затлъстяване и увреждане на мозъка, затлъстяване, увреждане на мозъка, когнитивна функция

Затлъстяване и увреждане на мозъка

Прочетена: 139 пъти

Затлъстяването може да доведе до трайно увреждане на мозъка

Екип от изследователи, ръководен от медицинските центрове на Амстердамския университет и университета Йейл, наскоро направил контролирано проучване. Изследването е публикувано в списание Nature Metabolism. Крайният резултат демонстрира данни за трайно увреждане на мозъка.

То разкрило, че реакциите на мозъка към специфични хранителни вещества са намалени при затлъстели индивиди и не се подобряват значително дори след загуба на тегло.

Приемането на храна зависи от интегрирането на сложни метаболитни и невронни сигнали между мозъка и различни органи, включително червата и хранителните сигнали в кръвта.

Учените влели специфични хранителни вещества директно в стомаха на 30 участници със здравословно телесно тегло и на 30 участници със затлъстяване. Същевременно измерили мозъчната им активност чрез магнитен резонанс (MRI) и нивата им на освобождаване на допамин чрез сканиране с еднофотонна емисионна компютърна томография (SPECT).

затлъстяване и увреждане на мозъка, затлъстяване, увреждане на мозъкаИзмерванията разкрили, че участниците със здравословно телесно тегло показват специфични модели на мозъчна активност и освобождаване на допамин след вливане на хранителни вещества. Докато при участниците, страдащи от затлъстяване, тези реакции били силно притъпени и в последствие се стигало до трайно увреждане на мозъка.

„Нашите открития предполагат, че при хора със затлъстяване се наблюдават дълготрайни мозъчни адаптации, които могат да повлияят на тяхното хранително поведение. Открихме, че хората със затлъстяване отделят по-малко допамин в областта на мозъка, важна за мотивационния аспект на приема на храна, в сравнение с хората със здравословно телесно тегло, което в дългосрочен план води до влошена когнитивна функция и увреждане на мозъка.

Допаминът участва във възнаграждаващото усещане от приема на храна.“ Изказването е на Мирей Серли, професор по ендокринология към Университетската болница Амстердам UMC.

Учените също така са установили, че затлъстяването има няколко потенциални ефекта върху мозъка, водещи както до структурни, така и до функционални промени. Прекомерното телесно тегло влияе върху:

  • Когнитивните функции;
  • Структурата на мозъка;
  • Болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция;
  • Оксидативния стрес;
  • Инсулиновата резистентност;
  • Душевното здраве.

Затлъстяването е свързано с по-висок риск от психични разстройства, като депресия и тревожност. Причините за това са сложни и вероятно включват комбинация от биологични, психологически и социални фактори.


Може да прочетете още за:

  1. Депресия и противозачатъчни хапчета
  2. Нов вид лечение за високо кръвно налягане
  3. Ново устройство за носене в ухото предвижда припадъци
  4. Нов метод за сърдечна трансплантация
  5. Антихистамин, лекуващ множествена склероза

onlinemedicine.bg

Моля, последвайте ни във фейсбук.