изгаряния

Изгаряне – видове и първа помощ при изгаряния #1

Прочетена: 339 пъти

изгаряния

Акценти в статията

Изгаряне – видове, симптоми и първа помощ при изгаряния

Когато става въпрос за травми, изгарянията могат да бъдат особено вредни за кожата и подлежащите й структури. Независимо дали се дължат на топлина, електричество, химикали, триене или радиация, те могат да причинят редица реакции в тялото, от лек дискомфорт до сериозни усложнения.

Изгарянията са в различна степен, в зависимост от това колко дълбоко се простира увреждането в кожата. Епидермалните изгаряния, известни още като изгаряния от първа степен, засягат само повърхностния слой на кожата, докато частичните дермални изгаряния или втора степен увреждат някои от подлежащите слоеве на дермата. При засягане тип пълна дълбочина или изгаряния от трета степен обхващат всички слоеве на кожата, докато тези от четвърта степен засягат дори по-дълбоки тъкани като мускули или кости.

Видът лечение зависи от степента и тежест на засягане. Докато епидермалните изгаряния могат да се лекуват с болкоуспокояващи, по-големите поражения може да изискват специализирани грижи в центрове за изгаряния. Такъв център, например, има в УМБАЛСМ Пирогов, София

Студената вода може да помогне за облекчаване на болката и намаляване на уврежданията, но продължителното излагане на студена вода или лед може да доведе до понижаване на телесната температура. Частичните дермални изгаряния може да се нуждаят от почистване и превръзка. При дълбоки дермални наранявания може да се наложи хирургична интервенция, като присаждане на кожа.

Изгарянията, които засягат по-голяма част от тялото, често изискват вливане на големи количества течности за овладяване на тежката дехидратация, настъпваща като директен отговор при изгаряне. Инфекциите на засегнатите зони са най-честото усложнение.

Въпреки че изгарянията могат да бъдат животозастрашаващи, съвременните лечения, разработени и усъвършенствани от самото начало на 60-те години на миналия век, са значително подобрили резултатите, особено при деца и млади хора. Въпреки това, тези травми все още засягат милиони хора всяка година, с 300 000 смъртни случая по света. В Съединените щати около 4% от хоспитализациите в центровете за лечение на тези травми завършват със смърт. Степента и възрастта на засегнатия пациент са основните фактори, които определят дългосрочните резултати.

Симптоми при изгаряне

Изгарянията са силно болезнени и тежки наранявания и характеристиките им зависят от тяхната дълбочина. Повърхностните епидермални изгаряния причиняват болка, която може да продължи няколко дни, придружена от лющене на кожата. Въпреки това, за тези, които са преживели по-тежки форми, дискомфортът и чувството на тежко психическо напрежение може да са по-чести от болката.

Появата на изгаряне също може да даде директно насоки за овладяване на неговата тежест. Докато повърхностните изгаряния обикновено са червени, по-дълбоките могат да се представят като розови, бели или черни. В някои случаи усещането за парене около и в устата или обгорели косми в областта на носа и устата могат да подсказват за вероятно изгаряне на дихателните пътища. По-тежките симптоми като задух, дрезгав глас и хрипове могат да предполагат по-сериозно нараняване, засягащо дихателните пътища.

Сърбежът е често срещан симптом, изпитван от почти всички деца и 90% от възрастните, докато тече възстановителният процес. Изтръпване в засегнатите зони също може да се появи, особено при изгаряния причинени от токов удар.

Изгарянията могат също така да имат тежко емоционално и психологическо въздействие върху жертвата, причинявайки сериозен стрес отделно от физическото нараняване. Независимо дали травмата е лека или тежка, пътят към възстановяването може да бъде предизвикателен и болезнен, както физически, така и емоционално.

Ако вие или някой близък, приятел или просто познат е получил изгаряне, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ. Симптомите и характеристиките на травмата може да ви помогне да предприемете подходящи действия и да получите грижите, от които се нуждаете, за да се излекувате както физически, така и емоционално.

Видове изгаряния

изгаряне, видове изгаряния, термични, вода, ток, електрически изгаряния, радиационни изгаряния, хладка вода, първа помощ, превръзка, инфекцияИзгаряния могат да се случат навсякъде и по всяко време, и се появяват в различни форми. Термичните изгаряния, например, са най-разпространеният вид, причинени от огън или горещи течности и повърхности. Шокиращо или не, 25% от смъртните случаи при пожар в домакинствата са причинени от тютюнопушене, а 22% са причинени от отоплителни уреди. От друга страна, изгарянето често е резултат от горещи напитки или вода, горещо масло или пара и е най-често при деца под петгодишна възраст.

Химическите изгаряния са по-рядко срещани и представляват само 2 до 11% от всички травми, но могат да бъдат смъртоносни, причинявайки 30% от всички смъртни случаи. Повече от 25 000 вещества могат да причинят химически изгаряния, а силните основи и киселини са най-честите виновници. Поглъщането на опасни химическа вещества е най-честата причина за смърт при тези случаи.

Електрическите изгаряния, от друга страна, се причиняват от контакт с високо или ниско напрежение или искри от електрическа дъга. Децата често са засегнати от електрически кабели и контакти, а ударите от мълния също могат да причинят електрически изгаряния

Радиационните изгаряния са резултат от продължително излагане на ултравиолетова светлина или йонизиращо лъчение. Излагането на слънце е най-честата причина за радиационна травма и може да доведе до повърхностни кожни изгаряния. От друга страна, йонизиращото лъчение може да причини редица кожни ефекти, от загуба на коса до тежка тъканна некроза, в зависимост от степента на излагане.

За съжаление, не всички изгаряния са случайни. Значителен процент от тези, водещи до хоспитализация, са резултат от нападение, включително нападения над деца, съпружеско насилие в семейството, насилие над възрастни и при бизнес конфликти, както имаше много такива случаи на нападения и изгаряне с киселина в годините назад в България. “Изгаряне на младоженка”, например, е форма на домашно насилие в Индия. Извършва се, когато се счете, че младоженката няма достатъчна зестра, заради което се изгаря и убива. Изгарянията с киселина също са често срещани в случаи на домашно насилие в Пакистан.

Първа помощ при изгаряне

изгаряне, видове изгаряния, термични, вода, ток, електрически изгаряния, радиационни изгаряния, хладка вода, първа помощ, превръзка, инфекцияСпрете процеса на изгаряне: Отстранете пострадалия от източника или отстранете източника от пострадалия, в зависимост кое е по-безопасното за вас и за пострадалия. Например, ако дрехите на човек горят, потушете пламъците с вода или ги задушете с одеяло или палто. Ако травмата е причинена от химикали, отстранете химикалите от кожата, като започнете активно изплакване на засегнатата област с големи количества хладка вода.

Обливайте с хладка вода засегнатите зони: Задръжте засегнатата област под хладка (не студена) течаща вода или я потопете в хладка вода за поне 20 минути. Не използвайте лед, тъй като това може допълнително да увреди кожата.

Покрийте засегнатата зона: След като охладите добре пострадалите зони, покрийте ги със стерилна, незалепваща превръзка или чиста кърпа. Така ще предпазите изгарянето от външната среда и ще предотвратите развитието на инфекция.

Потърсете медицинска помощ: Ако изгарянето е тежко (дълбоко, по лицето, ръцете, краката или гениталиите, или покрива голяма част от тялото), или ако пациентът демонстрира признаци на шок (бледа, хладна, лепкава кожа, учестено дишане и сърцебиене, слабост, объркване или редуцирано съзнание), незабавно потърсете медицинска помощ.

Предложете лекарства за болка: Облекчаващите болката лекарствени препарати без рецепта, като ибупрофен, парацетамол или метамизол натрий, могат да помогнат за облекчаване на болката и намаляване на развиващия се оток. Не давайте аспирин на деца или тийнейджъри, тъй като може да причини рядко, но сериозно състояние, наречено синдром на Reye.

Важно е да се отбележи, че това са общи насоки за първа помощ при леки до умерени изгаряния. За по-сериозни изгаряния, като тези, включващи електрически удар, излагане на химикали или нараняване при вдишване, потърсете незабавно медицинска помощ.

Изгаряния могат да се случат на всеки и по всяко време. Важно е да вземете превантивни мерки, за да ги избегнете. Ако вие или някой ваш познат пострадате от изгаряне, незабавно потърсете медицинска помощ. Дори леките форми могат да причинят емоционален и психологически стрес, така че не забравяйте да потърсите и получите помощта, от която се нуждаете, за да се възстановите физически и психически възможно най-бързо.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка област, висок процент на преживяемост при повечето инфекции, които

Прочетете »