венерически болести, гонорея, хламидия, сифилис, хив, спин, човешки папилома вирус, ЧПВ, HPV, HIV, генитален херпес, херпес симплекс

Венерически болести – 7-те смъртоносни инфекции

Прочетена: 310 пъти

венерически болести, гонорея, хламидия, сифилис, хив, спин, човешки папилома вирус, ЧПВ, HPV, HIV, генитален херпес, херпес симплекс

Акценти в статията

Сексуално здраве и венерически болести

Сексуалното здраве е критична точка на цялостното благосъстояние, но въпреки това много хора не знаят за различните инфекции и болести, които могат да се предават чрез сексуален контакт. От хламидия до ХИВ, има редица венерически болести, които могат да имат сериозни последици за здравето, ако не се лекуват.

В тази статия ще разгледаме основите на някои от най-често срещаните венерически болести, включително техните причини, симптоми и лечение. Независимо дали имате активен сексуален живот или просто искате да сте информирани, тази статия ще предостави ценна информация, която може да ви помогне да останете защитени. И така, да се потопим в информационното море и изследваме света на венерическите болести.

Хламидия

венерически болести бактерииХламидия е венерическа болест, предавана по полов път, която се причинява от бактерията Chlamydia trachomatis. Бидейки една от най-често срещаните полово-предавани инфекции, всяка година в Съединените щати има над 4 милиона новорегистрирани случаи. Хламидия е особено опасна болестна единица от света на всички венерически болести за жените, тъй като може да доведе до сериозни проблеми с репродуктивното здраве, ако не се лекува.

Симптомите на хламидия могат да включват болка по време на секс, секреция от вагината или пениса и парене по време на уриниране. Въпреки това, много хора с хламидия може да не изпитат никакви симптоми, поради което е важно да се провеждат редовни профилактични прегледи, за да се осъществява адекватен скрининг и превенция от разпространение на други венерически болести

Гонорея

Гонорея е друг пример от голямото семейство венерически болести, причинена от бактерии. Изчислено е, че над 700 000 новорегистрирани случаи има в Съединените щати всяка година. Гонорея може да се предава от един човек на друг по време на вагинален, анален или орален секс. Симптомите на гонорея могат да включват болезнено и парещо уриниране, секреция от вагината или пениса и болка в долната част на корема.

Ако не се лекува, гонорея може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително безплодие. Едно от най-тежките усложнения на гонорея е развитието на дисеминирана гонококова инфекция, която протича изключително тежко – с тежък болков синдром, артралгия и миалгия в следствие на артрит и теносиновиит, както и развите на тежък дерматит. Най-тежкото усложнение на гонорея и определено най-смъртносното.

Сифилис

венерически болести, хламидия, спин, хив, гонорея, човешки папилома вирусСифилисът е бактериална венерическа болест, която се разпространява чрез сексуален контакт, включително вагинален, анален и орален секс. Изчислено е, че новорегистрираните случаи са над 35 000 годишно в Съединените щати. Сифилис се характеризира с с различни етапи на развитие, респективно различни форми. Те са първичен сифилис, вторичен сифилис, сифилис в латентна фаза и третичен сифилис, като симптомите варират от безболезнена рана до обрив и грипоподобни симптоми.

Ако не се лекува, сифилис може да причини сериозни здравословни проблеми, включително слепота, загуба на слуха и дори смърт. Третичната фаза на сифилис е смъртоносната фаза. През този етап на венерическата болест започва масово увреждане на вътрешните органи и мозъка, което неимоверно води до смъртен изход, особено при липса на адекватно лечение. Третичната фаза може да се прояви между 10 и 30 години след заболяване с опасната венерическа болест.

Генитален херпес

Гениталният херпес е вирусна полова инфекция, причинена от вируса на херпес симплекс (HSV). Смята се, че над 50 милиона души в Съединените щати имат генитален херпес. Гениталният херпес се характеризира с болезнени мехури или рани в областта на гениталиите, както и грипоподобни симптоми. Понастоящем няма лек за генитален херпес, но антивирусните лекарства могат да помогнат за намаляване на симптомите и предотвратяване появата на инфекциозни огнища на опасната венерическа болест.

Човешки папиломен вирус (HPV):

Човешкият папиломен вирус (HPV) е често срещана венерическа болест, която се причинява от едноименния вирус. Изчислено е, че над 80% от сексуално активните хора ще се заразят с HPV в някакъв момент от живота си.

Човешкият папилома вирус може да причини генитални брадавици и да доведе до развитието на някои видове рак, включително рак на маточната шийка. Има налична ваксина за предотвратяване на инфекцията с човешки папилома вирус и се препоръчва за всички тийнейджъри и млади хора.

Трихомониаза

Трихомониаза е венерическа болест, причинена от паразит. Изчислено е, че всяка година има над 3 милиона новорегистрирани случаи. Трихомониаза може да се предава от един човек на друг по време на вагинален секс. Клиничната картина може да включва сърбеж, парене и секреция от вагината или пениса. Лечението на трихомониаза включва прилагането на антибиотици.

Човешки имунодефицитен вирус (HIV)

Човешкият имунодефицитен вирус (HIV) е вирус, който атакува имунната система. Ако не се лекува, ХИВ може да доведе до развитието на синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). ХИВ се разпространява чрез телесни течности, включително кръв, семенна течност, вагинална течност и кърма.

Симптомите на ХИВ могат да включват грипоподобни симптоми, както и хронична умора, загуба на тегло и персистиращи инфекции. ХИВ може да се лекува с антиретровирусни лекарствени препарати, които да осигурят дълъг и спокоен начин на живот на болния, но за момента няма дефинитивно лечение на опасната венерическа болест.

Важни съвети за превенция на венерически болести

От изключителна важност е да сте наясно с различните венерически болести, предавани по полов път, както и с потенциалните рискове и дългосрочни последици за здравето ви, които могат да причинят. От хламидия до ХИВ, всяка полова инфекция е уникална по вида си и изисква свой собствен набор от предпазни мерки и лечение. Най-добрият начин да се предпазите е да практикувате безопасен секс, да се тествате редовно и да говорите открито и честно със сексуалните си партньори за венерически болести и вашето сексуално здраве.

Предприемайки тези стъпки, може да бъдете сигурни, че сте информирани, защитени и контролирате сексуалното си здраве. Не забравяйте, че знанието е сила и поемането на отговорност за вашето сексуално здраве е важна стъпка към воденето на здравословен и пълноценен начин на живот.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка област, висок процент на преживяемост при повечето инфекции, които

Прочетете »