек и удобен за използване с гласови инструкции. Ако разполагате с такъв, прикачете го към пациента и следвайте заводските указания на дефибрилатора. В България все още устройствата не са познати с това, ще се придържам към основните гайдлайни в спешната медицина.

За да имате здрави сърца, не забравяйте да ги тренирате . Редовна физическа дейност, разходки, чист въздух, достатъчно сън, по-малко емоционално напрежение, здравословно хранене с по-малко вредни и бързи храни и редовна профилактика.

Адекватното и правилно поведение при инфаркт на миокарда е от основно значение за бързото възстановяване на пациентите. Запомнете – TIME IS A MUSCLEВРЕМЕТО Е МУСКУЛ, и е от основно значение за бъдещото развитие на заболяването и пълноценен живот на пострадалия.

Автор: Гергана Койчева

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка област, висок процент на преживяемост при повечето инфекции, които

Прочетете »