AI, изкуствен интелект

Изкуствен Интелект помага за лечение на мозъчни тумори

Прочетена: 81 пъти

Изкуствен Интелект помага на лекарите да лекуват мозъчни тумори

Изкуственият Интелект е много модерен по целия свят през последната година и половина. Технологията AI преодолява нови бариери с всяка минута. Медицинското училище на Харвард публикува ново проучване  през изминалата седмица. То обещава още един пробив свързан с мозъчната хирургия, която ще бъде подпомогната от Изкуствен Интелект.

Неврохирурзите изследват туморите в продължение на десетилетия (примерно глиома, най-често срещаният тип мозъчен тумор). Лекарите се нуждаят от голямо количество информация за да извършат операция за отстраняване на злокачествено образование. В противен случай е възможно да увредят и здравата околна мозъчна тъкан.

Докторите вземат мъничка частица за проба и я изпращат в патологична лаборатория, за да получат незабавна обратна връзка в реално време. Патологът провежда тестовете и информира лекарите дали решават правилния проблем или какъв вид рак има пациента.

Целият процес обикновено отнема около 15 минути в най-модерните медицински заведения. Анализът обаче не винаги е точен. Това се случва, когато черепът на пациента е отворен върху хирургическата маса.

„Този процес не гарантира абсолютна точност.“ Думите са на доктор Кун-Хсинг Ю, професор от Медицинското училище на Харвард и са казани на интервю за вестник „Гардиън“. 

„Хората са подложени на стрес и качеството на пробата не винаги е добро. Възможно е понякога да имаме погрешна диагноза, произтичаща от бързината на процеса“, добавя професора.

Доктор Ю и неговият екип насочили усилията си към обучаване на Изкуствен Интелект. AI технологията научавала модели без инструкции от програмист и можела да помогне за улесняване на анализа. 

Екипът разработил инструмент с Изкуствен Интелект, назован Cryosection Histopathology Assessment and Review Machine. Съкратено го нарекли CHARM. Технологията била сътворена с помощта на повече от 2300 проби от мозъчни тумори на 1524 души с глиома. Тези проби „научили“ CHARM какво да търси, когато анализира туморни проби.

CHARM бил тестван върху нов набор от мозъчни проби. Инструментът показал точност от 93 процента при откриване на тумори и класифицирането им в трите основни типа глиоми. Добре е да се знае, че всеки тип глиома има различен молекулярен състав, различен модел на растеж и скорост, и съответно различни форми на лечение.

Най-важното е, че CHARM е бърз, тъй като предоставя точен анализ на някои туморни клетки за по-малко от една секунда.


  1. Дефицит на желязо имат около 39% от младите жени
  2. Пробиотици, пребиотици, постбиотици
  3. Как да разчитаме листовката на лекарствата?
  4. Нов метод за лечение на глухота
  5. Признаци на деменция – какво да не пропускаме?

onlinemedicine.bg