гнойна ангина

Гнойна ангина – видове, симптоми, диагностика и лечение

Прочетена: 2185 пъти

Често можете да чуете другото име на гнойна ангина – остър тонзилит или остро възпаление на сливиците в гърлото, което представлява остро инфекциозно заболяване, което засяга основно сливиците в горните дихателни пътища. Всякакви микроорганизми, както бактерии, така и вируси, че дори и гъбички, могат да провокират появата на възпалено гърло и по-конкретно възпалени сливици. Но първо място сред причинителите на гнойна ангина по право принадлежи на стрептококите, които попадат в човешкия организъм след директен контакт със заразен пациент или негови битови принадлежности.

Съществува и друг сценарий за възникване на гнойна ангина – когато микроорганизми, които обикновено живеят спокойно в гърлото на човека, под влияние на неблагоприятни обстоятелства се активират, предизвиквайки възпаление на гърлото. Такива обстоятелства са хипотермия – както обща, така и местна, понижен имунитет, нарушено носно дишане при заболявания на носоглътката, инфекции от болни зъби и други.

Основното, което всички трябва да запомнят – заболяването гнойна ангина е изключително заразно и както самият пациент, така и обкръжението му трябва да бъдат много внимателни, да спазват правилата за безопасност, особено когато става въпрос за заболяване при деца, както и при по-сложните форми на заболяването.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Симптоми на гнойна ангина

Симптомите на гнойна ангина са доста разнообразни. Има съвсем типични симптоми, които са много често срещани и директно показват възпалено гърло. А има и нетипични или индивидуални, които може да са характерни за други заболявания. Нека се спрем на най-често срещаните от тях:

  1. Повишена телесна температура (над 38 градуса);
  2. Болки в гърлото – особено при преглъщане;
  3. Образуване на абсцеси по сливиците – видими още при първоначалния преглед;
  4. Възпалителен процес в областта на сливиците и фаринкса – видим и с невъоръжено око при преглед;
  5. Обща отпадналост;
  6. Болки в ставите – артралгия, сравнително рядък симптом;
  7. Увеличени лимфни възли – предна цервикална лимфаденопатия;

Важно е да се разбере основното – изброените симптоми могат да се появят всички едновременно или да ги няма изобщо – поне според анамнезата от пациента, както и могат да приличат на обикновена настинка. Така че гърлото при гнойна ангина е зачервено и болезнено в повечето случаи. Оттук и заключението, което лекарите често съобщават на пациентите си – настинка, която продължава повече от пет дни, трябва да ви подскаже, че е време да посетите лекар.

Гнойна ангина при деца

Децата страдат от гнойна ангина много по-често, отколкото възрастните. И причината за това е проста – децата посещават детски групи, където има всички условия за разпространение на инфекцията. Нека добавим тук и заболяванията в сферата на УНГ специалността, които често могат да създадат предпоставка и да провокират развитието на гнойна ангина, също постоянни спътници на децата – най-вече поради възрастовите физиологични особености. Най-често срещаната вирусна инфекция в гърлото при децата, но може да се появи и бактериална инфекция, като стафилококова инфекция, че и дори херпесна инфекция в гърлото.

Трябва също така да се знае, че детският имунитет е много по-слаб в сравнение с възрастните, черният дроб не е по-съвършен и ефектът на антибиотиците е по-нежелан за него. Ето защо всички родители, желаещи да запазят здравето на децата, при най-малкото си подозрение, трябва да потърсят медицинска помощ, за да сведат до минимум рисковете и последствията от тези иначе банални инфекции в детска възраст.

Описвайки така подробно за гнойна ангина, психосоматиката също може да изиграе важна роля. И така, психолозите предполагат, че причината за появата на гнойна ангина при детето може и да е липсата на възможност да изрази мнението си, да говори за това, което не му харесва. Родители, препоръчвам ви да обърнете внимание на този любопитен факт.

Гнойна ангина при възрастните

При все че организмът на възрастните е много по-силен в сравнение с този на децата, както и имунитетът е много по-развит и силен, за възрастните пациенти също е особено лесно да пренесат инфекция на горните дихателни пътища на друг човек или дете. Описаното се случва особено често, когато е налице закъсняла консултация с лекар или провеждане на недостатъчно силно лечение.

Повече от неприятно е заболяването гнойна ангина особено по време на кърмене, когато антибиотиците, необходими за лечението, могат да попаднат в бебето чрез майчиното мляко и да му навредят. Ето защо бременните и кърмещите жени трябва да бъдат още по-внимателни и при необходимост незабавно да се консултират с лекар, който е длъжен да вземе най-подходящите мерки и решения според ситуацията. За любопитните и твърде притеснителните дами в публиката – всички пеницилинови антибиотици се считат за безопасни за бременни и кърмещи майки.

Видове и форми гнойна ангина

Съвременната медицинска наука идентифицира доста видове тонзилит, разбирането на които е прерогатив на специалистите. В рамките на този дискурс ще разгледаме няколко от основните форми – катарална, фоликуларна, лакунарна и некротична.

Всеки вид инфекциозен процес се различава от останалите по степента и дълбочината на увреждане на самите сливици, както и по локализацията на възпалителния процес.

При гнойна ангина инкубационният период може да варира от 10 часа до няколко дни. Самото второ наименование на ангина – остър тонзилит, показва острото начало на заболяването – рязък скок на телесната температура, болка в гърлото и други.

Катарална ангина

Най-леката форма. Повърхностното засягане на сливиците показва катарална форма. Пациентът почти винаги се чувства сравнително добре – температурата не се повишава над 38 градуса, а изследванията показват малки или никакви промени в кръвта. При преглед, лекарят открива възпаление в сливиците, фаринкса, небцето. И след няколко дни всичко отминава, и пациентът се възстановява или заболяването преминава в друга, по-упорита форма.

Фоликуларна гнойна ангина

Казано по-просто – гноен тонзилит. При фоликуларната ангина са засегнати бадемовидните фоликули. Самите сливици са много подути, по тях се появява гной, като всичко това се вижда с просто око от лекаря по време на преглед. Но гнойният налеп е локализиран изключително в рамките на сливиците.

Лакунарна гнойна ангина

Логично е тази форма да се характеризира с поражение на бадемовидните лакуни, които са изразени, разширени и оточни. Гнойният налеп се разпространява по всички сливици, има хлабава или филмирана структура, но се отделя лесно и не предизвиква кървене.

Некротизираща гнойна ангина или некротизиращ тонзилит

Най-тежката и опасна форма. Пациентът се чувства много зле – от силна треска до повръщане и загуба на съзнание. Кръвните изследвания показват остра левкоцитоза, а ESR е силно увеличен. Налице е силен гноен налеп на различни структури, който освен към самите тонзили, се разпростира и към лигавицата на фаринкса и небцето. Когато гнойният налеп се отхвърли, некрозата остава върху сливиците, в гълтача и в устата.

Причини за развитие на гнойна ангина

Основната причина за възпаленото гърло е контактът с източника на инфекцията, тоест заразоносителя. Както беше отбелязано, заболяването има много висока честота на разпространение, така че рискът да се разболеете след контакт с него е много висок.

Друга възможна причина е грешка във функционирането на организма – други съпътстващи инфекции, хипотермия и т.н, в резултат на което имунитетът и силата му спадат, и се активират микроорганизмите, намиращи се във фаринкса. Като заключение – контактът с пациенти с гнойна ангина трябва да се избягва и по всички възможни начини да се повишат защитните сили на организма.

Диагностика на гнойна ангина

Нека веднага направим следната уговорка – с диагностицирането на гнойна ангина трябва да се занимава само лекар. Вашият личен лекар също е в състояние да диагностицира ясна и видима гнойна ангина, но е по-добре да се обърне към тесен специалист – отоларинголог. В повечето случаи обикновената ларингоскопия – подробно изследване на лигавицата на гърлото и ларингса, е достатъчна, но може да се наложат и допълнителни изследвания.

Усложнения и последствия при гнойна ангина

За да не ви плашим прекалено много с възможните последици при разтивието на гнойна ангина, веднага отбелязваме, че в повечето случаи, когато пациентът се консултира навреме с лекар и започне да получава адекватно и своевременно лечение, заболяването гнойна ангина преминава без усложнения. Но все пак трябва да знаете за възможните рискове. И така, последствията и усложненията могат да бъдат както локални или местни, така и общи.

Локални:

  • Абсцеси;
  • Оток на ларинкса;
  • Кървене от сливиците и други.

Общите включват:

  • Поява и разтивието на хронична ангина;
  • Увреждане на вътрешни органи: бъбреци, черен дроб, сърце, стомашно-чревен тракт. Така че често след комплексна болка в гърлото се развива и остър апендицит;
  • Ревматизъм;
  • Менингит;
  • Инфекциозен токсичен шок;
  • Сепсис

И отново е уместно да се напомни, че самолечението в случай на възпалено гърло и гнойна ангина е недопустимо.

Лечение на гнойна ангина

Основните правила:

1. Самолечението в случай на възпаление на сливиците е неприемливо (поне с оглед на сериозните рискове и усложнения). Ако някои “домашни”, “народни” средства и процедури все пак са приемливи, то те трябва или да бъдат препоръчани от лекуващия лекар, или да бъдат съгласувани с него.

2. При лечението на гнойна ангина най-важното е да се избере правилният антибиотик.

3. Изборът на антибиотик е задача единствено на специалист – лекар.

От своя страна пациентът трябва да:

  • Спазва стриктно указанията на лекаря;
  • Да се храни разнообразно и пълноценн, и да пие повече течности;
  • Да почива повече (при тежки случаи се налага хоспитализация);
  • Употребата на аналгетици е напълно приемлива (при температури над 38 градуса, болезнени състояния). По-добре е, ако те също са предписани от лекар.
  • Също толкова важно е, че лечението може да бъде спряно само с разрешението на лекуващия лекар, дори ако пациентът се чувства напълно възстановен, за да се избегнат рецидиви и усложнения.

Профилактика на развитието на гнойна ангина

Както вече беше споменато, най-добрите превантивни мерки срещу това заболяване са:

  1. Свеждане до минимум на контактите с огнището на инфекцията, преди всичко при пациенти с гнойна ангина. Ако контактът не може да бъде избегнат, е необходимо да се вземат всички мерки за безопасност – по време на контакта да се носи маска, след него – да се направи гаргара носоглътката и други.
  2. Старайте се да повишите силата и реактивността на имунитета си.
  3. Опитайте се да бъдете спокойни за всичко. Ангината, ако подходите разумно, далеч не е най-лошото заболяване в живота, което днес се лекува успешно. Основното нещо е да се обърнете към компетентен специалист.

Отговор на въпроса
Въпрос: Може ли да има стенокардия без повишена температура?

Отговор: Разбира се, да. Лекарите дори говорят за съществуването на такава специфична форма на заболяването. Така например при катаралната ангина телесната температура може изобщо да не се повиши. Ето защо ви препоръчваме да обръщате внимание на другите симптоми на заболяването, за да предотвратите преминаването от лек към по-сложен стадий на болестта.

Въпрос: Мога ли да пуша при гнойна ангина?

Отговор: Въпросът не е съвсем верен, тъй като пушенето само по себе си е опасно за човешкото здраве. Що се отнася до пушенето по време на ангина, въпреки че тук няма пряка връзка, вредният навик определено влошава състоянието на пациента и допринася за удължаване на възстановителния период, тъй като потиска имунната защита на организма, допълнително дразни лигавицата на гърлото и прочее.

Въпрос: Как се предава гнойна ангина от човек на човек?

Отговор: От човек на човек заболяването гнойна ангина се предава по въздушно-капков път. Това означава, че най-голямата вероятност да се заразите с гнойна ангина е по време на разговор с пациент. Но напълно вредни микроорганизми могат да попаднат от болен човек на здрав човек и чрез предмети, които са били в контакт с болния човек.


  1. Глаукома – 4 основни вида, симптоми и лечение
  2. Менопауза – 12 основни симптома
  3. 9 метода за гинекологично изследване
  4. Оплождане, имплантация и развитие на плода
  5. Анатомия и физиология на женските полови органи

Автор: д-р Цанко Стефанов