депресия и противозачатъчни, депресия, противозачатъчни, хормонални контрацептиви, контрацепция, контрацептиви, самотните хора

Депресия и противозачатъчни хапчета

Прочетена: 212 пъти

Връзката между противозачатъчните хапчета и депресията

Изследването анализирало данни от над четвърт милион жени от UK Biobank. То установило, че девойките, които тепърва започват да използват противозачатъчни хапчета, имат 130 процента по-висока честота на симптоми на депресия. Тази честота намалява при продължителна употреба след първите две години. Но повишеният риск продължава дори след спиране на хапчето от момичетата в тийнейджърска възраст.

Въпреки тези открития, по-голямата част от жените понасяли добре хормоналните контрацептиви. Тези таблетки са решаващ фактор за предотвратяване на непланирана бременност и потенциално намаляване на риска от специфични видове рак.

Ние от оnlinemedicine.bg ви предаваме думите на Терез Йохансон от Катедрата по имунология, генетика и патология в университета в Упсала. Тя е една от изследователките ръководила проучването:

депресия и противозачатъчни, депресия, противозачатъчни, хормонални контрацептиви, контрацепция, контрацептиви, лекарства при бременност„Въпреки че контрацепцията има много предимства за дамите, както лекарите, така и пациентите трябва да бъдат информирани за страничните ефекти, установени в това и предишни изследвания.“

Според проучването жените, които са започнали да използват противозачатъчни хапчета като тийнейджърки, са имали 130 процента по-висока честота на симптоми на депресия. Докато съответното увеличение сред употребяващите същите контрацептиви, но в по-зряла възраст е 92 процента.

Изследователите са успели също така да определят, че повишената честота на депресия намалява, когато жените продължават да използват противозачатъчни хапчета повече от две години.

Въпреки това, тийнейджърите, употребяващи контрацептивни таблетки, все още имат повишена честота на депресия дори след спиране на употребата на контрацептиви. Явление, което не се наблюдава при възрастните употребяващи противозачатъчни хапчета.

„Тъй като изследвахме само комбинирани противозачатъчни таблетки в това проучване, не можем да направим заключения за други контрацептивни възможности. Примерно мини хапчета, контрацептивни лепенки, хормонални спирали, вагинални пръстени или контрацептивни импланти. В бъдещо проучване планираме да изследваме различни формулировки и методи на приложение.

„Нашата амбиция при сравняването на различни контрацептивни методи е да дадем на жените още повече информация. Искаме да им помогнем да вземат добре информирани решения относно своите възможности за контрацепция“, казва Терез Йохансон.


Може да прочетете още за:

  1. Нов вид лечение за високо кръвно налягане
  2. Ново устройство за носене в ухото предвижда припадъци
  3. Нов метод за сърдечна трансплантация
  4. Антихистамин, лекуващ множествена склероза
  5. Едно питие на ден държи кардиолога далеч от мен

Моля, последвайте ни във фейсбук!