гранично междуличностно разстройство, мозък, болка, гоблен на ума, въображение, психология, неврологични нишки

Ново проучване за забавяне процеса на стареене на мозъка

Прочетена: 81 пъти

Ново проучване откри как може да се забави процесът на стареене на мозъка

Според Националния институт по здравеопазване (NIH) американците приемат мултивитамини от 40-те години на миналия век. Тези вещества са станали все по-популярни през годините. Около една трета от американците ги приемат ежедневно. А това със сигурност помага много при забавянето на процесите по стареене на мозъка.

Експертите по хранене, лекарите и другите здравни работници винаги са имали различни мнения за това колко са полезни в действителност. Обаче ново изследване твърди, че приемането на определен мултивитамин всеки ден може да предотврати загубата на памет.

Проучването е публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition. Изследователите са анализирали данни от 3500 по-възрастни мъже и жени. Някои от тях са получавали Centrum Silver ежедневно, а други – плацебо. Хората, които са приемали мултивитамини, демонстрирали по-добра памет от тези, които са приемали плацебо, респективно забавено стареене на мозъка.

стареене на мозъка, мозъкАвторите на проучването твърдят следното: „Ефектът от интервенцията с мултивитамини е подобрил производителността на паметта в сравнение с плацебо с около 3,1 години. Като отчетем промяната на паметта свързана с възрастта“.

Съавтор на изследването е Адам Брикман, професор по невропсихология в колежа по лекари и хирурзи Вагелос в Колумбийския университет. Според него резултатите са: „Много, много обнадеждаващи“.

„Промяната на когнитивните умения и загубата на памет са основна грижа за здравето на по-възрастните“, казва професорът. „Ние нямаме много стратегии за смекчаване на промените, които идват при стареене на мозъка. Така че е окуражаващо, че една добавка може да помогне за справяне с един от основните здравословни проблеми, които възрастните хора имат.“

Констатациите са част от по-голямо проучване, наречено Проучване на резултатите от какаовите добавки и мултивитамините (COSMOS). То включва 21 442 възрастни мъже и жени. Това изследване се опитва да открие връзка между какаовите добавки и мултивитамините върху когнитивните способности и риска от рак и сърдечно-съдови инциденти.

Изследователите са използвали уеб-базиран тест, който оценява незабавното припомняне на думи, за да оценят паметта на участниците в началото на проучването и по-късно – след една и три години. Резултатите показват, че хората, на които е даден Centrum Silver, са се справили значително по-добре на теста. Резултатите от проучването за стареене на мозъка са категорични.


Може да прочетете още за:

  1. Нов вид лечение за шум в ушите – тинитус
  2. Стимулация на стволовите клетки – лек при оплешивяване
  3. Гастрит – 2 основни вида
  4. Лекарства при бременност и кърмене #1
  5. Вирус Повасан – смъртоносна инфекция от кърлежи

onlinemedicine.bg