Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Дефицит на желязо имат около 39% от младите жени

Прочетена: 81 пъти

Около 39 процента от младите жени в САЩ имат дефицит на желязо

Медицинското списание „JAMA“ публикува ново изследване. Според него 39 процента от младите жени възраст от 12 до 21 в САЩ имат дефицит на желязо

Изследователите имат солидна база за техните твърдения. Те са направили анализ въз основата на данни, събирани почти две десетилетия. Статистиката е направена от Национално проучване за изследване на здравето и храненето и включва сведения за 3490 млади жени. Счита се представителна на национално ниво.

Желязото е основен минерал, който тялото използва за производството на хемоглобин. Става въпрос за протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове до останалата част от тялото. Този метал също така е необходим за производството на протеина миоглобин. А той пък помага на мускулите да съхраняват кислорода, необходим за енергия.

Количеството от този микроелемент, от което се нуждае човек, варира в зависимост от възрастта и пола. Препоръчителните количества за жените обикновено са по-високи, особено за тези, които са бременни или имат силно кървене по време на менструация.

Здравните експерти препоръчват да си набавяте необходимите хранителни вещества предимно чрез консумация на разнообразни храни. Можете да си доставяте желязо като се храните с постно месо, морски дарове и домашни птици. Да изберете зеленчуци като боб, леща и спанак. Да консумирате тофу, ядки и стафиди. А също така и да предпочетете обогатени с желязо продукти като зърнени храни и хляб.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Хората с този дефицит често нямат симптоми. Обаче ако не получат навременното и правилно лечение, тяхното състояние може да прогресира до болест, която се нарича желязодефицитна анемия. Нейните симптоми могат да включват умора, слабост, чувствителност към студ, замаяност и проблеми с концентрацията и паметта. 

Изследователите са установили, че повечето участници в тяхното проучване (84 процента) не са прогресирали до желязодефицитна анемия.


  1. Пробиотици, пребиотици, постбиотици
  2. Как да разчитаме листовката на лекарствата?
  3. Нов метод за лечение на глухота
  4. Признаци на деменция – какво да не пропускаме?
  5. Ваксини срещу рак

onlinemedicine.bg